Kuinka opettaa lasta rullaluistelemaan? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opettaa lasta rullaluistelemaan?

Rullaluistelu on paitsi hauska aktiviteetti, myös loistava liikuntamuoto. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä, joiden avulla lasta voidaan opettaa rullaluistelemaan.
Kuinka opettaa lasta rullaluistelemaan?
María José Roldán

Tarkistanut ja hyväksynyt: kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aivan kuten pyöräilykin, rullaluistelu on loistava liikuntamuoto, joka kehittää lapsen tasapainoa ja motorisia taitoja. Tässä artikkelissa jaamme muutamia neuvoja, joiden avulla vanhemmat voivat opettaa lasta rullaluistelemaan.

Rullaluistelu on hauska tapa liikkua, ja tätä terveeseen elämäntyyliin helposti sisällytettävää lajia voivat harrastaa niin lapset kuin aikuisetkin. Kuten muutkin aerobiset liikuntamuodot, myös rullaluistelu tekee hyvää terveydelle ja polttaa tehokkaasti kaloreita. Moniin muihin urheilulajeihin verrattuna rullaluistelu on myös hyväksi nivelille.

Jokainen lapsi voi oppia rullaluistelemaan, ja osa oppii taidon jo hyvin nuoressa iässä. Vanhemmat ovat parhaat henkilöt arvioimaan, milloin oma lapsi on valmis vetämään luistimet jalkaansa. Jos lapsella on vaikeuksia koordinaatiossa ja tasapainon ylläpitämisessä, kannattaa rullaluistelun harjoittelemisen aloittamista vielä lykätä. Kun lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi luistimilla, voidaan harjoittelu aloittaa.

Kuinka opettaa lasta rullaluistelemaan?

1. Muista turvallisuus ja suojavarusteet

Mitä tahansa urheilulajia harrastettaessa tärkeintä on pitää mielessä turvallisuus. Ensimmäisenä lapselle täytyy hankkia hänelle sopivat rullaluistimet, jotka eivät ole liian tiukat tai löysät ja istuvat kaikin puolin hyvin.

Harjoittelun alussa lapsi todennäköisesti kaatuu lukemattomia kertoja. Tämän vuoksi hänelle on tärkeää hankkia suojavarusteet, jotka suojaavat häntä vakavilta onnettomuuksilta. Lapsella tulee olla ainakin polvi-, ranne- ja kyynärsuojat sekä kypärä.

Suosittelemme hankkimaan suojukset uusina niiden istuvuuden ja toimivuuden varmistamiseksi. Käyttämättömät suojat eivät ole vielä saaneet osumia, toisin kuin jo käytössä olleet välineet.

Kuinka opettaa lasta rullaluistelemaan?

2. Rullaluistelun perusteet

Menestys missä tahansa asiassa saavutetaan harjoittelun kautta, niin myös rullaluistelussa. Opettamalla lapselle rullaluistelun perusperiaatteet, hänen itseluottamuksensa kasvaa. Lasta kannattaa opettaa turvallisella alueella, jossa ei liiku runsaasti muita ihmisiä.

On hyvä muistaa, että rullaluisteluun tarvitaan monenlaisia kykyjä, joista tärkein on tasapaino. Taivuttaessaan hieman polviaan ja nojatessaan varovasti eteenpäin, lapsi löytää oikean painopisteen, joka auttaa häntä pysymään pystyssä.

3. Oikea asento

Opeta lapselle oikea luisteluasento. Perusasennon ja oikeaoppisten liikkeiden oppiminen on ehdottoman tärkeää. Oikea asento saavutetaan seisomalla jalat hartioiden leveydellä ja taivuttamalla polvia hieman. Luistellessa tasapainolla on tärkeä rooli, ja tämä estää lasta kaatumasta.

4. Luistelu käytännössä

Kun lapsi tuntee olonsa mukavaksi edellä mainittujen perusteiden kanssa, on aika harjoitella tunteja ja taas tunteja. Opeta lasta pääsemään liikkeelle ja pitämään samalla tasapainonsa. Lapsen on hyvä oppia myös oikea tapa kaatua, jotta vältytään tarpeettomilta loukkaantumisilta.

Harjoitus tekee mestarin myös rullaluistelussa

Rullaluistelu on hauska liikuntamuoto koko perheelle. Seuraamalla antamiamme neuvoja, kasvaa lapsesta taitava rullaluistelija. Lapsen kokeillessa rullaluistelua ensimmäistä kertaa, voi hän tuntea olonsa hermostuneeksi ja epävarmaksi. Jos lapsi kaatuu tai hänellä on vaikeuksia luistelun kanssa alkuun pääsemiseksi, muista rohkaista häntä kokeilemaan uudelleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cámara, J. M., & Campazas, H. R. (2011). Propuesta para abordar el qué y cómo enseñar las habilidades motrices en secundaria: un ejemplo a través del patinaje. Ágora para la educación física y el deporte, 13(2), 197-228. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3696636
  • Vila, R., Guitart, N., Riera, J., & Díaz, J. (2007). Aprendizaje y enseñanza de las habilidades con patines. Apunts Educación Física y deportes, (90), 27-32. https://www.redalyc.org/pdf/5516/551656950004.pdf
  • Mayorga Marín, J. Y., & Mejía Lugo, Z. (2013). Propuesta pedagógica como medio para fortalecer la coordinación dinámica general a partir de la práctica del patinaje en los niños y niñas del grado transición del Jardín Infantil Andy Panda(Bachelor’s thesis, Universidad Libre). https://repository.unilibre.edu.co/handle/10901/7653

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.