Lapsen kaatuminen on yleinen sattumus - Äitiyden Ihme
 

Lapsen kaatuminen on yleinen sattumus

Lapsen kaatuminen on yleinen sattumus

Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2019

Ryömimisen aloittamisen ja ensimmäisten askelten myötä lapsen kaatuminen on entistä todennäköisempää. Lapsilla on taipumus levottomuuteen ensimmäisten elinvuosien aikana, mikä osaltaan lisää kaatumisen riskiä. Lapsen kaatuminen onkin asia, joka vanhempien tulee vain kohdata.

Vaikka kaatuneen lapsen lohduttaminen onkin tärkeää, vielä tärkeämpää on pyrkiä estämään kaatuminen. Vanhempien tulee siis pitää lastaan silmällä koko ajan.

Syntymästään noin kolmevuotiaaksi asti lapsi käy läpi erilaisia oppimisen vaiheita. Lapsen kykyjä tulee vahvistaa ja niistä täytyy pitää huolta. Pitämällä lapsestasi huolta, pienokainen pysyy terveenä, eikä altistu pysyviä vammoja aiheuttaville tapaturmille.

Älä jätä yksin

Lapsen kaatuminen on suurimmaksi osaksi vanhempien vastuulla. On tärkeää suunnitella ennakkoon, olla valppaana ja tehdä toimenpiteitä, jotta onnettomuuksilta vältyttäisiin ja riskejä vähennettäisiin.

Lapsen ollessa ympäristössä, jossa on suuri riski loukkaantua, älä jätä häntä yksin. Tällaisia tiloja ovat esimerkiksi sänky, pöytä, pinnasänky ja keinu. Jos päästät lapsesi silmistäsi, pienikin asia voi aiheuttaa onnettomuuden. Tämä johtuu siitä, että lapsi ei osaa ennakoida seurauksia, ja hän luottaa liiaksi omiin kykyihinsä.

Pidä mielessäsi, että mitä tahansa voi tapahtua, mutta monet asiat ovat kuitenkin vältettävissä.

Lapsen kaatuminen on yleinen sattumus

Yhteys lapsen ja kaatumisen välillä on katkaistavissa. Kaikki on kiinni suunnittelusta sekä hyvien tapojen luomisesta.

Yksi tärkeistä toimenpiteistä on asentaa portaiden ylä- ja alapäähän turvaportti sekä tarvittaessa rappusten kaiteisiin  turvapuomit. Puomien väli ei saa olla 5 cm leveämpi, jotta lapsen pää ei jää vahingossa niiden väliin. Portaat eivät myöskään saa olla liukkaat.

Yksi tärkeä neuvo on opettaa lasta kulkemaan portaissa niin, että hän pitää aina kiinni kaiteesta. Vanhemman tulee tarkkailla tilannetta aina, kun pieni lapsi kulkee portaissa.

Lapsen kaatuminen on yleinen sattumus lapsen lähtiessä liikkeelle

Ole tarkkana, kun lapsi oppii kävelemään

Juuri kävelemään oppinut lapsi voi ajautua helposti pienempiin ja isompiin tapaturmiin. Hänellä on myös riski vaellella vaarallisiin paikkoihin. Kuistien, terassien, patioiden ja korotetuiden alueiden tulee olla pienten kävelijöiden ulottumattomissa.

Kun lapsi oppii kävelemään, myös hänen uteliaisuutensa kasvaa, mikä voi johtaa lapsen vaarallisiin paikkoihin. Lapsi haluaa tutkia, tanssia ja kiipeillä. Kaikki nämä toiminnot aiheuttavat riskin kaatumiselle.

Seikkailunhaluinen mieli

Vanhempien ei tarvitse rajoittaa lapsen seikkailunhaluista mieltä, mutta kun lapsi on oppinut ryömimään tai kävelemään, on syytä turvautua tiettyihin varotoimenpiteisiin. Sulje ovet, jotka saattavat viedä vaarallisiin paikkoihin. Jos lapsi istuu korkeassa syöttötuolissa, muista pukea hänelle turvavyö.

Asenna ikkunoihin suojat tai pidä ikkunat kiinni, kun lapsi on niiden läheisyydessä. Myös sängyn tai pinnasängyn tulisi olla kaukana ikkunasta.

Vanhempien tulee myös pitää silmällä, ettei lapsi kiipeä pöydälle tai tuolille, mistä hän voi pudota. Huonekalujen, joille lapsi kiipeilee, tulisi sijaita turvallisessa paikassa siihen saakka, kunnes lapsi on vanhempi. Kaikki lapsen omassa huoneessa olevat huonekalut olisi hyvä kiinnittää lattiaan, jos vain mahdollista.

Vanhempien tulee suunnitella etukäteen ja olla tietoisia riskeistä, jotta onnettomuuksilta vältytään.

Vaaralliset asiat poissa lapsen ulottuvilta

Pikku kävelijä haluaa tutkia kotinsa kaikki kolkat. Seikkailuillaan hän saattaa löytää esineitä ja teräviä keittiötarvikkeita. Lapsi saattaa myös löytää vaarallisia pesuaineita tai lääkkeitä. Tällaiset esineet ja tarvikkeet tulisi olla lapsen ulottumattomissa.

Kävelemään oppinut haluaa tutkia ympäristöään

Kattilat ja metalliesineet

Lapsi tulisi pitää poissa tietyiltä keittiön alueilta, sillä keittiö on yksi vaarallisimmista paikoista lapselle vaellella. Lapsi saattaa kaatua, saada haavoja tai polttaa itsensä.

Lapsi saattaa kaatua myös kun hän seisoo tai innostuu kylpyammeessa. Jos vanhemmat eivät ole valppaina, lapsi saattaa kaatua. Kylpyhuoneessa on myös monia muita lapselle vaarallisia elementtejä.

On olemassa edistynyttä teknologiaa, joka auttaa vanhempia tarkkailemaan lastaan. Oli lapsi sitten valveilla tai unessa, on helpottavaa tietää, että hän on turvassa.

Loppuyhteenvetona on tärkeää muistuttaa, että lapsen uteliaisuutta tai seikkailumieltä ei tarvitse rajoittaa hänen ensimmäisten vuosiensa aikana.  Vanhempien on tärkeää suorittaa tiettyjä toimenpiteitä, jotka estäisivät lasta kaatumasta ja loukkaamasta itseään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Child safety. (1977). Medical Journal of Australia.
  • Kretch, K. S., Franchak, J. M., & Adolph, K. E. (2014). Crawling and walking infants see the world differently. Child Development. https://doi.org/10.1111/cdev.12206

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.