6 saavutusta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana - Äitiyden Ihme
 

6 saavutusta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana

6 saavutusta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsi saavuttaa ensimmäisen elinvuoden aikana monia merkittäviä virstanpylväitä, jotka tekevät vanhemmat äärettömän ylpeiksi. Vanhempien huolenpidon ja omistautumisen ansiosta vauva oppii uusia kykyjä ja uudenlaisia käyttäytymismalleja, jotka määrittävät myös hänen persoonallisuuttaan.

Vanhemmat ovat lapsen ensisijaisia roolimalleja tämän ensimmäisen elinvuoden aikana – aikana, jolloin kaikki ympärillä on uutta ja ihmeellistä. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva jäljittelee kaikkea, mitä vanhemmat tekevät.

Vanhemmat voivat päätellä tiettyjen mittareiden avulla sen, kehittyykö lapsi normaalisti. Toisin sanoen, tapa, jolla lapsi leikkii, puhuu, oppii ja toimii, antaa monia vihjeitä siitä, miten hän kasvaa. Nämä merkit tunnetaan kehityksellisinä indikaattoreina, ja ne antavat tärkeää faktatietoa lapsen kokonaisvaltaisesta terveydestä.

6 saavutusta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana

6 saavutusta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana

Ensimmäinen elinvuosi on täynnä jättimäisiä löydöksiä. Kolme tärkeintä aluetta, joilla vauvan tulisi kasvaa ja kehittyä, ovat kommunikointi, sosiaalinen vuorovaikutus ja kyky hallita omaa kehoa.

Ensimmäinen kuukausi: Yhteys ulkomaailmaan

Ensimmäisten elinviikkojen aikana lapsi sopeutuu ympäristöönsä vaistomaisesti. Vauvan katse alkaa kohdistua valoa kohden, minkä lisäksi hän esimerkiksi alkaa liikuttaa päätään, avata suutaan ja levittää käsivartensa kuullessaan kovan äänen. Vauva kommunikoi itkun avulla kertoakseen olevansa nälkäinen, yksinäinen, kuumissaan tai kylmissään.

Toinen kuukausi: Ensimmäinen hymy

Jotkut ärsykkeet, kuten vanhemman hymy, voivat saada vauvan hymyilemään. Lapsi alkaa myös tuottaa kurkkuääniä saadakseen huomiota muilta. Muiden ihmisten läsnäololla on suuri merkitys tässä vaiheessa elämää.

Kolmas kuukausi: Lisääntynyt pään liikehdintä

Lapsi alkaa osoittaa enemmän kiinnostusta eri asioita kohtaan ja oppii kääntämään päätään ääntä kohti. Vauva rakastaa visuaalista stimulaatiota. Hän myös alkaa kommunikoida jokeltelemalla, mikä saa vanhemmat pursuamaan rakkautta.

Neljäs kuukausi: Kehon hallinta

Neljän kuukauden ikäinen vauva hallitsee päätään vakaasti, tuijottaa jatkuvasti käsiään, nauraa paljon, eikä halua olla yksin.

Viides kuukausi: Jokeltamisen lisääntyminen

Vauva rakastaa omaa ääntään ja päästeleekin jatkuvasti erilaisia ääniä. Hän alkaa laittaa esineitä suuhunsa, nauraa toisten huumorille, eikä tykkää siitä, että häntä lakataan leikittämästä.

Kuudes kuukausi: Hampaiden puhkeaminen

Vauva pystyy kääntymään kyljelleen itsekseen, ottamaan pullon käsiinsä ja osoittamaan pitävänsä joistakin ihmisistä enemmän kuin toisista. Myös vauvan hampaat alkavat puhjeta.

Tässä vaiheessa on tärkeää pitää huolta siitä, ettei lasta jätetä koskaan liian lähelle sängyn, hoitopöydän ja vastaavien reunaa, jotta hän ei pääse putoamaan .

Jokainen vauva kehittyy omaan tahtiinsa, joten ei kannata murehtia, vaikka oma lapsi kehittyisi eri tavalla kuin hänen ikätoverinsa.

Seitsemäs kuukausi: Itsenäisesti istuminen

Lapsen lihakset kehittyvät kehittymistään. Seitsemän kuukauden ikäinen vauva pystyy kannattelemaan keskikehoaan ja istumaan ilman tukea jonkin aikaa. Lapsi ymmärtää, mitä hänelle sanotaan, hänen äänteensä muodostuvat tavuiksi ja hän käyttää käsiään vapaasti.

Kahdeksas kuukausi: Pelon tunne

Tuntemattomat ja uudet ihmiset saavat vauvan epäileväksi, elleivät he lähesty lasta rauhallisesti ja lempeällä äänellä puhuen. Vauva ilmaisee tunteitaan ja kierähtelee kummallekin sivulle.

Yhdeksäs kuukausi: Ryömiminen

Kasvava lapsi lkaa lähteä liikkeelle ryömimällä. Tämä on kuitenkin prosessi, joka on jokaisen vauvan kohdalla erilainen. Lasta voidaan auttaa tarjoamalla hänelle mielenkiintoisia ärsykkeitä, kuten leluja, jotka herättävät mielenkiinnon ja saavat liikkeelle.

Kymmenes kuukausi: Seisominen

6 saavutusta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana

Kymmenen kuukauden ikäinen vauva tarttuu mihin tahansa pintaan, jotta pääsisi nousemaan seisomaan. Lapsi voi osata sanoa tuplatavuja, kuten mama tai papa. Vauva osaa heilauttaa kättään tervehtiäkseen ihmisiä ja hän rakastaa uusien äänten kuulemista.

Yhdestoista kuukausi: Tavoitteet lähes saavutettu

Lapsi ja vanhempi alkavat ymmärtää toisiaan yhä paremmin. Pienokainen alkaa sanoa ensimmäisiä sanojaan ja ottaa ensimmäisiä askeleitaan. Hän ymmärtää sellaisia lausahduksia kuin anna minulle tai laita se alas.

Ensimmäinen vuosi: Itsenäistyminen

Vauva ottaa ensimmäiset askeleensa, oppii uusia tapoja leikkiä ja nukkuu vähemmän päiväunia. Hänelle on vaikeaa olla erossa vanhemmistaan, hän ymmärtää paremmin kieltä ja kutsuu asioita niiden oikeilla nimillä.

Nämä ovat kuusi saavutusta lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana. Muista, että voit aina keskustella neuvolan hoitajan tai lääkärin kanssa, jos jokin lapsen kehityksessä vaikuttaa sinusta epätavalliselta.

Ohjaa lastasi rakkaudella kaikissa vaiheissa. Vietä hänen kanssaan aikaa, ja pitäkää hauskaa yhdessä, kun lapsi kerää kokemuksia tästä ihmeellisestä elämästä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.