Vauvan ensimmäiset hampaat - Äitiyden Ihme
 

Vauvan ensimmäiset hampaat

Vauvan ensimmäiset hampaat
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Onko vauvaltasi valunut kuolaa jo pitkään tai laittaako hän kaiken käsiinsä saamansa suuhunsa? Itkeekö hän normaalia enemmän ilman näkyvää syytä? Nämä ovat kaikki merkkejä siitä, että vauvan ensimmäiset hampaat ovat puhkeamassa.

Jos lapsesi kärsii yllä mainituista oireista, tarkista hänen ikenensä punoituksen, turvotuksen ja viiltojen varalta. On mahdollista, että vauvan ensimmäiset hampaat kasvavat pian ikenistä läpi.

Vauvan ensimmäiset hampaat

Vauvan ollessa noin seitsemän kuukauden ikäinen, ensimmäiset hampaat alkavat tehdä tuloaan. Yleensä vauvan ensimmäiset hampaat ilmestyvät alhaalle eteen. Näitä helmenvalkeita hampaita juhlitaan koko perheen voimin!

Hampaiden puhjetessa ensimmäiset päivät ovat kaikista epämukavimpia, mutta voit helpottaa hampaiden puhkeamisen aiheuttamaa kipua. Kannattaa noudattaa myös lasten hammaslääkärin antamia neuvoja.

Vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat vauvan ollessa noin seitsemän kuukauden ikäinen

Mistä lähtien sitten kannattaisi alkaa valmistautumaan hampaiden puhkeamisen aiheuttamaan epämukavaan oloon? Heti syntymästä lähtien. Ihmettelet varmasti, miksi jo niin varhain. Vauvan maitohampaat ovat jo olemassa ikenien sisällä, kun sikiö on noin yhdeksän kuukauden ikäinen. Maitohampaat ikenien sisällä ovat kuin pieniä siemeniä, ja joidenkin ihmetykseksi maitohampaat ovat voineet puhjeta jo hyvin varhaisessa vaiheessa.

Vauvan ensimmäiset hampaat – kuinka valmistautua?

Joidenkin vauvojen ensimmäiset hampaat puhkeavat ilman sen suurempia ongelmia, kun taas toisille vauvoille ne aiheuttavat epämukavaa oloa. Mitä tehdä, jotta vauva kärsisi mahdollisimman vähän hampaiden puhkeamisesta? Seuraavaksi esittelemme yksinkertaisia toimenpiteitä.

  • Jokainen vauva kehittyy omaan tahtiinsa, joten älä murehdi, jos vauvasi ensimmäiset hampaat ilmestyvät vauvan ollessa neljän kuukauden, seitsemän kuukauden tai vuoden ikäinen. Voit päivittäin hieroa vauvan ikeniä harsolla, joka on kastettu keitettyyn veteen, joka on jäähdytetty huoneenlämpöiseksi. 
  • Voit hieroa vauvan ikeniä jääpalalla tai parilla tipalla kipulääkettä, jos vauva tuntee kipua. On olemassa myös kipua lievittäviä geelejä tai homeopaattisia voiteita. On hyvä pitää kipulääkevoiteita varalla, sillä vauvan ensimmäiset hampaat ilmaantuvat silloin, kun vähiten niitä odotat.
  • Hanki vauvalle purulelu, jota vauva voi pureskella tuntiessaan epämukavuutta.
  • Jos vauva tuntee paljon kipua, vie hänet lasten hammaslääkärille. Ikenet saattavat olla kivuliaat.
  • Jos vauvallasi on ripulia ja korkeaa kuumetta, silloin ei ole kyse hampaiden puhkeamisesta. Lastenlääkäri kyllä tietää, mitä silloin pitää tehdä.
  • Viilennä teelusikka jääkaapissa. Paina sitä hellästi tulehtuneeseen ikeneen, jolloin lusikan viileys helpottaa ikenen hammasviillon aiheuttamaa kuumotusta.
  • Jos et omista purulelua, kuorittu ja kylmä porkkana ajaa saman asian. Leikkaa porkkanan pää niin, ettei vauva saa laitettua sitä nenäänsä.

Hampaiden hoito

Espanjan Lastenlääkäriyhdistyksen mukaan tutti ei tärvele ikeniä tai vahingoita lapsen hampaita, vaan ajatus on pelkkä myytti. Tuttia voi käyttää jopa kolmeen ikävuoteen saakka, jos se rauhoittaa lapsen itkua, auttaa nukkumaan tai vähentämään stressiä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tutin käyttö etenkin nukkuessa voi auttaa laskemaan kätkytkuoleman riskiä.

Myös imettäminen on hyvin tärkeää. On todistettu, että lapsi joka imee rintaa, kärsii epätodennäköisemmin purentavioista. Rinnan imeminen voi varmistaa vauvan hampaiden oikeanlaisen kasvun sekä suun kehityksen.

Purulelun pureskelu voi helpottaa hampaiden puhkeamisen aiheuttamaa epämukavaa oloa.

Vaikka lapsella ei vielä olisikaan hampaita, se ei silti tarkoita sitä, etteikö hän altistuisi bakteerien aiheuttamille vahingoille. Tästä syystä olisi suositeltavaa puhdistaa vauvan ikenet kostealla liinalla joka päivä. Kun vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat, puhdista ne kostealla harsoliinalla ja tarjoa vauvalle vettä puhdistamaan loput jäämät. Jos vauva nukahtaa maitopullon kanssa, puhdista suu, kun vauva herää, sillä maidon jäämät sisältävät bakteereita.

Kun ensimmäinen hammas puhkeaa alas eteen, pian sen viereen ilmestyy jo toinen hammas. Tämän jälkeen ilmaantuu etuhampaat ylös, niiden jälkeen toiset etuhampaat, sitten kulmahampaat ja lopuksi poskihampaat, noin 30 kuukautta myöhemmin. Ne voivat ilmaantua myös aiemmin. Näin vauvalla on kaikki 20 maitohammasta.

On hyvä muistaa, että maitohampaiden hoitaminen vaikuttaa myös pysyvien hampaiden terveyteen. Tämän takia lapsen ollessa vuoden ikäinen ja hänellä ollessaan kahdeksan hammasta, olisi viimeistään syytä opettaa hammasharjan käyttöä sekä suun huuhtelua vedellä. Lapsi rakastaa matkia äitiä ja tuletkin huomaamaan, kuinka hauskaa vauvasta on sylkeä vettä pois!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.