3 vinkkiä lapsen työtilan sisustamiseen - Äitiyden Ihme
 

3 vinkkiä lapsen työtilan sisustamiseen

Työhuoneen tai -pisteen tulisi olla paikka, jossa lapsi pystyy keskittymään, ja joka inspiroi ja motivoi opiskelemaan. Tänään jaamme muutamia ideoita lapsen työtilan sisustamiseen.
3 vinkkiä lapsen työtilan sisustamiseen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lapsen aloittaessa ala-asteen, moni vanhempi joutuu miettimään ensimmäistä kertaa, kuinka motivoida lasta opiskelemaan. Viihtyisä työtila on yksi opiskelumotivaatioon vaikuttavista asioista, ja se kannustaa lasta tekemään kotitehtävänsä ja panostamaan koulunkäyntiin myös kotona. Tämän vuoksi jaammekin tänään 3 vinkkiä lapsen työtilan sisustamiseen.

Työtilan suunnittelussa on otettava huomioon lapsen ikä ja tarpeet. Lapsen kanssa kannattaa keskustella hänen mieltymyksistään, ja lapsen on hyvä päästä myös itse sisustamaan työpistettä. Kaikki tämä vaikuttaa opiskelumotivaatioon positiivisesti.

Ensimmäisen askeleet

Lapselle kannattaa luoda miellyttävä ja viihtyisä fyysinen tila, jossa on kaikki tarvittavat huonekalut, eli pöytä, tuoli ja hylly tai laatikosto, sekä muita välineitä, joita tarvitaan kotitehtävien tekoon. Tämä edistää lapsen opiskelutottumuksia ja sitä kautta myös älyllistä kehitystä. Tila on järjestettävä niin, että se miellyttää lapsen silmää ja vastaa nimenomaan hänen tarpeitaan.

3 ideaa lapsen työtilan sisustamiseen

Ensimmäisenä tulee päättää, mihin työpiste sijoitetaan. Jos lapsella on oma huone, tämä on todennäköisin työpöydän paikka. Rakennetaan työpiste sitten lapsen omaan huoneeseen tai kodin muuhun tilaan, on tärkeää, että lapsella on pääsy kaikkiin resursseihin, jotka mahdollistavat häiriöttömän opiskelun. Työtilan on hyvä olla sellaisessa osassa kotia, että meteli ja yleinen hälinä eivät häiritse opiskelua.

3 vinkkiä lapsen työtilan sisustamiseen

1. Huonekalut

Hyvät ja oikean kokoiset huonekalut ovat toimivan työtilan tärkein hankinta, mutta niitä ei kannata sijoittaa huoneeseen liikaa. Työpisteeseen tarvitaan pöytä, tuoli ja säilytystilaa lapsen kirjoille, kynille ja muille tarvikkeille.

Jos työtilan jakaa kaksi lasta, he voivat jakaa yhden pitkän pöydän, tai kaksi pienempää pöytää voidaan sijoittaa vastatusten tai L-kirjaimen muotoon, jolloin molemmilla on tarpeeksi tilaa opiskella ja levittää tarvikkeet ympärilleen.

Jos taas työtila on lapsen makuuhuoneessa, kannattaa se pyrkiä erottamaan selvästi muusta huoneesta. Tämä ei välttämättä tarkoita seiniä, vaan esimerkiksi hyllyä tai muuta kevyttä elementtiä. On hyvä, että lapsella on selkeät tilat opiskelulle, leikkimiselle sekä rauhoittumiselle ja nukkumiselle.

Työpöydän tulee olla sopivan korkuinen lapsen ikään ja pituuteen nähden. Sama pätee työtuoliin, joka on tärkein työpisteen hankinnoista. Olipa tuoli minkä tyylinen tahansa, sen tulee olla tukeva ja mukava ja edistää ergonomista istuma- ja opiskeluasentoa. Säädettävät tuolit ja pöydät ovat pitkäikäisyytensä vuoksi hyvä vaihtoehto.

Etenkään nuoren lapsen huoneeseen ei kannata hankkia lasisia huonekaluja, jotka voivat hajotessaan aiheuttaa vaaratilanteen. Tukeva ja laadukas puu on aina hyvä, kestävä ja turvallinen valinta.

2. Teema ja värit

3 ideaa lapsen työpisteen sisustamiseen

Lapsen työtilassa käytettävien värien valinta on tärkeä päätös, sillä värit luovat tilan tunnelman ja vaikuttavat omalta osaltaan siihen, haluaako lapsi viettää aikaa työpöytänsä ääressä. Pehmeät värit ovat hyvä valinta, sillä niillä on rauhoittava ja stressiä vähentävä vaikutus, minkä lisäksi ne helpottavat keskittymistä.

Seinille voidaan lisätä myös lapsen silmää miellyttäviä kuvia, tauluja tai piirustuksia.

3. Valaistus

Valaistus on tärkeä osa mitä tahansa huonetta, ja sen tärkeys korostuu työtilassa, jossa täytyy pystyä lukemaan ja kirjoittamaan pitkiä aikoja. Valaisin voi toimia myös sisustuselementtinä, mutta sen ensisijainen tehtävä on valaista työtila hyvin. Riittävä valo virkistää ja antaa energiaa, kun taas pimeässä huoneessa istuminen väsyttää niin kehoa kuin silmiäkin.

Työhuoneessa tai -tilassa on hyvä olla ikkuna, jotta sisään pääsee luonnonvaloa päivän valoisana aikana. Jos mahdollista, työpöytä kannattaa sijoittaa ikkunan viereen, mutta ei niin, että ulkona paistava aurinko häiritsee opiskelevaa lasta.

Lopuksi haluamme muistuttaa, että lapsen mielipiteet ja mieltymykset on tärkeä ottaa huomioon työtilaa suunniteltaessa ja sisustettaessa, ja lapsi kannattaa ottaa mukaan sisustamisprosessiin. Mitä miellyttävämpi työtila on, sitä mukavampi lapsen on viettää siinä aikaa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.