Vauvan flunssan estäminen 7 vinkin avulla - Äitiyden Ihme
 

Vauvan flunssan estäminen 7 vinkin avulla

Vauvan flunssan estäminen 7 vinkin avulla

Viimeisin päivitys: 27 joulukuuta, 2018

Vauvan flunssan estäminen on aina vaikeaa, mutta vanhemmat voivat auttaa suojaamaan lastaan vahvistamalla tämän vastustuskykyä terveellisellä ruoalla. Näin pystytään estämään ainakin usein sairastuminen.

Kaikki vanhemmat huolestuvat, kun vauva sairastuu. Virukset ovat kuitenkin todellisuutta, ja vaikka vanhemmat tekisivät ihan kaiken estääkseen sairastumisia, on hyvin mahdollista, että lapsi saa flunssan.

Kuten tiedät, flunssa on erittäin tavallinen vaiva etenkin kylminä kuukausina. Tämä sairaus voi pahentua, jos bakteerit pääsevät hyödyntämään lapsen alhaista vastustuskykyä.

Tämä sitten voi saada aikaan sen, että lapselle kehittyy keuhkoputkentulehdus tai jopa keuhkokuume.

Tässä kirjoituksessa kerromme siis neuvoista vauvan flunssan ja vilustumisten estämiseksi. Jatka lukemista ja paina nämä perusvinkit mieleen!

Mikä aiheuttaa flunssaa vauvoilla?

Yksi syistä siihen, että vauva saa usein flunssan, liittyy hänen kehittymättömään vastustuskykyynsä.

Lisäksi vauvan kasvaessa hän alkaa tutkia erilaisia paikkoja, ja tämä uteliaisuus saa lapsen laittamaan aivan kaikenlaista omaan suuhunsa.

Hän voi myös saada flunssan kosketettuaan saastunutta esinettä käsillään, ja jatkuvat lämpötilan muutokset ovat myös roolissa siinä, että kyseinen vaiva kehittyy helposti.

Vauvan flunssan oireet

Vauvan flunssan tavallisimmat oireet ovat seuraavat:

  • Kirkas vuoto nenästä, joka muuttuu yleensä noin viikon kuluttua vihertäväksi tai keltaiseksi
  • Usein toistuva aivastelu
  • Lievä kurkkukipu
  • Ruokahalun puute
  • Vaikeudet saada kunnolla unta
  • Levoton hengitys
  • Yleinen väsymys
  • Yskä, kuume, ripuli ja oksentelu
Vauvan flunssan estäminen 7 vinkin avulla

Milloin vauva tulee viedä lääkäriin?

Jos lapsi on alle kolme kuukautta vanha, lääkärille kannattaa soittaa aina, kun huomataan yllä mainittuja oireita. Vauvan tulee saada välittömästi lääkärihoitoa, jos hänellä on yli 38 asteen kuume.

Kolmen kuukauden iästä lähtien yhden vuoden ikään asti on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, jos lapsella on kuumetta yli 38,5 astetta.

On myös tärkeää pyytää lääkärin apua, jos vauvalla on voimakas yskä, sillä tämä voi olla merkki keuhkoputkentulehduksesta tai keuhkokuumeesta.

Vauvan flunssan estäminen 7 vinkin avulla

On monia konsteja, jotka voivat olla hyödyllisiä vauvan flunssan torjunnassa. Nyt kerromme seitsemästä sellaisesta vinkistä, jotka monet vanhemmat ovat todenneet käteviksi.

1. Jatkuva imettäminen

Rintamaito on avaintekijä, mitä tulee flunssan estämiseen. Siten on tärkeää imettää vauvaa usein.

Vaikka rintamaito ei olekaan mikään suoranainen sairauksien estäjä, se kyllä torjuu sairastumisia siinä mielessä, että se sisältää vasta-aineita, jotka voivat torjua taudinaiheuttajia.

2. Vältä sairastavien ihmisten seuraa

Estä – niissä puitteissa kuin on järkevää – lastasi olemasta kontaktissa ihmisten kanssa, joilla tämä sairaus jo on, sillä se on hyvin tarttuvaa laatua.

Jos jollakulla on flunssa ja hän haluaa tulla käymään vauvan luona, sano kohteliaasti, että hänen täytyy tulla jonakin muuna hetkenä sitten, kun vointi on normaali.

Jatkuvat lämpötilan muutokset voivat edistää flunssan kehittymistä.

3. Pidä vauva lämpimänä

On tärkeää pitää vauva lämpimänä, ja jos menette ulos, pue hänet sään mukaisesti.

Varmista, että kädet, jalat ja pää ovat hyvin suojatut kylmältä. Älä kuitenkaan pue lasta niin lämpimästi, että hänelle tulee hyvin kuuma.

4. Varmista terveellinen ruokavalio

Terveellinen ruokavalio tarkoittaa muun muassa runsaasti hedelmiä ja kasviksia.

Hedelmien nauttiminen, joissa on paljon C-vitamiinia, parantaa lapsen terveyttä. Vaikka kyseinen neuvo ei olekaan avuksi flunssan hoidossa, se on hyvin tärkeä lapsen vastustuskyvyn parantamiseksi.

5. Pese omat kätesi

Kenen tahansa, joka on kontaktissa vauvan kanssa, tulisi pestä kätensä ennen kuin koskee tähän. Pidä mielessä, että monet taudinaiheuttajat leviävät juuri käsien kontaktin kautta.

Yritä myös pitää lapsesi lelut puhtaina, sillä vauvat usein laittavat suuhunsa lähes kaiken edestään löytämänsä.

6. Vältä yleisiä suljettuja tiloja

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa estää sitä, että lapsesi on suljetuissa julkisissa tiloissa, kuten esimerkiksi ostoskeskuksissa tai ravintoloissa, sillä niissä on taatusti monia sairaita ihmisiä.

Yksi pääsyistä siihen, että vauva saa flunssan, on se, että hänen vastustuskykynsä ei ole täysin kehittynyt.

7. Varmista vauvan nesteytys

Jos hän on alle kuusi kuukautta vanha, jatka normaalin rutiinin noudattamista imettämisen tai maidonkorvikkeen avulla.Jos hän on yli kuusikuinen, kannattaisi yrittää pitää vauva nesteytettynä myös veden avulla.

Jos hän pissaa useamman kerran päivässä, tämä on merkki siitä, että hän on hyvin nesteytetty.

Vauvan flunssan estäminen 7 vinkin avulla

Luonnollisia hoitoja, jotka ovat avuksi flunssan estämisessä

Suositellaan, että lapsi viedään lääkärille, kun hänellä on flunssa, jotta hän saisi kunnollisen tarkastuksen ja sopivat lääkkeet.

On kuitenkin eräitä asioita, joita voit tehdä kotona itsekin, jotta voisit lievittää tätä sairautta lapsellasi. Tässä tulee muutama esimerkki:

  • Nenätipat
  • Höyrystin vauvan huoneessa – voit lisätä veteen muutaman pisaran minttua tai eukalyptuksen uutetta
  • Ilmankosteuttaja

Tiivistyksenä vauvan flunssasta voidaan sanoa, että vaikka tämä onkin tavallinen tila pienellä, kannattaa torjua sitä kotikonstein, jotta flunssaa ei kehittyisi kovin usein.

Ole aina tarkkana lapsen oireiden suhteen – jos kuume on korkea ja yskä on jatkuvaa, vauva tulisi viedä lääkäriin aivan välittömästi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.