Mitä hedelmiä syödä raskaana ollessa? - Äitiyden Ihme
 

Mitä hedelmiä syödä raskaana ollessa?

Hedelmät sisältävät tärkeitä ainesosia, jotka auttavat sikiötä saamaan parhaan mahdollisen ravinnon raskauden aikana. Lue alta, mitkä ovat parhaita hedelmiä raskaana oleville.
Mitä hedelmiä syödä raskaana ollessa?

Viimeisin päivitys: 04 elokuuta, 2018

Raskauden aikana olisi hyvä syödä ainakin 3- 4 annosta hedelmiä joka päivä. Hedelmissä on lukuisia ravintoaineita, kuituja ja vitamiineja, jotka ovat hyväksi sekä odottavan äidin että kehittyvän vauvan terveydelle.

Tärkeimmät hedelmistä saatavat vitamiinit ovat beetakaroteeni ja C-vitamiini. Vauvat tarvitsevat beetakaroteenia solujen, kudosten, näköaistin ja vastustuskyvyn kehitykseen. C-vitamiini on puolestaan ihanteellinen vauvasi luiden ja hampaiden kehitykseen.

Hedelmissä on myös paljon kollageenia, kaliumia ja foolihappoa. Kollageeni on tärkeää nivelkudosten kehityksen kannalta, kalium auttaa hallitsemaan verenpainetta, ja foolihappo ehkäisee hermostoputken sulkeutumishäiriöitä sekä auttaa luomaan vauvalle terveellisen syntymäpainon.

Onkin tärkeää syödä hedelmiä säännöllisesti raskauden aikana. Toki on muitakin ruokia, joita tulisi myös sisällyttää arkeen, riippuen odottavan naisen tarpeista ja lääkärin suosituksista.

Parhaat hedelmät raskauden aikana

Hedelmät

Hedelmien ja vihannesten kuidut tarjoavat useita terveyshyötyjä keholle, mukaanlukien sisäelinten toiminnalle. Kuidut auttavat ehkäisemään ummetusta ja peräpukamia, jotka ovat yleisiä vaivoja raskauden aikana.

Alla on lista suositelluimmista hedelmistä raskaana oleville naisille:

 • Aprikoosi: Yksi raskaana olevien naisten yleisimmistä ongelmista liittyy sisäelinten toimintaan. Aprikooseilla on korkea kuitupitoisuus ja ne auttavat pääsemään eroon ummetuksesta.
 • Vadelma: Vadelmat ovat toinen usein suositeltu hedelmä raskauden aikana. Ne auttavat parantamaan hapen kuljetusta vauvalle. Ne myös tarjoavat C-vitamiinia, kversetiiniä ja proantosyanidiiniä, jotka suojaavat vauvan kudoksia. Tämän takia vadelmat ovat yksi halutuimmista hedelmistä odottavien äitien keskuudessa.
 • Mansikka: Myös mansikat ovat hyödyllisiä raskauden aikana, sillä ne auttavat parantamaan verenkiertoa. Niissä on myös paljon C-vitamiinia, joka edesauttaa raudan imeytymistä ja vahvistaa vastustuskykyä. Mansikka onkin mitä mainioin hedelmä raskaina oleville.
 • Viikuna: Tuoreet ja kuivatut viikunat ovat erinomaisia herkkuja tuleville äideille. Viikunoissa on paljon kaliumia ja muita mineraaleja, jotka parantavat hermoston ja lihasten toimintakykyä. Tämä puolestaan auttaa hillitsemään korkeaa verenpainetta.
 • Ananas: Ananaksessa on kalsiumia, C-vitamiinia ja muita ravintoaineita, jotka ehkäisevät anemiaa. Anemia on yksi yleisimmistä raskauden aikana esiintyvistä ongelmista.
 • Omena: Mitä tulee verensokeritason tasapainottamiseen raskauden aikana, omenat ovat juuri sitä mitä lääkäri määräsi. Omena auttaa hillitsemään himoja ja kasvavaa ruokahalua. Sen ansiosta suklaan ja muiden epäterveellisten ruokien himo pysyy kurissa helpommin raskauden aikana.
 • Päärynä: Päärynä on luonnollinen nestettä poistava tuote ja hyvin terveellinen vaihtoehto tuleville äideille. Se auttaa välttämään suuria vaihteluita energiatasoissa. Päärynät auttavat myös hallitsemaan mielialanvaihteluita, jotka ovat tyypillisiä raskauden aikana hormonaalisten muutosten vuoksi.
Hedelmät raskauden aikana
 • Vesimeloni: Vesimelonissa on paljon lykopeeniä ja antioksidantteja, jotka suojaavat aivoja ja sydäntä. Se on yksi parhaimmista raskausajan hedelmistä, sillä siinä on paljon vettä ja luonnollisia sokereita.
 • Greippi: Tällä hedelmällä on voimakas emäksinen ja antioksidanttivaikutus kehossa, mikä auttaa taistelemaan vapaita radikaaleja vastaan. Nämä aiheuttavat useita nykyaikana yleisiä tauteja. Greippi on sitrushedelmä, joka myös auttaa pitämään kehon pH-tason hyvänä.

Kuinka paljon hedelmiä tulisi syödä raskauden aikana?

Mahdollisuuksien mukaan on suositeltavaa nauttia 350 grammaa hedelmiä ja 350-500 grammaa vihanneksia joka päivä. Alla on esimerkkejä hyvistä annoskoista:

 • 350 g raakoja tai keitettyjä kasviksia
 • noin 65 g pähkinöitä
 • noin 1,5 dl 100 %:sta hedelmä- tai vihannesmehua
 • 1 keskikokoinen tai iso hedelmä (esim. 1 appelsiini tai puolikas iso omena)
 • 2 keskikokoista banaania tai 1 iso banaani
 • vajaa 200 g raakoja, tölkitettyjä tai pakastettuja hedelmiä.

Raskaana voi syödä melkein mitä tahansa hedelmiä. On kuitenkin hyvä välttää geenimuunneltuja hedelmiä ja suosia luomua.

Hedelmillä on useita terveyshyötyjä odottaville äideille, ja ne tarjoavat myös useita ravintoaineita vauvan kehitystä varten. Lisää siis hedelmiä ruokavalioosi suositelluissa annosmäärissä ja ota niistä kaikki hyöty irti!

Voit myös syödä hedelmiä listan ulkopuolelta, mutta on aina suositeltavaa keskustella ensin lääkärisi kanssa sellaisista hedelmistä, joita ei suositella raskauden aikana syötäviksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Gao Y., Sheng C., Xie RH., Sun W., et al., New perspective on impact of folic acid supplementation during pregnancy on neurodevelopment/autism in the offspring children – a systematic review. PLoS One, 2016.
 • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.