Teini-ikäinen tarvitsee yksityisyyttä
Teini-ikäinen tarvitsee yksityisyyttä, ja kun nuoren omaa tilaa kunnioitetaan, teini-iän ei välttämättä tarvitse olla erityisen vaikea vaihe niin nuorelle itselleen kuin hänen vanhemmilleenkaan.
Ota muistiin tämän artikkelin neuvot nähdäksesi positiivisia tuloksia yrittäessäsi helpottaa lapsesi teini-ikää.
Miksi teinin yksityisyyden kunnioittaminen on kovin tärkeää?
Murrosikäiselle yksityisyys ei ole mikään pikkujuttu. Teinille omat asiat ovat todella tärkeäitä, sillä tämä elämänvaihe sisältää suuria fyysisiä ja tunnetason muutoksia lapsen kasvaessa aikuiseksi. Nuori tarvitsee omaa tilaa edetäkseen tässä prosessissa, ja usein teini viettää mieluummin aikaa yksin kuin vanhempiensa kanssa. Hän tuo esiin omaa itseään, halujaan ja pelkojaan yrittäessään muodostaa omaa identiteettiään.
Teini-ikäinen tarvitsee yksityisyyttä
Teini-ikäistä tulee opettaa kunnioittavasti, minkälisäksi hänen tilaansa kotona tulee kunnioittaa. Tämä mielessä pitäen jaamme muutamia neuvoja ja ehdotuksia teini-ikäisen yksityisyyden takaamiseksi.
Teinin makuuhuone
Yksi tapa kunnioittaa teinin yksityisyyttä on antaa hänelle oma makuuhuone. Tämä on nuoren pakopaikka kotona, ja se on tila, jossa teini saa löytää itseään, tuntea olonsa vapaaksi, itkeä, nauraa ja jakaa asioita ystäviensä kanssa. On tärkeää, että vanhemmat kunnioittavat tätä tilaa ja tällaisia tarpeita.
Älä mene lapsen makuuhuoneeseen ilman, että koputat ensin. Näin osoitat kunnioitusta teinin yksityisyyttä kohtaan, mutta myös luottamusta.
Kunnioita lapsesi mieltymyksiä
Ole huomioiva lapsen makujen suhteen, mitä tulee vaikkapa makuuhuoneen sisustukseen. Vaikka tyyli ei vastaisi omaasi, tämä on tärkeää.
Älä yritä pakottaa nuorta omaksumaan omia mielipiteitäsi sisustuksessa, sillä muuten tuloksena on konfliktia ja torjuntaa tyttäreltäsi tai pojaltasi.
Muodosta säännöt kotona elämiseen
Selkeiden ja jämäköiden perussääntöjen asettaminen, joita teinisi tulee kunnioittaa, on äärimmäisen tarpeellista. Vanhempien tulee olla esimerkkejä kunnioittamalla perheenjäseniään.
On myös tärkeää, että jatkat huolehtimista ja hellyyden osoittamista nuorta kohtaan sekä pidät yllä tunnetason sidettänne.
Ehdota, älä määrää
On tärkeää olla varovainen sen kanssa, miten viestit kodin säännöistä – on parasta olla rauhalllinen, mutta jämäkkä. Osoita, että lapsesi on tärkeää pitää oma huoneensa (ja koti muutenkin) siistinä ja puhtaana.
Samalla osoita, että oman huoneen pitäminen puhtaana on tapa olla hyväkäytöksinen muita perheenjäseniä kohtaan. Vältä huutamista ja riitelemistä, sillä nämä vain lisäävät torjuntaa ja tottelemattomuuta.
Missä iässä lapsi alkaa kaivata yksityisyyttä?
Esimurrosiässä lapsi alkaa jo etsiä omaa tilaansa, mikä tapahtuu yleensä 11-13-vuotiaana.
Tässä vaiheessa nuori pyrkii saamaan yksityisyyttä omien aktiviteettiensa tekemiseen ja yksin ollakseen. On tärkeää, että kunnioitat tätä tarvetta.
Teinit ja itsenäisyys
Ennemmin tai myöhemmin tulee aika lapsen itsenäisyyden sallimiselle joissakin asioissa.
Kun lapset kasvavat ja kypsyvät, he haluavat tehdä omia päätöksiä, valita ystävänsä ja pukea päälleen mieluisat vaatteet. Heille kehittyy oma musiikkimaku, ja viikonloput halutaan suunnitella itse.
Vanhempien tulee olla käytettävissä ja opettaa lapsia käyttämään itsenäisyyttään hyvällä tavalla. Nuori on edelleen lapsi, ja hänen tulee edelleen olla vanhempien auktoriteetin alainen.
Ole varovainen, että et ole ristiriitainen lupien antamisessa. Toisin sanoen lapsesi itsenäisyyden ei tulisi olla ristiriidassa perheen sääntöjen kanssa.
Samalla vanhempien kannattaisi tukea lapsia uusissa tilanteissa. Näitä ovat ystävien kanssa ulos lähteminen, rahanhallinta sekä vastakkaisen sukupuolen kanssa lähentyminen.
Lisäksi lapsi olisi hyvä opettaa torjumaan täysin epäterveelliset asiat, kuten huumeet, tupakka ja alkoholi. Hänet tulisi tietenkin opettaa kunnioittamaan lakia ja pitämään yllä positiivisia ihmissuhteita.
Julkinen ja yksityinen elämä
Lapsen yksityisyyden kunnioitukseen kuuluu myös se, että et kritisoi tai keskustele hänen henkilökohtaisesta elämästään julkisesti.
Jätä nuorelle valinta siitä, ilmaiseeko hän itseään, ja jos hän ei halua, kunnioita tätä valintaa. Teini-iässä on äärimmäisen tärkeää, että lasta ei verrata toisiin – ei sisaruksiin, serkkuihin, ystäviin tai luokkatovereihin.
Mitä tehdä, jos teini kapinoi?
Jotkut teinit ovat vihamielisempiä kuin toiset, mutta tämäkin on osa itsenäistymisen prosessia. Aikuisilla on usein negatiivinen käsitys teineistä – nämä nähdään energisinä, idealistisina ja oikeudenmukaisuuden suhteen äärimmäisen mustavalkoisina.
On kuitenkin hetkiä, jolloin äärimmäiset käytösmuodot vaativat asiantuntijoiden apua. Psykologien, terapeuttien ja psykiatrien puoleen kääntyminen voi olla tarpeen, jos kapinointi menee pitkälle.
Teinin yksityisyyttä kunnioittamalla vanhemmat edistävät hänen kehitystään ja sitä, että lapsi on valmistautunut olemaan vastuullinen, vakaa ja onnellinen aikuinen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- DE, D. (2006). Infancia y adolescencia. In Índice del Especial: XXII Congreso Español de Pediatría Social (p. 33). http://retjapan.org/wp-content/uploads/2015/07/RET_COL_Derechos_de_infancia_y_adolescencia_2013.pdf
- No, L. E. Y., Doctor, P. C. N., Martínez, J. M., & Director, S. (97). Código de la Niñez y la Adolescencia. http://iin.oea.org/PatriaPotestad/Codigos/Cod.Niñez/Cod.%20Niñez%20y%20Adolescencia%20Ecuador.pdf