Kuinka äidin poissaolo vaikuttaa lapseen? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka äidin poissaolo vaikuttaa lapseen?

Kuinka äidin poissaolo vaikuttaa lapseen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 07 elokuuta, 2018

Nyt kerromme, miksi äitihahmo on hyvin tärkeä lapsen henkisen ja tunne-elämän kehityksen kannalta.

Mitä tulee lapsen kehitykseen, poissoaleva äiti ei ole mikään pikkujuttu. Tässä artikkelissa katsomme syvällisesti niitä seurauksia, jotka lapselle voivat aiheutua tässä tilanteessa.

Heti lapsen elämän alusta lähtien äiti on se kaikkein tärkein kiintymyksen kohde. Kun äiti ei ole läsnä lastensa elämässä, tämä voi saada aikaan merkittäviä haitallisia seurauksia lapsen kehitykselle.

Lapsen kehitys yleisesti ottaen muokkautuu eri tekijöiden vaikutuksesta, muun muassa fyysisistä tarpeista ja tunne-elämästä. Suhde, joka lapsella on äitiinsä tai isäänsä, on elintärkeä osa ihmisen henkistä ja tunne-elämän kehitystä.

Vanhempi voi olla poissaolova monista eri syistä johtuen, ja jotkut niistä ovat tietysti traagisia. Kaikki lapset eivät ole niin onnekkaita, että voisivat kasvaa äidin kanssa.

Joissakin tapauksissa äiti on kuitenkin läsnä, mutta hän ei pysty viettämään tarpeeksi aikaa lastensa kanssa esimerkiksi työn tai muiden velvolisuuksin takia, tai esimerkiksi parisuhteen hajoamisen vuoksi.

Äitihahmon puuttuminen lapsen elämästä voi vaikuttaa merkittävästi lapsen kehitykseen. Se, kuinka suureksi vahinko muodostuu, tulee kuitenkin riippumaan ympäristöstä ja siitä, kuinka tilannetta hoidetaan.

Mitä lapsi saa äidiltään?

Kun ajattelemme äitiyttä, ensimmäinen sana, joka tulee mieleen, on kenties suojelu – tämä on ihan hyvästä syystä.

Äiti on se ihminen, joka tuo meidät tähän maailmaan, ja hän on se joka ruokkii ja hoitaa meitä ihan alusta lähtien. Tämä side on välttämätön osa ihmisen olemassaoloa.

Kun lapsi kasvaa, äiti on läsnä lohduttamassaa aina kun olo on huono. Hän on rauhoittamassa ja rohkaisemassa meitä, ja hän tyynnyttää pelkojamme. Kun olemme hermostuneita, peloissamme, vihaisia tai tunnemme kipua, äiti on se ihminen, jonka puoleen käännymme ehdotonta tukea hakien.

äidin merkitys

Itsensä rakastetuksi ja arvostetuksi tunteminen äidin suunnalta edistää sitä, että lapselle kehittyy terve itsetunto ja hyvä itseluottamus.

Poissaoloeva äiti voi siten johtaa syvään epävarmuuteen lapsessa. Tämä koskee etenkin sitä tilannetta, kun muut aikuiset lapsen elämässä eivät ryhdy toimiin tilanteen suhteen.

Kyseessä on sellainen tilanne, jossa asiantuntijan apu on välttämätöntä.

Seurauksia äidin poissalosta lapselle

Heti lapsen elämän alusta lähtien äiti on se kaikkein tärkein kiintymyksen kohde. Äidin puuttuminen voi saada aikaan merkittäviä seurauksia.

Tässä ovat eräät tärkeimmistä mahdollisista vahingoista lapselle:

  • Negatiiviset tunteet. Lapsi voi kokea tunteita yksinäisyydestä tai arvottomuudesta, sillä hän ei saa tarvitsemaansa hoitoa ja kiintymyksen osoittamista. Tämä sitten voi johtaa vihaan tai turhautumiseen.
  • Huono käytös. Tähän kuuluu se, että ei reagoida ohjeisiin, esitetään kohtuuttomia vaatimuksia tai vahingoitetaan itseä tai muita. Yleisemmin ottaen lapsi voi vaikuttaa olevan jatkuvasti huonolla tuulella. Nämä ovat yleisiä reaktioita vanhemman tai samanlaisen hahmon puuttumiseen tai menetykseen. Kärsivällisyys ja kiintymyksen osoittaminen ovat elintärkeitä, jotta lapsia voitaisiin auttaa käymään läpi tämä vaihe.
  • Ongelmat sosiaalisissa suhteissa. Samalla lapsen muut suhteet voivat kärsiä. Johtuipa tämä luottamuksen puutteesta tai siitä, että lapsi ei ole oppinut tarvittavia sosiaalisia taitoja, äitihahmon poissaolon kokeneilla lapsilla on usein ongelmia saada yhteys muihin. He saattavat myös tulla riippuvaisiksi niistä ihmisistä, jotka ovat heidän tukenaan.
  • Tunne-elämän epätasapainot. Tämä tarkoittaa ärtyneisyyttä, huonoa itsetuntoa, masennusta, ahdistusta, motivaation puutetta ja muita vastaavia ongelmia.
  • Terveysongelmat. Kun lapsi kokee äidin puuttumisen tai menetyksen, joskus tämän seurauksena on ruokahalun menetys. Kun tämä yhdistyy yllä kuvattuihin tunne-elämän ongelmiin, seurauksena voi olla ongelmia lapsen fyysisessä terveydessä. Tähän tulisi saada välittömästi apua ammatilaiselta.
lapsi ja äiti

Kuinka lasta voidaan auttaa sopeutumaan äidin poissaoloon?

Huolimatta kaikesta, minkä olemme nyt kertoneet, on aina tapoja auttaa lasta sopeutumaan äidin menetykseen tai poissaoloon ja sen aiheuttamiin seurauksiin.

Tässä on eräitä vinkkejä vanhemmille ja huoltajille:

  1. Ole lapselle äitihahmo. Vaikka tämä ei olekaan mikään helppo asia, isä tai muu huoltaja voi täyttää äidin ja isän roolin. Hienotunteisuus, ymmärrys ja kiintymyksen osoittaminen ovat elintärkeitä, ja tämä voi olla hyvä ratkaisu kaikille osallisille. Tällä tavoin voit täyttää tyhjän kohdan lapsen elämässä – ainakin osittain.
  2. Etsi lapselle korvaava hahmo. Tätien, isoäitien ja muiden läheisten sukulaisten keskuudesta saatat löytää jonkun sellaisen, joka voi ottaa äitihahmon roolin. Kuten äsken kuvatussakin tilanteessa, on kuitenkin tärkeää, että suhdetta ei pakoteta syntymään. Siteen tulee muodostua vähitellen, ja sen tulee perustua luottamukseen ja rakkauteen.
  3. Selitä lapselle hänen tilanteensa. Totuus tulee aina pääsemään ulos. Kerro siis lapselle, miksi on nyt niin, että äiti ei ole hänen elämässään. Ennemmin tai myöhemmin hän tulee tarvitsemaan tämän tiedon.

Jos lapsen äiti ei ole täysin poissaoleva, ja hän esimerkiksi tekee töitä pitkiä päiviä poissa kotoa, tilanne voi olla paljon helpommin ratkaistavissa.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että yhdessä vietetyn ajan laatu on paljon tärkeämpää kuin tämän ajan määrä.

On tärkeää, että annat lapsellesi täyden huomiosi, kun pystyt. Muista, että nämä hetket auttavat suuresti.

Se, mitä teette yhdessä, on vähemmän tärkeää: leikkikää, käykää kävelyllä tai tehkää yhdessä kotiläksyt. Jo se, että vietät aikaa yhdessä lapsesi kanssa, tulee auttamaan häntä tuntemaan itsensä arvostetuksi ja tuetuksi.

Lapset ymmärtävät, kun äiti on heistä kiinnostunut, rakastaa heitä ja tukee heitä. Tämä päivittäinen läsnäolo  on elintärkeä asia lapsen kehityksen kannalta.

a


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.