Onko opiskelun ja äitiyden yhdistäminen mahdotonta? - Äitiyden Ihme
 

Onko opiskelun ja äitiyden yhdistäminen mahdotonta?

Opiskelun ja äitiyden yhdistäminen ei ole helppoa, mutta monessa tapauksessa se on kuitenkin mahdollista. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä opiskelujen pariin palaavalle äidille.
Onko opiskelun ja äitiyden yhdistäminen mahdotonta?
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 09 kesäkuuta, 2019

Moni nuorena lapsen saava unohtaa omat opiskeluhaaveensa tai päättää lykätä niitä hamaan tulevaisuuteen. Lapsen saamisen ei pitäisi kuitenkaan tarkoittaa omien haaveiden ja tavoitteiden täydellistä hautaamista. Opiskelun ja äitiyden yhdistäminen voi olla raskasta ja haastavaa, mutta se ei ole mahdotonta.

Jo pelkkä äitiys on iso haaste, ja kun siihen yhdistetään opiskelu, on arki kiireistä ja usein raskasta. Näiden kahden tärkeän asian yhdistäminen vaatii paljon vaivannäköä, kovaa työtä ja järjestelmällisyyttä. Läheisten tuki on yleensä erittäin tärkeää.

Kuinka opiskelun ja äitiyden yhdistäminen onnistuu?

Seuraavaksi jaamme muutaman vinkin siihen, kuinka opiskelun ja äitiyden yhdistäminen saadaan onnistumaan.

1. Valmius tehdä uhrauksia

Näin suuren tehtävän suorittaminen ja tavoitteen saavuttaminen on epäilemättä erittäin palkitsevaa. Tavoitteen saavuttamiseksi vaaditaan kuitenkin paljon vaivannäköä.

Sinun on myös varauduttava esimerkiksi siihen, että kotona lasta hoitavat äidit eivät useinkaan pysy täysin luokkatovereidensa opiskelutahdissa, eivätkä aina kykene sitoutumaan opintoihinsa 100-prosenttisesti. Tämä koskee niin akateemisia kuin muitakin opintoja.

Lisäksi sinun tulee valmistautua siihen, että opiskelu tulee viemään suuren osan vapaa-ajastasi. Tämä tarkoittaa vähemmän liikuntaa, elokuvia ja tv-ohjelmia sekä harrastuksia – ja valitettavasti myös vähemmän perhe-aikaa. Älä kuitenkaan luovu kaikista harrastuksistasi, sillä esimerkiksi liikunnan harrastaminen on erittäin tärkeämpää jaksamisesi kannalta.

2. Avun pyytäminen

Äitiyden ja opiskelun yhdistäminen ei ole helppoa. Voit olla kiireisempi kuin koskaan, ja kaikki velvollisuudet saattavat tuntua ajoittain liian raskaalta taakalta kannettavaksi. Muista siis pyytä apua sitä tarvitessasi.

Pyydä opiskelutovereitasi jakamaan muistiinpanonsa, jos et pääse osallistumaan luennolle lapsen vuoksi. Tarvitset myös kumppanisi tai muiden läheistesi tukea ja apua. Vaikka lapsi olisikin päivähoidossa koulupäiviesi ajan, tarvitset apua hänen hoidossaan esimerkiksi valmistautuessasi kokeisiin. Hyödynnä kaikki se aika, jonka lapsi viettää toisen vanhempansa kanssa.

Onko opiskelun ja äitiyden yhdistäminen mahdotonta?

3. Realistisuus

Muista kuunnella itseäsi ja opetella tuntemaan omat rajasi. Opiskelun ja äitiyden yhdistäminen voi olla hyvin raskasta, ja pahimmillaan nainen polttaa itsensä loppuun. Jos mahdollista, aseta itsellesi pieniä tavoitteita, jotka on helpompi saavuttaa.

4. Taukojen pitäminen

Vastuiden suuri määrä voi tuntua ylivoimaiselta ja luoda elämääsi tahdin, johon sinun on alkuun vaikea tottua. Tämän vuoksi sinun kannattaa asettaa itsellesi realistisia tavoitteita ja sisällyttää rutiiniisi myös pakollisia lepohetkiä.

Lepo on paitsi tärkeää terveydelle, myös tarvitsemasi polttoaine, jotta jaksat kohdata sitoumuksesi niiden vaatimalla energialla. Jos et pidä tarpeeksi taukoja, tulet sairastumaan tai hylkäämään opintosi ennemmin tai myöhemmin.

5. Etä- ja verkko-opiskelu

Tänä päivänä monet oppilaitokset tarjoavat erilaisia verkko-opintoja, jotka voivat olla erinomainen vaihtoehto pienen lapsen äidille. Jotkut opintokokonaisuudet voi suorittaa kokonaan verkossa, kun taas toiset ovat yhdistelmä etä- ja lähiopintoja.

Verkossa suoritettavien kurssien iso etu on se, että oman opiskeluaikataulun voi suunnitella melko vapaasti. Tällainen opiskelumuoto sopii hyvin myös äidille, joka hoitaa lastaan kotona.

Jo pelkkä äitiys on iso haaste, ja kun siihen yhdistetään opiskelu, on arki kiireistä ja usein raskasta. Näiden kahden tärkeän asian yhdistäminen vaatii paljon vaivannäköä, kovaa työtä ja järjestelmällisyyttä.

6. Vapaa-ajan hyödyntäminen

On selvää, että pienen lapsen äitinä sinulla ei ole käytettävissä paljoakaan rauhallista ja hiljaista vapaa-aikaa. Siksi onkin erityisen tärkeää, että käytät kaikki mahdolliset vapaat hetket – mikä tarkoittaa lähinnä lapsen päiväuniaikoja – kotitehtäviin, opiskeluun ja kursseille osallistumiseen.

Onko opiskelun ja äitiyden yhdistäminen mahdotonta?

7. Järjestelmällisyys

Opiskelun ja äitiyden yhdistäminen vaatii järjestelmällisyyttä. Joudut aikatauluttamaan elämäsi tarkkaan, jotta kaikille suoritettaville asioille jää tarpeeksi aikaa. Pienen lapsen kanssa elämä on täynnä yllätyksiä, eivätkä kaikki suunnitelmat aina päde, mutta pyri parhaasi mukaan noudattamaan laatimaasi aikataulua.

8. Perheestä nauttiminen

On täysin ymmärrettävää, että haluat tehdä parhaasi opintojesi suhteen, mutta tämä ei saisi estää sinua nauttimasta myös lapsesi ja kumppanisi seurasta. Pyri välttämään kahta negatiivista ääripäätä:

  • Ei pidä paikkaansa, että sinun täytyisi omistaa kaikki aika elämästäsi perheellesi. Sinun ei tarvitse unohtaa omia tavoitteitasi ja pyrkimyksiäsi, eikä omien haaveiden toteuttamisesta saisi kokea syyllisyyttä.
  • Ei myöskään pidä paikkaansa, ettäkö velvoitteet saisivat estää sinua nauttimasta rakkaidesi seurasta. Tasapaino on kaiken avain. Löydät kyllä kaikelle aikaa suunnitelmallisuuden ja järjestelmällisyyden avulla.

On selvää, että opiskelun ja äitiyden yhdistäminen on haastavaa, mutta haluamme rohkaista jokaista opiskelusta kiinnostunutta äitiä tarttumaan haasteeseen. Opintojen suorittaminen on aina vaivannäön arvoista.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.