Mitä on sitoutumaton tai välinpitämätön vanhemmuus?
 

Mitä on sitoutumaton tai välinpitämätön vanhemmuus?

Jos vietät hyvin vähän aikaa lastesi kanssa, asetat heille vähän vaatimuksia etkä tarjoa paljoakaan kiintymystä, vanhemmuustyyppisi on välinpitämätön.
Mitä on sitoutumaton tai välinpitämätön vanhemmuus?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2024

Kun valmistaudumme lapsen tuloon, ennakoimme joitakin päätöksiä, jotka meidän on tehtävä. Esimerkiksi mikä hänen nimensä tulee olemaan, missä hän nukkuu tai jopa mihin kouluun haluaisimme hänen menevän. Jätämme kuitenkin usein huomiotta ratkaisevan näkökohdan, joka määrää hänen tulevaisuutensa: kasvatustyyli, jonka vanhempina omaksumme. Tänään haluamme kertoa, millainen on sitoutumaton tai välinpitämätön vanhemmuus.

Välinpitämätön vanhemmuus johtuu yleensä huonosta suunnittelusta sekä tiedon ja tuen puutteesta. Se on ominainen vanhemmille, jotka eivät ole todella tekemisissä lastensa kanssa. He tuntevat yleensä roolinsa vastuiden olevan ylivoimaisia ja he ovat poissa sekä fyysisesti että psyykkisesti. Jatka lukemista ymmärtääksesi, mistä tämä kasvatustyyli johtuu, mistä se koostuu ja mitä seurauksia sillä voi olla.

Vanhemmuustyylien ymmärtäminen

Tämän käsitteen ymmärtämiseksi on palattava Diana Baumrindin työhön. Tämä psykologi ja lasten kehityksen asiantuntija teki tärkeän tutkimuksen 1970-luvulla. Hän seurasi useita lapsiperheitä esikouluiästä teini-ikään.

Hänen havaintonsa tekivät selväksi, että lasten käyttäytyminen vaihteli varhaisesta iästä lähtien riippuen siitä, millaisen kasvatuksen he saivat. Hän kuvasi kolmea tärkeintä vanhemmuuden mallia: autoritaarinen, salliva ja demokraattinen.

Myöhemmin Maccoby ja Martin ottivat käyttöön Baumrindin mallin ja muotoilivat sen uudelleen lisäämällä yhden mallin: välinpitämätön. He huomauttivat myös, että kaikki vanhemmuustyylit perustuvat kahteen pilariin:

  1. Vanhempien tarjoaman kiintymyksen/tuen aste. Tämä viittaa rakkauden ja hyväksynnän asteeseen ja siihen, kuinka ymmärtäväisiä ja empaattisia vanhemmat ovat. Erityisesti sallivissa ja demokraattisissa tyyleissä nämä asteet ovat korkealla, kun taas autoritaarisissa ja välinpitämättömissä tyyleissä ne ovat matalalla.
  2. Vanhempien harjoittaman valvonnan/kontrollin taso. Tämä viittaa siihen, kuinka paljon vanhemmat ohjaavat lastensa käyttäytymistä ja kuinka paljon he varmistavat, että heidän itse laatimiaan sääntöjä noudatetaan. Niinpä nämä tasot ovat korkealla autoritaarisissa ja demokraattisissa tyyleissä, ja alhaisia välinpitämättömissä ja sallivissa tyyleissä.
Välinpitämätön vanhemmuus: isä ei katso tyttären läksyjä.
Välinpitämätön tai sitoutumaton vanhemmuus on sellaista, jossa vanhemmilla on vähän kiintymystä ja rajoja.

Mistä sitoutumaton tai välinpitämätön vanhemmuus koostuu?

Välinpitämättömässä vanhemmuudessa vanhemmat eivät ole läsnä, eivät ole mukana eivätkä ota vastuuta roolistaan. Vakavimmissa tapauksissa voi olla jopa fyysistä tai henkistä laiminlyöntiä tai pahoinpitelyä.

Mutta tämän määritelmän lisäksi katsotaanpa joitakin käytännön esimerkkejä siitä, kuinka tämä vanhemmuustyyli ilmenee jokapäiväisessä elämässä:

  • Vanhemmat viettävät vähän aikaa lastensa kanssa. He asettavat työn ja muun toiminnan perhe-elämän edelle eivätkä ole juurikaan läsnä lasten arjessa. Lisäksi kommunikointi heidän kanssaan on erittäin niukkaa.
  • He eivät ota vastuuta lapsistaan. Tämä tarkoittaa, että he eivät investoi tarvittavaa omistautumista opettaakseen, kasvattaakseen tai valvoakseen heitä.
  • He eivät aseta rajoja tai luo sääntöjä. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että he haluaisivat olla vapaamielisiä vanhempia, vaan siitä, että he eivät halua tai pysty hoitamaan tehtäviään vanhempina.
  • He tuskin ilmaisevat kiintymystä lapsiaan kohtaan. He eivät tarjoa tukea, ymmärrystä tai rohkaisevia sanoja. Päinvastoin, he voivat puhua lapsilleen töykeästi, syrjivästi ja ärsyyntyneesti tai olla yksinkertaisesti välinpitämättömiä.
  • He yrittävät vastata lastensa tunnetarpeisiin aineellisilla hyödykkeillä.
  • He siirtävät vastuun lastensa kasvattamisesta muille ihmisille, esimerkiksi isovanhemmille tai opettajille. Lisäksi he eivät ota vastuuta lastensa käyttäytymisestä.
  • He kokevat lapset haitaksi. He kokevat vanhemmuuden uuvuttavana ja epätyydyttävänä. Siksi he tuntevat roolinsa olevan ylivoimainen eivätkä he nauti siitä.
  • He voivat käyttää fyysistä rangaistusta kurinpitotoimenpiteenä.

Mitkä ovat seuraukset lapsille?

Jokaisella vanhemmuustyylillä on omat ominaisuutensa, ja se tuottaa myös omat seurauksensa. Tässä suhteessa lapset, jotka kasvavat välinpitämättömässä ilmapiirissä, kärsivät eniten, koska he elävät hämmentyneessä ja hajanaisessa ympäristössä. Siksi heidän kokemansa seuraukset näkyvät sekä akateemisina että emotionaalisina terveys- ja käyttäytymisongelmina.

Familia –lehdessä julkaistun artikkelin mukaan näillä lapsilla on vahva turhautumisen tunne, joka voi johtaa vihaiseen ja aggressiiviseen käyttäytymiseen.

Lisäksi nämä lapset kokevat suurta epävarmuutta ja epävakautta ja ovat melko riippuvaisia aikuisista. Tämä vaikeuttaa heidän suhdettaan ikätovereihinsa ja tekee heistä alttiimpia rikollisille tai loukkaaville käytöksille. Näin Capano ja Ubach ehdottavat artikkelissaan, joka on julkaistu Ciencias Psicológicas –lehdessä.

Pieni lapsi käpertyneenä sohvalle, kun hänen äitinsä työskentelee taustalla.
Lapset ja nuoret, joilla on välinpitämättömät vanhemmat, eivät yleensä tee yhteistyötä muiden kanssa, eivät ole kovin empaattisia ja heillä on huonot sosiaaliset taidot.

Kuinka välttää ajautumasta sitoutumattomaan tai välinpitämättömään vanhemmuuteen?

Välinpitämättömän vanhemmuuden seuraukset ovat vakavia ja voivat vahingoittaa vakavasti lapsen kehitystä. Siksi haluamme ehdottaa joitain keskeisiä ohjeita, jotta vanhemmat välttyisivät ajautumasta tähän kasvatustyyliin:

  • Ajanvietto lapsesi kanssa on välttämätöntä. Läsnäolo on ainakin puolet vanhemman työstä, joten sinun on pyrittävä viettämään mahdollisimman paljon aikaa lasten kanssa. Tietysti sinun on käytävä töissä, pidettävä huolta itsestäsi ja vaalittava ystävyyssuhteitasi, mutta sinun on myös löydettävä laatuaikaa joka päivä vahvistaaksesi sidettä lastesi kanssa.
  • Ole kiinnostunut lapsistasi. Osallistu heidän harrastuksiinsa, intohimoihinsa, haluihinsa ja pelkoihinsa. Keskustele heidän kanssaan usein, kuuntele heitä ja osallistu heidän suosikkitoimintoihinsa. Tämä osallistumisen taso ratkaisee kaiken.
  • Tarjoa ehdotonta rakkautta ja hyväksyntää. Yritä asettua lastesi asemaan ymmärtääksesi heitä ja osoittaaksesi heille sanoilla, eleillä ja teoilla, että rakastat heitä ja että olet heidän käytettävissään.
  • Muista, että rajat ovat välttämättömiä, koska ne tuovat turvaa ja johdonmukaisuutta lasten elämään. Siksi laadi selkeät ja asianmukaiset säännöt lastesi iän mukaan ja varmista, että niitä noudatetaan.

Työskentele ensin itsesi kanssa

Viimeisenä suosituksena haluaisimme kutsua sinut analysoimaan, mikä on saattanut vaikuttaa sinun mahdollisesti välinpitämättömän vanhemmuustyylisi kehittymiseen. Jos vanhemmuus on tullut yllätyksenä, jos et tunne itseäsi valmistautuneeksi, jos se on vaikeampaa kuin odotit tai jos et pysty nauttimaan siitä, tuskin pystyt vanhemmuuteen rakkaudella ja kunnioituksella.

Tästä syystä on tärkeää, että työskentelet ensin itsesi ja elämäntarinasi parissa. Voit hakea ammattiapua, jos koet sen tarpeelliseksi. Tiettyjen työkalujen ja uusien näkökulmien hankkiminen voi auttaa sinua lopettamaan sen ylivoimaisen tunteen ja tyytymättömyyden, joka saa sinut olemaan välinpitämätön isä tai äiti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baumrind, D. (1966). Efectos del control parental autoritario sobre el comportamiento infantil. Desarrollo infantil, 37 (4), 887–907. https://doi.org/10.2307/1126611
  • Capano, Á., & Ubach, A. (2013). Estilos parentales, parentalidad positiva y formación de padres. Ciencias psicológicas7(1), 83-95.
  • Ethier, L. S., Lacharite, C., & Couture, G. (1995). Childhood adversity, parental stress, and depression of negligent mothers. Child Abuse & Neglect19(5), 619-632. http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-42212013000100008#MaccobyMart%EDn1983
  • Maccoby, E.E., y Martín, J. A. (1983). Socialization in the context of the family: Parent-child interaction. En E. M. Hetherington & P.H. Mussen (Eds), Handbook of child psychology: Socialization, personality and social development Vol.4 ( pp.1-101). New York: Wiley
  • Montero Jiménez, M., & Jiménez Tallón, M. Á. (2009). Los estilos educativos parentales y su relación con las conductas de los adolescentes. Familia39, 77-104.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.