Minulla on suosikkilapsi: mitä teen?
 

Minulla on suosikkilapsi: mitä teen?

On luonnollista, että vanhemmilla on suosikkilapsi, mutta se ei saa estä lasten tasapuolista kohtelua.
Minulla on suosikkilapsi: mitä teen?
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2023

Suoraan kysyttäessä kaikki vanhemmat kieltävät, että heillä on suosikkilapsi. Sen myöntäminen voi olla äärimmäisen kiusallista, tuskallista ja lannistavaa, sillä vanhempien odotetaan olevan oikeudenmukaisia, rakastavia ja tasapuolisia kaikkia lapsiaan kohtaan. Vanhemman ja lapsen välinen side ei kuitenkaan ole muuta kuin vain ihmissuhde, ja siksi on luonnollista, että kiintymyksen syvyys vaihtelee.

Vaikka aihe on tabu, joissakin tutkimuksissa on havaittu, että yli 70 % vanhemmista suosii yhtä jälkeläisistään. Ja jos asiasta kysytään heidän lapsiltaan, moni heistä huomauttaa, että he näkevät selvän eron vanhempiensa tavassa suhtautua ja kohdella heitä ja heidän sisaruksiaan. Mikä siis neuvoksi, kun todisteet ovat näin selvät?

Mitä tarkoittaa, kun vanhemmilla on suosikkilapsi?

Ensinnäkin on tärkeää määritellä, mitä tämä tarkoittaa, sillä vain tällä tavoin tiedostamme, koskeeko asia meitä. Se, että vanhemmilla on suosikkilapsi, tarkoittaa suurempaa mieltymystä, sympatiaa tai kiintymystä yhtä lasta kohtaan – joko siksi, että meillä on yhteisiä harrastuksia ja kiinnostuksenkohteita tai koska heidän persoonallisuutensa täydentää paremmin omaamme.

Aktiivinen, spontaani ja urheilullinen isä tuntee suurempaa läheisyyttä sitä lasta kohtaan, jolla on myös kyseisiä piirteitä. Rauhallisemman ja harkitsevamman äidin taas on helpompi samaistua hiljaiseen lapseen, joka rakastaa lukemista ja suosii vähemmän virikkeellisiä paikkoja.

Äiti halaa lapsiaan.
On luonnollinen ja muuttumaton tosiasia, että vanhemmilla on suosikkilapsi, eikä sen tarvitse olla ongelma. Se ei kuitenkaan tarkoita, että he tuntevat syvempää rakkautta kyseistä lasta kuin muita lapsia kohtaan.

Kuinka toimia, jos sinulla on suosikkilapsi?

Se, että vanhemmilla on suosikkilapsi, ei ole itsessään ongelma. Ongelmallista on se, kun tämä luontainen suosiminen ilmenee lasten epäoikeudenmukaisena ja epäasianmukaisena kohteluna. Tässä on joitakin vinkkejä, jotka voivat olla sinulle avuksi.

Hyväksy tunteesi

Sinun tulee myöntää asia itsellesi, jotta et vahingossa näytä sitä käytökselläsi ja satuta yhtä lapsistasi. Unohda syyllisyys, sillä tunne on luonnollinen ja ymmärrettävä. Jos joku lapsista huomaa asian ja mainitsee siitä sinulle, pyri validoimaan hänen tunteensa, selitä mistä on kyse ja muistuta häntä siitä, että rakkautesi kaikkia lapsiasi kohtaan on ehdotonta.

Ilmaise asia esimerkiksi seuraavalla tavalla: “Ymmärrän loukkaantumisesi, koska sinusta tuntuu, että pidän enemmän sisaruksestasi, mutta rakastan teitä molempia tasapuolisesti. Hän vain pitää urheilusta kuten minä, ja siksi vietämme enemmän aikaa yhdessä, mutta haluaisin viettää enemmän aikaa sinun kanssasi, ja voit liittyä seuraamme milloin haluat.”

Kehitä vahva side kaikkien lastesi kanssa

Vaikka tuntisitkin suurempaa läheisyyttä yhden lapsesi kanssa, on tärkeää, että pyrit tutustumaan heihin kaikkiin syvällisemmin. Pyri viettämään pieni hetki päivästä jokaisen lapsen kanssa ja järjestämään säännöllisesti jotain erityistä tekemistä kahdestaan.

Jos kukin lapsi saa valita aktiviteetin itse, pääset tutustumaan heidän kiinnostuksenkohteisiinsa. On todennäköistä, että yhteisen ajan lisääntyessä myös henkinen läheisyys ja luottamus lisääntyvät.

Vanhemmilla on suosikkilapsi.
Vaikka sinulla olisikin suosikkilapsi, pyri lähestymään kasvatusta ja vanhemmuutta yksilöllisesti ja vastaamaan aina jokaisen lapsesi hellyyden ja tuen tarpeisiin.

Kohtele lapsiasi oikeudenmukaisesti

Se, että sinulla on suosikkilapsi, saattaa saada sinut sivuuttamaan kyseisen lapsen virheet tai kehumaan häntä enemmän kuin muita. On kuitenkin tärkeää, että pyrit olemaan oikeudenmukainen ja tasapuolinen asettaessasi rajoja ja seuraamuksia.

Kaikilla lapsilla tulee olla samat oikeudet ja velvollisuudet, kunhan ne ovat ikään sopivia. Lisäksi sinun tulee pyrkiä vahvistamaan positiivista käyttäytymistä heidän kaikkien kohdalla, vaikka se olisikin toisilla selkeämpää kuin toisilla.

Ole paras äiti heistä jokaiselle

Sen sijaan, että vertailisit kohteluasi eri lasten välillä, keskity olemaan paras äiti heistä jokaiselle. Jokaisella lapsella on erilaiset emotionaaliset tarpeet. Jotkut ovat vaativampia ja toiset itsenäisempiä. Yksi saattaa tarvita enemmän henkistä tukea ja toinen enemmän apua läksyissä.

Vältä yhden lapsen suosimisen seuraukset

Yhden lapsen suosiminen ja sen selvä osoittaminen on haitallista kaikille perheenjäsenille. Lapset, jotka eivät ole vanhempiensa suosikkeja, saattavat tuntea itsensä torjutuiksi ja mitättömiksi, kun taas suosikkilapsi saattaa kasvaa ilman rajoja ja tuntea suurempaa painetta vanhempiensa odotusten vuoksi.

Lisäksi kodin ilmapiiri voi muuttua jännittyneeksi ja epäsopuisaksi, mikä vahingoittaa vanhempien ja lasten välisiä suhteita. Juuri tästä syystä sinun on tärkeää tiedostaa suosimisesi ja se, kuinka se ilmenee päivittäin. Tällä tavalla voit yrittää tehdä tarvittavat muutokset. Muista, että kaikki lapsesi tarvitsevat sinulta rakkautta, hyväksyntää, huomiota ja tukea.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Shebloski B, Conger KJ, Widaman KF. Reciprocal links among differential parenting, perceived partiality, and self-worth: a three-wave longitudinal studyJournal of Family Psychology. 2005;19(4):633-642. doi:10.1037/0893-3200.19.4.633
  • Pillemer K, Suitor JJ, Pardo S, Henderson C. Mothers Differentiation and Depressive Symptoms Among Adult ChildrenJournal of Marriage and Family. 2010;72(2):333-345. doi:10.1111/j.1741-3737.2010.00703.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.