Vanhempi, nauti lapsen kanssa vietetystä ajasta
Kaikki hyvät vanhemmat tietävät, että tämä päivä voi olla heidän lapsensa paras päivä. Samalla tavalla kuin eilinen oli paras päivä ja huominen tulee olemaan. Nämä vanhemmat kuuntelevat lapsiaan, syleilevät heitä, saavat heidät nauramaan ja ennen kaikkea nauttivat lapsen kanssa vietetystä ajasta.
Nauti lapsen kanssa vietetystä ajasta
Viime vuosina entistä suositummiksi nousseet filosofiat – kuten tietoinen läsnäolo, eli mindfulness – muistuttavat meitä hidastamisen tärkeydestä . Tärkeät asiat tapahtuvat aina tässä ja nyt.
Ehkä juuri siitä syystä yhä useammat perheet ovat ottaneet käyttöön uuden ja tarkan käsitteen lastenkasvatukseen liittyen.
“Yksi onnekkaimmista asioista, mitä elämässä voi tapahtua, on saada elää onnellinen lapsuus.”
– Agatha Christie
Nykyisin kuulemme usein käytettävän zen-äidit-termiä. Zen-naiset aloittivat liikkeen, joka pureutuu jooga- ja meditaatiotunteja syvemmälle. He edistävät muutosta kohti rauhallisempaa ja kärsivällisempää asennetta ja painottavat lasten elämässä läsnä olemisen tärkeyttä.
Tämän ajattelumallin avulla he oppivat kuuntelemaan ja ymmärtämään jokaisen eleen merkityksellisyyden. Jokainen sana, halaus, hiljainen hetki tai etäisyys voi jättää pysyvän jäljen lapsen aivoihin.
On erityisen tärkeää välttää sellaisia yleisiä virheitä, kuten lapsen kuivaksi opettamisen yrittäminen liian aikaisin tai lapsen totuttaminen kiinteään ruokaan liian varhaisessa vaiheessa. Lasta ei saa myöskään pakottaa pukeutumaan itse liian aikaisin tai vaatia häntä syömään aamupala loppuun viipymättä. On myös turha odottaa, että lapsi oppisi lukemaan 3-vuotiaana.
On vanhempia, jotka tuntuvat unohtaneen, miltä lapsena oleminen tuntuu. Lapset eivät ole pieniä aikuisia, vaan ihmisolentoja, jotka tarvitsevat kaikessa vanhempiaan. Lapselle tärkein asia on se, mitä tapahtuu juuri tällä hetkellä.
Tänään on paras päivä tehdä lapsesi onnelliseksi
Tehdäksesi lapsesi onnelliseksi, sinun ei tarvitse antaa lahjoja, viedä lasta huvipuistoon tai järjestää etukäteen syntymäpäiväjuhlia, kun merkkipäivään on vielä kuukausi aikaa.
Kaikki lähtee siitä, että vanhempi osaa olla läsnä. Tämä onnistuu myös silloin, kun vanhempi viettää paljon aikaa töissä, sillä lapselle omistettu aikaa mitataan laadussa, ei määrässä. Vanhempi, muista nauttia lapsen kanssa vietetystä ajasta.
Seuraavaksi annamme muutamia vinkkejä siihen, miten varmistat lapsen kanssa viettämiesi hetkien olevan laatuaikaa ja muodostat vahvemman siteen lapsen kanssa.
Anna lapselle rakkautta ja anna sen näkyä
- Kutita lapsen vatsaa niin, että lapsi nauraa.
- Anna lapselle jakamaton huomiosi. Tee selväksi, että kaikki, mitä lapsi sanoo, ajattelee tai keksii, on sinulle tärkeää.
- Syleile lasta käsivarsillasi, lauluillasi ja hyvänyön suukoillasi. Varmista, että lapsi tietää olevansa taianomainen, erityinen ja vanhempiensa rakastama.
Et ole koskaan liian vanha leikkimään
Tänään on hyvä päivä leikkiä merirosvoa. Voit myös huoletta liata kätesi istuttaessasi siemeniä, joista kasvaa myöhemmin isoja puita tai jotka vievät meidät kukkien ja väriloiston maailmaan.
Tänään on hyvä päivä ottaa lastasi kädestä ja viedä hänet puistoon tai rannalle nauttimaan. Tai voitte viettää hauskan päivän kotona maalaten kauniita kuvia vesiväreillä.
Tänään teemme pienistä asioista isoja
Auta lasta huomaamaan, että pienet asiat ovat aina tärkeimpiä. Näin opetat hänelle nöyryyttä sekä kunnioitusta ja arvostusta ystävyyden, rakkauden ja luonnon lahjoja kohtaan. Lapsi oppii hymyn ja sellaisten sanojen kuten kiitos, ymmärrän sinua ja ole hyvä arvon.
“Se, mitä ihminen rakastaa lapsuudessaan, säilyy heidän sydämessään ikuisesti.”
– Jean Jacques Rousseau
Zen-suuntauksen mukaan elämme tässä ja nyt, nautimme lapsen kanssa viettämästämme ajasta ja ihokontaktista sekä tunnemme lapsen hengityksen ja naurun lähellämme. Näin luomme lapsellemme onnellisen elämän. Elämän, jossa näemme auringonvalon ja energian rakastamamme lapsen silmissä.
Muista, että tänään on lapsesi tärkein päivä. Tänään hänen täytyy tulla kuulluksi ja rakastetuksi. Älä pihistele emotionaalisten lahjojen kanssa, sillä nämä lahjat rakentavat turvallisuuden tunteen ja onnellisuuden lapsen mieleen ja sydämeen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
- Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
- Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
- Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
- Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.