Mikä on Batman-metodi ja miten se vaikuttaa lapseen?
Batman-metodi on hauska ja yksinkertainen tapa osoittaa lapselle, että hän on vahvempi kuin uskookaan. Periksiantamattomuuden opettaminen on vaikeaa, mutta Batman-metodin avulla lapsi löytää itse sinnikkyyden tärkeän taidon. Se on strategia, joka auttaa lasta suorittamaan tylsistyttävimmätkin tehtävät.
Useat tutkimukset ovat osoittaneet Batman-metodilla olevan lapsiin positiivinen vaikutus. Menetelmää käyttävä lapsi on määrätietoisempi kuin lapsi, joka ei sitä käytä. Tekniikat, jotka auttavat saavuttamaan pitkän aikavälin tavoitteita, ovat välttämättömiä lapsen menestymisen kannalta. Batman-metodi vaikuttaa juuri tällä tavoin.
Monet pienet lapset kuvittelevat olevansa supersankareita ja käyttävät kaiken energiansa ja motivaationsa käyttäytyäkseen niiden tavoin.
Batman-metodi ja periksiantamattomuus
Periksiantamattomuus, eli kyky sitoutua asiaan intensiivisesti, on olennaista elämässä, ja erityisen tärkeää se on lapselle. Nykypäivän lapsilla on käsissään teknologia ja kyky päästä käsiksi kaikenlaiseen viihteeseen silmänräpäyksessä. Kun periksiantamattomuutta tarvitaan tylsien tehtävien suorittamisessa, on Batman-metodi siihen loistava ja hyödyllinen keino. Sen periaatteena on pyytää lasta käyttäytymään kuin supersankari käyttäytyisi.
Samaistumalla tällaiseen positiiviseen hahmoon nuori lapsi kasvattaa sinnikkyyttään. Tämä taito auttaa lasta oppimaan itsesäätelyä, välttymään häiriötekijöiltä ja keskittymään tavoitteisiinsa.
Batman-metodin avulla lapsi oppii katsomaan asioita toisesta, ulkopuolisesta näkökulmasta. Se siis auttaa lasta poistumaan emotionaalisesti siitä tunteesta, jota hän tietyssä hetkessä tuntee. Tämä kehittää periksiantamattomuutta ja opettaa itsesäätelyä.
Batmaniksi pukeutuneita sinnikkäitä lapsia
Selittääksemme, kuinka Batman-metodi vaikuttaa lapseen, kerromme sen taustalla olevasta tutkimuksesta. Tämä tutkimus osoittaa, että kuvitellessaan olevansa lempisupersankarinsa, lapsi on tavallista sinnikkäämpi ja periksiantamattomampi.
Tutkimuksessa tutkittiin sataakahdeksaakymmentä 4-6-vuotiasta lasta tietokoneella tehtävien harjoitusten avulla. Lapsilla oli mahdollisuus pelata myös tabletilla, jos he tunsivat olonsa tylsistyneeksi.
Lapset jaettiin kolmeen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän lasten tuli miettiä suoritustaan ja sitä, antoivatko he 100% itsestään. Toisen ryhmänlapsille annettiin tehtäväksi miettiä itseään kolmannessa persoonassa. Kolmannen ryhmän lapsia pyydettiin kuvittelemaan olevansa supersankareita.
Kokeilu osoitti, että kolmannen ryhmän lapset työskentelivät pidempään häiriintymättä ja keskeytyksettä. He pystyivät työskentelemään, ilman että halusivat viihdyttää itseään tabletin avulla. Mahdollinen selitys tälle on se, että lapsen kuvitellessa olevansa supersankari, hän myös ajattelee, että hänellä on supersankarin voimat.
Periksiantamattomuuden opettaminen on vaikeaa, mutta Batman-metodin avulla lapsi löytää itse sinnikkyyden tärkeän taidon. Se on strategia, joka auttaa lasta suorittamaan tylsistyttävimmätkin tehtävät.
Voiko Batman-metodia käyttää kotona?
Tottakai voi! Voit käyttää Batman-metodia saadaksesi lapsen siivoamaan huoneensa tai suorittamaan loppuun kesken jääneen tehtävän. Se saattaa olla lapsen tarvitsema sysäys, joka on helppo toteuttaa.
Pyydä lasta kuvittelemaan olevansa hänen lempihahmonsa. Tämän hahmon olisi tärkeä olla ahkera ja hyvä roolimalli. Aina, kun huomaat lapsellasi olevan motivaatio-ongelmia, pyydä häntä suorittamaan tehtävä samalla tavoin kuin hänen lempisupersankarinsa sen suorittaisi.
Leiki mukana ja kutsu lasta supersankarin nimellä. Tämä innostaa lasta yhä enemmän ja saa hänet paneutumaan tehtävään vieläkin tarkemmin.
Joka kerta testatessaan periksiantamattomuuttaan lapsi kasvattaa henkistä vahvuuttaan. Hän valmistautuu samalla kohtaamaan entistä monimutkaisempia haasteita.
Lyhyesti sanottuna Batman-metodi on yksi hyödyllisimmistä menetelmistä motivoimaan keskittymishäiriöisiä lapsia. Kuten huomaat, sillä on monia positiivisia vaikutuksia, ja se voi auttaa sinunkin lastasi oppimaan periksiantamattomuutta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- White, R. E., Prager, E. O., Schaefer, C., Kross, E., Duckworth, A. L., & Carlson, S. M. (2017). The “Batman Effect”: Improving Perseverance in Young Children. Child Development, 88(5), 1563–1571. https://doi.org/10.1111/cdev.12695
- White, R. E., & Carlson, S. M. (2016). What would Batman do? Self-distancing improves executive function in young children. Developmental Science, 19(3), 419–426. https://doi.org/10.1111/desc.12314