Hyvien tapojen opettaminen lapselle - 5 vinkkiä - Äitiyden Ihme
 

Hyvien tapojen opettaminen lapselle - 5 vinkkiä

Jokainen vanhempi haluaa lapsensa olevan kohtelias ja hyvätapainen. Tässä artikkelissa kerromme, miten hyviä tapoja voidaan opettaa käytännössä - laita vinkit muistiin!
Hyvien tapojen opettaminen lapselle - 5 vinkkiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 05 huhtikuuta, 2019

Yksi vanhempien tärkeimmistä tehtävistä on kohteliaisuuden ja hyvien tapojen opettaminen lapselle. Tämän kautta lapsi omaksuu monia positiivisia ominaisuuksia, kuten empaattisuuden ja huomaavaisuuden muita ihmisiä kohtaan.

Hyvät tavat kehittävät lapsen itsekunnioitusta sekä ympäristön ja muiden ihmisten arvostusta. Hyvien tapojen opettaminen tulisi ottaa osaksi päivittäisiä toimia jo lapsen ollessa pieni.

Teknologian hallitessa tämän päivän elämää, on hyvien tapojen opettaminen entistä tärkeämpää. Ei ole epäilystäkään, ettäkö sosiaalisten taitojen opettaminen lapselle ei olisi yksi vanhempien tärkeimmistä tehtävistä. Lapsen on tärkeä oppia, kuinka ottaa muut ihmiset huomioon ja olla näitä kohtaan kohtelias ja kunnioittava.

Hyvien tapojen opettaminen lapselle

Kun opetat lapsellesi hyviä tapoja, ota huomioon alla listatut suositukset.

1. Toimi hyvänä esimerkkinä

Ensimmäinen neuvo hyvien käytötapojen opettamisesta lapselle on se, että sinä itse toimit mallina käytökselle, jota haluat näkevän lapseltasi. Lapsi on altis seuraamaan roolimalliensa käytöstä, joten toimi hyvänä esimerkkinä.

Muista myös puhua ystävällisellä äänensävyllä keskustellessasi lapsesi ja muiden ihmisten kanssa. Jos pyydät lastasi tekemään jotakin, älä pyydä uhkailemalla.

Kärsivällisyyden harjoittaminen ei aina ole helppoa. Kuitenkin se on vanhempana sinun vastuullasi osoittaa sopivaa käytöstä.

Hyvien tapojen opettaminen lapselle alkaa kotoa jo varhaisesta iästä lähtien

2. Muista sensitiivisyys

Hyvät tavat kumpuavat toisten ihmisten kunnioittamisesta. Sensitiivisyys sen sijaan johtaa toisten kunnioittamiseen. Jos opetat lastasi olemaan sensitiivinen sekä huomaavainen toisia ihmisiä kohtaan, lapsi saa arvokkaan lahjan.

Hyvien tapojen juuret lepäävät toisten kunnioittamisessa ja toisten kunnioitusten juuret sensitiivisyydessä. Sensitiivisyys onkin yksi tärkeimmistä arvoista, joita voit juurruttaa lapsen arvomaailmaan jo pienestä lähtien. Herkkä lapsi pystyy ottamaan toisten tunteet huomioon ja on luonnostaan hyväkäytöksinen.

“Sivistyneisyys on ihmisen paras ystävä. Sivistynyttä ihmistä kunnioitetaan kaikkialla ja se voittaa kauneuden ja nuoruuden.” – Chanakya –

3. Opeta kohtelias puhetapa

Kun opetat lapsesi sanomaan “kiitos” ja “ole hyvä”, toimii se kaikkien hyvien tapojen oppimisen perustana ja rakennuspalikoina. Lapsen ollessa isompi, vanhemmat voivat kannustaa lasta kirjoittamalla itse – mieluiten käsin – lapselle kiitoskortteja.

Pitäisi olla sanomattakin selvää, että lapsen tulisi oppia sanomaan “kiitos” saadessaan lahjan. Mutta yhtä tärkeää on myös opettaa lapsi kohteliaaksi ja sanomaan kiitos heille, jotka lasta auttavat tai palvelevat. Näin on esimerkiksi tarjoilijoiden, kassahenkilöiden ja kuskien kohdalla. Kiitosta kuuluu antaa myös perheenjäsenille, jotka auttavat päivittäisissä askareissa.

4. Odota puheenvuoroa

Opeta lapsellesi, että kuuntelee toista keskeyttämättä ja odottaa omaa puheenvuoroaan. Toisten päälle puhuminen on hyvin yleistä lasten keskuudessa, sillä lapsi haluaa ilmaista asiansa heti, kun hänelle tulee ajatus mieleen.

Lapsi on vielä melko egosentrinen ja tarvitsee muistutusta siitä, ettei keskeytä toisen puhetta. On siis tärkeää opettaa lapselle oman puheenvuoron odottamista ja toisen puheenvuoron päättymistä.

Helpottaaksesi tämän tavan opettamista, voit ottaa avuksi visuaalisen muistuttajan. Voit esimerkiksi ottaa käyttöösi pehmolelun tai sauvan osoittaaksesi, milloin on kunkin aika puhua.

Opeta lasta kuuntelemaan keskeyttämättä toista

5. Älä pakota opettaessasi hyviä tapoja

Kielenkäytön tulisi olla miellyttävää eikä pakottavaa. Kyllä, on tärkeää muistuttaa lasta sanomaan “kiitos” hänen saadessaan jotakin, mutta vältä kuitenkin olemasta määräilevä tai pakottava.

Sinun tulee kuitenkin olla tarkka näiden sanojen opettamisessa, sillä lapsi saattaa kyllästyä näiden sanojen käyttöön, ennen kuin edes kunnolla oppii niiden merkitystä. On siis parempi turvautua lempeisiin muistutuksiin, ja mikä tärkeintä, itse käyttäytyä niin kuin toivoo lapsensakin käyttäytyvän. Tämä on paljon tehokkaampi tapa opettaa lapselle hyviä käytöstapoja kuin jatkuva nalkuttaminen.

Opeta lapsellesi, että sana “kiitos” on tärkeä osa kohteliaisuutta, eikä tapa saada jotakin aina halutessaan. Tällä tavoin nämä tärkeät sanat ujuttautuvat lapsen sanavarastoon luonnollisesti, ilman, että sanojen käyttäminen oikeuttaa sen, että lapsi saa haluamansa.

Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että tarvitset rutkasti kärsivällisyyttä opettaessasi lapselle hyviä tapoja ja kohteliaisuutta. Tämä sinun tulee muistaa joka päivä, jotta tuloksista tulisi pysyviä.

Joka tapauksessa on varmaa, että tulet olemaan iloinen, että olet nähnyt vaivaa asian eteen!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.