Lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen - Äitiyden Ihme
 

Lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen

Emotionaalinen vahvuus tekee lapsista joustavia ja antaa heille rohkeutta ja luottamusta, jota he tarvitsevat saavuttaakseen koko potentiaalinsa. Tässä artikkelissa esittelemme 10 vinkkiä lasten emotionaalisen vahvuuden kasvattamiseksi.
Lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen
Marián Carrero Puerto

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Marián Carrero Puerto.

Viimeisin päivitys: 02 helmikuuta, 2019

Lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen onnistuu tarjoamalla lapsille työkaluja, joita he tarvitsevat elämän eri tilanteita kohdatessaan. Vanhempana sinun on hyvä pitää mielessäsi, että henkisesti vahvat lapset ovat valmiita ottamaan vastaan kaikenlaisia haasteita. Nämä lapset kykenevät käsittelemään vaikeuksia ja ongelmia ja pääsemään yli epäonnistumisista.

Lapsen emotionaalisen vahvuuden kehittämisessä auttaminen vaatii kolmiosaista keskittymistä. Ensinnäkin vanhempien on opettava lasta korvaamaan negatiiviset ajatukset realistisemmilla ajatuksilla. Samaan aikaan heidän on työskenneltävä lapsen kanssa auttaakseen tätä hallitsemaan tunteitaan. Kolmanneksi äitien ja isien on opetettava lasta tekemään positiivisia tekoja.

Lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen 10 vinkin avulla

On olemassa monia strategioita, kurinpitokeinoja ja opetustapoja, joiden avulla lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen onnistuu. Alla esittelemme 10 vinkkiä, jotka auttavat vanhempia tässä tehtävässä.

1. Opeta tiettyjä kykyjä

Ensimmäinen ehdotus lapsen emotionaalisen vahvuuden lisäämiseksi, on opettaa häntä tekemään asiat paremmin seuraavalla kerralla.

Toisin sanoen, sen sijaan, että keskittyisit lapsen virheisiin, rohkaise häntä ja kerro, miten asiat voi tehdä seuraavalla kerralla eri tavalla ja saavuttaa parempia tuloksia.

Lapselle on hyvä opettaa ongelmanratkaisua, impulssien hallitsemista ja itsekuria, jotka auttavat tätä oppimaan käyttäytymään tuottavalla tavalla jopa vaikeissa olosuhteissa.

2. Anna lapsen tehdä virheitä

Opeta lapselle, että virheet ovat osa oppimisprosessia. Näin lapsi ei tunne häpeää epäonnistuessaan. Anna lapsen samalla kohdata tekojensa luonnolliset seuraukset niin pitkälle kuin se on turvallista.

Jos lapsi esimerkiksi heittää ja rikkoo lelun, sen sijaan, että ryntäisit ostamaan tilalle uuden esineen, puhu lapselle siitä, miten tärkeää on pitää huolta omaisuudestaan. Jos lapsi on tarpeeksi vanha ymmärtääkseen rahan käsitteen, hän voi halutessaan säästää rahaa uuteen leluun.

Keskustele aina lapsen kanssa siitä, miten saman virheen voi välttää tulevaisuudessa.

Lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen

3. Auta lasta kehittämään tervettä keskustelua itsensä kanssa

Lapsen on vaikeaa tuntea emotionaalista vahvuutta kärsiessään nöyryytyksestä tai kohdatessaan jatkuvaa kritiikkiä. On tärkeää opettaa pientä lasta käsittelemään uudelleen näitä negatiivisia ajatuksia, jotta hän oppii ajattelemaan realistisemmin.

Sellaisen havaintokyvyn kehittäminen, joka on samaan aikaan objektiivinen ja optimistinen, auttaa lasta suoriutumaan asioista hyvin ja päihittämään hankalia tilanteita.

4. Rohkaise lasta kohtaamaan pelkonsa

Jos lapsi välttää tekemästä asioita, joka pelottavat häntä, hän ei tule saavuttamaan itsevarmuutta, jonka avulla voisi tuntea olonsa mukavaksi.  Rohkaise lasta, kehu hänen yrityksiään ja palkitse hänet rohkeudesta. Tämä motivoi lasta poistumaan mukavuusalueeltaan ja antaa hänelle luottamusta tavoitella päämääriään.

Lapsille pitää opettaa, miten ajatella, ei mitä ajatella.

– Margaret Mead

5. Anna lapsen tuntea olonsa epämukavaksi

Vaikka on houkuttelevaa tulla lapsesi avuksi joka kerta, kun huomaat hänellä olevan vaikeuksia, se ei aina ole oikea tapa.

Jatkuvasti lapsen pelastaminen vain vahvistaa ajatusta, että lapsi on avuton.

Se, että antaa lasten myös hävitä, auttaa heitä ottamaan vastuuta teoistaan ja saavuttaa parempia tuloksia.

Pidä mielessä, että yhdistettynä tukeen ja ohjaukseen, tällainen tilanne voi auttaa lastasi kehittämään emotionaalista vahvuutta.

6. Edistä luonnetta

Lapset tarvitsevat vahvan moraalisen esimerkin tehdäkseen terveitä päätöksiä. Äitinä sinun pitäisi tehdä paljon töitä istuttaaksesi hyviä arvoja lapsillesi.

Voit esimerkiksi näyttää mallia hyvästä moraalista silloin, kun lapsesi osallistuu kilpailuun. Korosta sellaisten käsitteiden kuin rehellisyyden ja myötätunnon merkitystä, sen sijaan, että edistäisit voittamista hinnalla millä hyvänsä.

7. Tuo kiitollisuus etusijalle

Kiitollisuus on loistava parannuskeino itsesäälille ja muille huonoille tavoille, jotka haittaavat lapsesi henkistä kestävyyttä. Se voi myös parantaa lapsesi mielialaa ja edistää proaktiivisen ratkaisun keksimistä lapsen ongelmiin.

Voit auttaa lastasi arvostamaan niitä hyviä asioita, joita hänelle tapahtuu. Näin lapsi osaa sekä hyvinä että huonoina päivinä arvostaa kaikkea mitä hänellä on mistä olla kiitollinen.

8. Vahvista lapsen oman vastuun tunnetta

Henkisen voiman kehittäminen edellyttää oman vastuun hyväksymistä. Siitä syystä kannattaa antaa lapsen antaa selityksiä, kun hän tekee virheitä tai käyttäytyy väärin – mutta älä hyväksy tekosyitä.

On myös hyvä korjata lasta, mikäli hän yrittää syyttää muita siitä, miten hän itse ajattelee, tuntee tai käyttäytyy.

Lasten emotionaalisen vahvuuden kehittäminen

9. Opeta lapselle kykyjä, jotka auttavat häntä säätelemään tunteitaan

Älä rauhoittele lapsiasi kun he ovat vihaisia tai yritä piristää heitä, kun he ovat surullisia.

Opeta lapsillesi pikemminkin, kuinka he voivat käsitellä epämiellyttäviä tunteita siten, etteivät lapsesi ole riippuvaisia siitä, että sinä säätelet heidän tunteitaan.

Lapset, jotka ymmärtävät tunteitaan ja osaavat kohdata niitä, ovat paremmin valmistautuneita ottamaan vastaan haasteita.

10. Edistä henkistä vahvuutta

Keskustele lastesi kanssa heidän omista tavoitteistaan ja auta heitä ottamaan askelia tullakseen vahvemmiksi. Auta heitä ottamaan itsensä kehittäminen ja henkinen vahvuutensa prioriteetiksi elämässään.

Lyhyesti sanottuna lasten emotionaalisen vahvuuden löytäminen tapahtuu oppimisesta ja pohtimisesta koostuvan prosessin kautta.

Edellä mainittujen neuvojen soveltaminen lastesi kanssa auttaa heitä kehittämään emotionaalista vahvuuttaan sekä kehittämään positiivisia ja luovia ajatuksia.

Tämä puolestaan auttaa heitä toimimaan viisaasti erilaisissa elämäntilanteissa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.