Yksinhuoltajaäitien kohtaamat ongelmat
 

Yksinhuoltajaäitien kohtaamat ongelmat

Kohtaamistaan ongelmista huolimatta yksinhuoltajaäidit päättävät taistella ja ponnistella lapsensa vuoksi. Kerromme täällä yleisimmistä ongelmista, joita he kohtaavat.
Yksinhuoltajaäitien kohtaamat ongelmat
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jotkut naiset haluavat saada lapsen, vaikka heillä ei olisi kumppania, ja päättävät kohdata vanhemmuuden yksin. Toiset taas päätyvät itsestään riippumattomien elämänolosuhteiden vuoksi yksinhuoltajaäideiksi. Tänään kerromme, millaisia ovat yksinhuoltajaäitien kohtaamat ongelmat lastensa kasvatuksessa.

Yksinhuoltajaäidit osoittavat päivittäin suurta rohkeutta hoitamalla kodin ja lastensa kasvatuksen yksin. He osoittavat jokaisella teollaan, että he ponnistelevat tarjotakseen lapsilleen paremman elämän, jossa heiltä ei puutu mitään ja he saavat aina rakkautta. Mutta toisinaan uhraus on erittäin suuri, eivätkä yksinhuoltajaperheet ole vaikeuksilta turvassa.

Yksinhuoltajuuden haaste

Yksinhuoltajuus on haaste. Lapsen kasvattaminen tasapainoisella tavalla on saavutus kenelle tahansa vanhemmalle, mutta yksinhuoltajilla ajan puute ja taloudelliset vaikeudet hankaloittavat asiaa.

Yksinhuoltajilla on usein puutetta ajasta.
Yksinhuoltajaäidit ottavat vastaan haasteita kahden edestä, mikä rajoittaa mahdollisuuksia saada omaa aikaa.

Yksinhuoltajaäitien kohtaamat ongelmat

Huolimatta sosiaalisista, työ- ja taloudellisista ongelmista, joita yksinhuoltajuus voi tuoda mukanaan, monet naiset valitsevat tämän tien. Joidenkin mielestä äidinvaisto voittaa kaikki esteet, ja toisille päätös raskauden jatkamisesta on vahvempi kuin tarve saada isän tuki.

Alla kerromme tarkemmin joistakin yksinhuoltajien yleisimmistä ongelmista.

1. Emotionaaliset vaikeudet

Jotkut tulevat yksinhuoltajiksi äkillisesti ja odottamatta joko eron tai leskeksi jäämisen vuoksi. Nämä olosuhteet voivat saada heidät tuntemaan itsensä henkisesti ylikuormittuneiksi ja kyvyttömiksi selviytymään uudesta tilanteesta. Tällaisessa tilanteessa saattaa olla suositeltavaa pyytää ammattilaisen apua näiden tunteiden käsittelemiseksi.

2. Taloudelliset vaikeudet

Kun perheen taloudellinen vastuu jää vain yhdelle henkilölle, tässä tapauksessa äidille, se herättää hänessä suuren haavoittuvuuden tunteen. Yksinhuoltajaäitien on ponnisteltava päivittäin saadakseen ja pitääkseen työpaikkansa, selviytyäkseen lasten kasvatuksesta ja hoitaakseen kotinsa yksin.

3. Kova stressi, joka johtuu liiallisista velvollisuuksista

Lapsen kasvattaminen ilman kumppanin tukea vaatii ylimääräistä aikaa ja vaivaa, mikä on usein luultua hankalampaa. Yksinhuoltajaäidin on tärkeää tiedostaa, ettei hän pysty aivan kaikkeen , että hänellä on rajoituksensa kuten muillakin ihmisillä, eikä hänen pidä ylikuormittaa itseään henkisesti tai fyysisesti. Stressi ei ole hyväksi kenellekään.

Naisen tulee mahdollisuuksien mukaan pyytää apua perheeltä tai ystäviltä, sillä jos hän saa vältettyä ahdistuksen ja asetettua saavutettavissa olevia tavoitteita, hän pystyy nauttimaan äitiydestä enemmän.

4. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen haaste

Tämä on yksi niistä ongelmista, joita yksinhuoltajaäidit joutuvat kohtaamaan usein, sillä heillä on tunne siitä, että “vuorokaudessa ei ole riittävästi tunteja” tai että “he eivät saa niin paljon aikaiseksi kuin tahtoisivat”. He tekevät kovasti töitä ansaitakseen rahaa perheensä elättämiseen ja myös tarjotakseen laatuaikaa lapsilleen.

On kuitenkin syytä huomioida, että tämä ei koske ainoastaan yksinhuoltajaäitejä, sillä nyky-yhteiskunnassa naisten on yleensäkin hyvin vaikeaa sovittaa yhteen työ ja perhe.

5. Yhteiskunnan ennakkoluulot

Saattaa vaikuttaa siltä, että 2000-luvulla kaikki ovat hyvin liberaaleja ja hyväksyvät perherakenteiden monimuotoisuuden, mutta tämä ei pidä täysin paikkaansa. Aina jonkun kuulee sanovan esimerkiksi “onpa sääli, että lapsen täytyy kasvaa ilman isää” tai “lapsi tarvitsee isähahmon”. Kaikki eivät ymmärrä, että yksinhuoltajavanhemman lapsi saattaa saada paljon parempaa huolenpitoa, paljon enemmän rakkautta ja olla paljon toivotumpi kuin ne lapset, joilla on isä elämässään.

6. Lasten mietteet ja kysymykset, kun he ovat vanhempia

Tällainen pelko osalla yksinhuoltajaäideistä saattaa olla, vaikka todellisuudessa ympärillä näkyy yhä enemmän yksinhuoltajaperheitä. Lapset saattavat miettiä tätä kysymystä mielessään tai haluavat tietää, kuka heidän isänsä on, mutta hyväksyvät tilanteen ilman sen suurempia ongelmia. Lähipiirissäsi on varmasti useampi kuin yksi lapsi samanlaisessa tilanteessa.

Kun lapset esittävät kysymyksiä perheen tilanteesta, on tärkeää olla heille rehellinen ja olla salailematta totuutta. Selitä heille asiallisesti, että tällainen heidän perheensä on ja että muita jäseniä ei tarvita. On myös tärkeää välittää tuo viesti itsevarmasti ja olla ylisuojelematta lapsia. Lapset ovat erittäin älykkäitä ja ymmärtävät enemmän kuin uskommekaan.

Äidit lounaalla pöydän ympärillä vauvojensa kanssa.
Yksinhuoltajan ei tarvitse pärjätä täysin yksin. On tärkeää oppia tunnistamaan rajoituksensa ja pyytämään apua läheisiltä, kuten ystäviltä tai sukulaisilta.

Yksinhuoltajaäitien kohtaamat ongelmat

On totta, että yksinhuoltajaäitien on kohdattava monia haasteita, ja vaikka se ei ole helppo tie, monet naiset valitsevat sen ylpeästi. He ovat jo tehneet vaikeimman, ja nyt heidän elämässään on lapsi.

Vaikka he kokisivatkin hetkittäin pelkoa, ahdistusta, turvattomuutta ja epävarmuutta, he ovat riittävän vahvoja voittaakseen kaikki tielleen tulevat esteet.

Jos olet tehnyt päätöksen olla yksinhuoltajaäiti, tiedät jo, että joudut kohtaamaan vaikeuksia yksin. Mutta jos päätöksesi on luja ja vankkumaton, saat perheesi ja ystäviesi tuen ollaksesi maailman paras äiti lapsellesi. Onnittelut!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.