Äitiyden stressi - Äitiyden ihme
 

Äitiyden stressi

Vauvan hoitaminen ja uusiin rutiineihin tottuminen voi olla uuvuttavaa tuoreille vanhemmille? Tunnistatko sinä, miltä näyttää äitiyden stressi, ja tiedätkö, kuinka sitä pystyy hoitamaan?
Äitiyden stressi
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Puhuttaessa stressistä ja keinoista hallita sitä, monelle tulevat mieleen joogaaminen, meditointi, lepo ja rentoutuminen. Mutta kuvittele olevasi äiti vastasyntyneelle lapselle ja huomaavasi stressin alkavan häiritä elämääsi. Tällainen tilanne voi olla vaikea hallita ilman riittävää tietotaitoa ja tukiverkostoa, jolta pyytää apua. Tänään puhummekin siitä, mitä äitiyden stressi on ja miten siitä selviydytään.

Tiettyyn pisteeseen asti äidiksi tulemisen olisi hyvä olla suunniteltu ja tietoinen päätös. Näin ei kuitenkaan aina ole, ja monet tuoreet äidit joutuvat käymään tämän täysin uuden tilanteen läpi ilman tarpeeksi hyvää valmistautumista ja vailla taitoja hallita äitiyden mukanaan tuomaa stressiä.

Stressin monet kasvot

Stressi ei ole asia, josta sinun kannattaa murehtia liikoja. Se on täysin luonnollinen reaktio, kun koemme normaalia suurempaa painetta elämässämme, joko henkisesti tai fyysisesti.

Stressistä tulee kuitenkin vakava asia silloin, mikäli äiti löytää itsensä tilanteessa jossa huomaa ettei pysty enää hallitsemaan elämäänsä tai jotakin tiettyä tilannetta stressin vuoksi, tai kun äitiyden tuoma stressi vaikuttaa muihin perheenjäseniin.

Lapset oppivat vanhempiensa esimerkistä, kuinka kontrolloida tulevaisuudessa myös omaa stressiään. Ihanteellista olisi, että tunnistat stressin merkit ja oireet heti, sekä opit käyttämään nopeita ja terveellisiä apukeinoja stressin purkamiseksi. Tämä ehkäisee stressin negatiiviset vaikutukset kotona ja lähipiirissäsi.

Äitiyden stressi

Äitiyden stressi voi aiheuttaa fyysisiä oireita

Normaalisti stressin oireita ovat normaalia nopeampi pulssi, tiheä hengitys, verenpaineen nouseminen sekä lihasjännitys.

Lisäksi stressi voi aiheuttaa oireilua ruoansulatuselimistössä, ja jopa heikentää henkilön vastustuskykyä. Ruoansulatuselimistön ongelmina ilmenee yleisesti närästystä, ummetusta, tai ripulia.

Äitiyden stressi voi vaikuttaa unirytmin vaihteluun ja siten energian ja voimavarojen vähenemiseen. Usein stressistä kärsivät äidit kuvailevat oloaan koko ajan uupuneeksi, silloinkin, kun he ovat nukkuneet hyvin edellisenä yönä.

Stressin monet ongelmat voivat näkyä naisilla myös kuukautisten epäsäännöllisyytenä, se voi aiheuttaa henkilölle erilaisia kipuja ja pahentaa käytännössä kaikkia jo olemassa olevia sairauksia heikentämällä vastustuskykyä. Lisäksi tunteiden kontrolloiminen on vaikeaa stressin alaisena, joten erilaiset kiukunpurkaukset ovat normaaleja oireita.

Toisinaan mielemme on niin täynnä negatiivisia ajatuksia, ahdistusta, vihaa tai turhautumista, että unohdamme hakea yhteyttä lähimpiimme.

Keinoja äitiyden stressin vähentämiseksi

Kiistämättä äitiys on äärimmäisen uuvuttavaa työtä. Tämä tekeekin niin tärkeää tietää joitakin sellaisia strategioita, jotka auttavat rentoutumaan silloin, kun löydät itsesi stressaavasta tilanteesta.

Jeremy Lehrer kertoo vaihtoehdosta, jossa opetellaan rauhoittamaan mieltä tilanteessa, jossa stressi iskee samalla kun pitäisi keskittyä lapsen kasvattamiseen.

Tämä vaihtoehto kannustaa täydelliseen läsnäoloon ja keskittyy rauhoittamaan mielen panostaen tässä hetkessä olemiseen, eli käytännössä puhutaan meditaatiosta.

Myös Jeremy Lehrer kannustaa elämään aina tässä ja nyt. Vaikka ideologia ei olekaan täysin freelancer kirjoittajan oma, vaan perustuu maailmalla jo satoja vuosia käytettyyn tekniikkaan, on hän kirjoittanut kolmeen askeleeseen perustuvat ohjeet, joiden avulla hetkessä eläminen onnistuu keneltä tahansa stressin keskellä elävältä äidiltäkin.

Äitiyden stressi

1. Tietoinen hengittäminen

Hyödyntääksesi tietoista hengittämistekniikkaa, sinun tulee kiinnittää huomiosi kokonaan siihen, kuinka ilma kertyy keuhkoihisi hengittäessäsi sisään, ja poistuu kehostasi hengittäessäsi ulos.

Vahvistaaksesi keskittymistäsi, on suositeltavaa sulkea silmät näiden hengitysharjoitusten aikana. Näin vältyt ulkoisilta häiriötekijöiltä helpommin. Tärkeintä on kuitenkin pysyä rentona, joten voit tehdä harjoitukset joko silmät auki tai kiinni, kumpi vain sopii itsellesi paremmin.

Kun hengität rauhallisesti ja syvään sisään ja ulos, laske kymmeneen.

Hengitysten laskeminen auttaa sinua keskittymään, sekä huomaamaan, jos ja kun mieleesi eksyy joku sinne kuulumaton ajatus. Kun huomaat mielesi harhailevan muualle tästä nykyhetkestä, rentoudu uudelleen, ja keskity taas hengitystesi laskemiseen.

Ajatuksia tulee ja menee, ja tulet huomaamaan viimeistään näiden harjoitusten myötä, että mieli on levoton. Juuri tästä syystä nykyhetkessä eläminen ja vain siihen keskittyminen vaatii harjoitusta ja mielen treenaamista hengitysharjoitusten avulla.

Tulet huomaamaan, että toistojen kanssa, tästäkin harjoituksesta tulee kerta kerralta helpompaa. Salaisuus piilee tunnollisessa harjoittelussa ja rutiineissa pysymisessä. Jos teet tämän hengitysharjoituksen päivittäin, tulet huomaamaan olevasi rauhallisempi ja rennompi, sekä löydät itsestäsi uutta intoa erilaisten tehtävien suorittamisen edessä.

Äitiyden stressi

2. Omien tuntemusten tarkkaileminen

Toinen tekniikka jolla taistella äitiyden stressiä vastaan, on oman kehon tuntemusten tarkkaileminen. Saavuttaaksesi tietoisen rentoutumisen, kiinnitä huomiota kehosi tuntemuksiin.

Onnistuaksesi tässä, aloita tarkkailemalla jälleen hengitystäsi. Hengitä syvään ja ulos niin kauan kunnes tunnet mielesi rentoutuvan, ja pystyt tuntemaan kehosi eri alueet.

Tämän harjoituksen tarkoituksena on tulla tietoiseksi eri tuntemuksista kehollasi, ei tuomita niistä mitään, vain ja ainoastaan tunnistaa ja tuntea kuinka kehosi reagoi stressiin ja huoleen.

Mielesi ja kehosi tulisi olla samassa tahdissa toistensa kanssa. Voit saavuttaa tämän kiinnittämällä enemmän huomiota kehosi tuntemuksiin.

Voit tehdä tämän myös kuuntelemalla tarkkaan ympärilläsi kuuluvia eri ääniä. Tarkoitus on huomata pienimmätkin muutokset äänissä. Joskus mielemme on niin täynnä negatiivisia ajatuksia, ahdistusta, vihaa tai turhautumista, että unohdamme kokonaan hakea yhteyttä lähimpiimme,

 Yksi tekniikka äitiyden stressin hallitsemiseksi ovat hengitysharjoitukset. Tällöin äidin tulee kiinnittää kaikki huomionsa omaan hengitykseensä.

Tietoinen rentoutuminen auttaa stressin hallinnassa

3. Tietoinen rentoutuminen

Tämä tekniikka on Lehrerin mukaan erityisen tehokas silloin, kun olet joko ärsyyntynyt tai vihainen.

Kun huomaat tuntevasi olosi ärsyyntyneeksi tai jopa vihaiseksi, etsi talosta jokin erillinen huone tai paikka, johon voit poistua itseksesi rauhoittumaan, ja keräämään ajatuksiasi. Pyydä itsellesi kymmenen minuuttia aikaa, ilman mitään ulkopuolisia ärsykkeitä.

Kun olet rauhallisessa ympäristössä tai huoneessa yksinäsi, käy lattialle makaamaan. Sulje silmäsi ja keskity jälleen kerran omaan, rauhalliseen hengitykseesi. Kun hengität sisään ja ulos, yritä tuntea jokainen kehonosasi erikseen, yksi kerrallaan ja järjestyksessä.

Aloita jaloistasi. Keskity tuntemaan jalkasi, ja vain ja ainoastaan jalkasi, ja sen jälkeen keskity rentouttamaan ensin jalkasi nilkoista alaspäin, ja hiljalleen siirrä ajatustasi kohta kohdalta ylös päin kehossasi, rentoutttaen jokaisen erikseen. Polvet, reidet, ja siitä ylös päin.

Vaihtoehtoisesti voit aloittaa ylhäältä alas päin, ja keskittyä rentouttamaan ensin jokaisen kasvosi lihaksen, huulet, kielen, niskan, hartiat… Aina alas asti varpaisiin saakka.

Kun olet tehnyt tämän rentoutusharjoituksen rauhassa loppuun, nouse hitaasti ja rauhallisesti ylös lattialta.

Netistä on löydettävissä paljon ohjevideoita tämän kaltaisten harjoitusten tekemiseen, etsimällä löydät siis juuri sinulle sopivat harjoitukset. Kun harjoittelet säännöllisesti, pystyt asteittain helpottamaan äitiyden tuomaa stressiä ja helpottamaan päivittäisiä kamppailujasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.