2 Disneyn ja Pixarin lyhytelokuvaa autismin ymmärtämiseksi
 

2 Disneyn ja Pixarin lyhytelokuvaa autismin ymmärtämiseksi

Disney ja Pixar ovat julkaisseet kaksi uutta lyhytelokuvaa, jotka auttavat ymmärtämään autismia.
2 Disneyn ja Pixarin lyhytelokuvaa autismin ymmärtämiseksi
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 26 tammikuuta, 2023

Kuuluisan viihdeyhtiön suoratoistoalustan, Disney Plus -palvelun, saavuttua on julkaistu lukuisia animoituja lyhytelokuvia, joilla on hyvin erilaiset teemat. Tässä artikkelissa esittelemme kaksi uutta lyhytelokuvaa, jotka on tehty autismin ymmärtämiseksi.

Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan yhdellä 160 lapsesta maailmanlaajuisesti on autismiskirjon häiriö (ASD).

Tämä on melko korkea luku, ja siksi yhteiskunnan on ymmärrettävä autististen ihmisten ominaispiirteitä, jotta he eivät tuntisi itseään ulkopuolisiksi. Ja mikä olisikaan parempi tapa saada väestö ymmärtämään, mistä autismissa on kyse, kuin animaatioelokuvien kautta? Mahtava idea Disneyltä ja Pixarilta!

Float on lyhytelokuva autismista.
© Jakelija Disney+. Tuottaja: David Lally. Pixar Animation Studios

Kaksi Disneyn ja Pixarin lyhytelokuvaa autismin ymmärtämiseksi

Kaksi lyhytelokuvaa, joihin viittaamme, ovat Float ja Loop. Tutustuunpa alla niiden juoniin, ne ilahduttavat sinua taatusti!

Float

Float kertoo Alex-nimisestä pojasta, joka osaa lentää, ja hänen isästään, joka on vastuussa pienen poikansa oudon kyvyn piilottamisesta muilta. Eräänä päivänä isä ja poika menevät leikkikentälle, jossa on muitakin perheitä, ja silloin salaisuus paljastuu ja kaikki näkevät Alexin lentävän.

Isän ensimmäinen reaktio on juosta karkuun, mutta hetken pohdittuaan hän päättää hyväksyä poikansa erityispiirteen ja antaa tämän leikkiä ja nauttia elämästään kuten muutkin ikäisensä.

Tämä lyhyt animaatioelokuva kuvaa seitsemässä minuutissa metaforisella tavalla täydellisesti sitä haastetta, jonka monet vanhemmat kohtaavat kasvattaessaan ja hoitaessaan autistista lasta. Tarina perustuu itse asiassa elokuvan ohjaajan ja käsikirjoittajan, Bobby Rubion, omaan elämään. Hänellä on poika, jolla on autismikirjon häiriö.

“Vaimoni näki, että en osannut suhtautua hyvin poikani autismidiagnoosiin, ja kysyi minulta: “Miksi et kerro tarinaasi?”

-Bobby Rubio

Loop

Loop on kahdeksan minuutin mittainen lyhytelokuva, joka kertoo tarinan kahdesta nuoresta: autistisesta tytöstä ja erittäin ulospäinsuuntautuneesta pojasta. He molemmat menevät leirille, jossa heidät valitaan kanoottipariksi.

Matkalla järven poikki he kohtaavat joukon ymmärryksen puutteesta johtuvia vaikeuksia. Saadakseen matkan onnistuneesti päätökseen nuorten on opittava kommunikoimaan eroistaan huolimatta ja ymmärtämään, mitä toinen ajattelee.

Tällä tavalla elokuva välittää arvokkaan viestin, joka on se, että kaikenlaisten ihmisten kanssa elämiseen tarvitaan empatiaa eli asettumista toisen asemaan, pyrkimystä ymmärtää heidän ajatuksiaan, ominaispiirteitään ja vaikeuksiaan sekä sopeutua niihin.

Kohtaus lyhytelokuvasta Loop.

Autismia on tärkeää ymmärtää

Voitko kuvitella eläväsi maailmassa, jossa kukaan ei ymmärrä sinua? Juuri näin monet autismikirjon häiriöstä kärsivät ihmiset tuntevat. Tämän välttämiseksi väestön on tultava siitä tietoiseksi ja yritettävä ymmärtää heitä.

Float ja Loop ovat kaksi lyhyttä animaatioelokuvaa, jotka auttavat erinomaisesti ymmärtämään autismia, sillä ne paitsi kuvaavat autististen ihmisten piirteitä erittäin realistisesti, myös osoittavat, kuinka ympäristön tulee käyttäytyä, jotta autistiset ihmiset tuntisivat kuuluvansa yhteiskuntaan.

“Autistiset aikuiset ovat olleet autistisia lapsia. Mekin kasvamme ja tarvitsemme hyväksyntää ja ymmärrystä.”

-Tina J. Richardson, ASD-diagnoosin saanut nainen-

Joka ikisen tulisikin nähdä nämä viihdyttävät ja opettavaiset elokuvat, sillä ne pitävät sisällään tärkeän opetuksen sekä lapsille että aikuisille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Baña, M. (2011). Los trastornos del espectro autista y generales del desarrollo: inclusión social y calidad de vida. Ciencias psicológicas5(2), 183-191.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.