Kuinka vastata lasten vaikeisiin kysymyksiin
Kaikki lapset yrittävät pienestä pitäen selvittää, kuinka maailma toimii. Kasvaessaan he säilyttävät tämän uteliaisuuden, mutta eri tavalla kuin lapsuudessa. 3–5-vuotiaana lapset alkavat kysyä vanhemmiltaan vaikeampia kysymyksiä. Ne voivat joskus olla sellaisia, ettemme tiedä miten niihin vastata.
Kun lapset alkavat hallita kieltä, heidän kysymyksensä ovat tapa saada arvokasta tietoa, joka auttaa heitä ymmärtämään maailmaa. Siksi meidän on pidettävä mielessä, että uteliaisuus on avain oppimiseen. Tässä artikkelissa haluamme pohtia, kuinka vastata lasten vaikeisiin kysymyksiin. Jos haluat tietää lisää, lue eteenpäin.
Miksi vanhemmat pitävät lastensa vaikeita kysymyksiä niin vaikeina?
Mikään ei valmista meitä lasten uteliaisiin vaiheisiin ja heidän vaikeimpiin kysymyksiinsä. Tämä saattaa johtua siitä, että kun me olimme pieniä, vanhempamme vastasivat meille, että “et ole vielä tarpeeksi vanha tietääksesi” tai “kun olet vanhempi, tiedät”. Tämäntyyppiset lauseet vain heikentävät viestintää. Lisäksi se, että näihin kysymyksiin ei vastata, voi aiheuttaa lapselle ahdistusta tai epävarmuutta.
Vaikka emme joskus tiedäkään vastausta heidän kysymyksiinsä, on tärkeää, että käsittelemme niitä ja annamme heille johdonmukaisen ja myönteisen vastauksen. On esimerkiksi aiheita, joita on vaikea käsitellä, kuten kuolema, erot, seksi tai uskonto, mutta tämä ei tarkoita, ettemmekö voisi antaa heille vastausta heidän huolenaiheidensa rauhoittamiseksi.
Kuinka voimme vastata lasten vaikeisiin kysymyksiin?
Kaikki vanhemmat ovat jossain vaiheessa kohdanneet kysymyksiä, joita lapsemme kysyvät meiltä ja joihin on vaikea vastata. Tässä tilanteessa voimme ottaa huomioon seuraavat ohjeet vastataksemme niihin.
Meidän ei koskaan pitäisi moittia heitä heidän uteliaisuudestaan
Aina kun lapsemme kysyvät meiltä kysymyksiä, meidän on saatava heidät tuntemaan, että olemme kiinnostuneita heidän huolenaiheistaan. Emme voi moittia heitä heidän uteliaisuudestaan, vaikka se saisi olomme epämukavaksi. Päinvastoin, meidän on pyrittävä luomaan avoin kommunikointi , jossa luottamus on etusijalla pienestä pitäen.
Pohdi vastausta, jos et osaa antaa sitä heti
Joskus pienten meille esittämät vaikeat kysymykset saavat meidät nolostumaan ja meidän on vaikea olla luonnollisia vastattaessamme. Sillä hetkellä, jos meille ei tule mitään mieleen, voimme pyytää heitä odottamaan hetken, ja palaamme ratkaisemaan heidän kysymyksensä. Tämä antaa meille aikaa miettiä, mitä vastata heille, ja tehdä se luonnollisella tavalla hermostumatta.
Odota lasten mielipidettä
Kun pienet kysyvät meiltä kysymyksiä, meidän ei pitäisi antaa heille kiireisiä vastauksia. On parempi kysyä heiltä ensin, tietävätkö he jotain kyseisestä aiheesta ja mitä he ajattelevat siitä. Varmasti nautimme heidän vastauksistaan, sillä tuossa iässä he ovat täynnä viattomuutta, luovuutta ja mielikuvitusta.
Jos meillä ei ole vastausta heidän kysymykseensä, ilmaistaan se
Saatamme joutua tilanteeseen, jossa lapsemme kysyy meiltä kysymyksen, johon meillä ei ole vastausta. Näissä tapauksissa parasta on kertoa heille, että vanhemmilla ei aina ole vastausta kaikkiin kysymyksiin.
Ei tarvitse antaa laajoja selityksiä
Kun lapsemme kysyvät meiltä jotain, on tärkeää olla täsmällinen ja antaa heille tiedot selkeällä ja suoraviivaisella tavalla. Samaan aikaan erittäin laajojen vastausten muotoilu saa heidät vain kysymään meiltä enemmän ja heillä on enemmän epäilyksiä kuin heillä alun perin olikaan. Tietenkin meidän on mukautettava antamamme tiedot lapsen ikään.
Jos emme tiedä vastausta, voimme etsiä sitä yhdessä lasten kanssa
Lapsemme saattavat kysyä meiltä jotain, jota emme tiedä. Meidän ei tarvitse tietää kaikkea. Kun näin tapahtuu, voimme kertoa heille, että emme tiedä, mutta voimme yrittää löytää vastauksen yhdessä. Esimerkiksi tiedon etsiminen Internetistä tai kuvakirjasta, iästä riippuen, on erinomainen vaihtoehto.
Kerrotaan aina totuus
Jos emme ole selkeitä emmekä kerro totuutta välttääksemme vastaamasta tiettyihin lastemme vaikeisiin kysymyksiin, voimme joutua pulmallisiin tilanteisiin tulevaisuudessa. On aina parempi antaa vastaus, joka on yksinkertainen mutta totta, kuin käyttää metaforista kieltä tai turvautua valheisiin.
Näin voit vastata lasten vaikeisiin kysymyksiin
Saatamme toisinaan tuntea olomme epämukavaksi lasten vaikeimpien kysymysten edessä, mutta meidän ei tarvitse nähdä sitä sillä tavalla. Todellisuudessa monimutkaisia kysymyksiä ei ole olemassa, vaikkakin on kysymyksiä, joihin emme osaa vastata oikein tai joihin meillä ei sillä hetkellä ole vastausta.
Kun näin käy sinulle, voit yrittää vastata tässä artikkelissa antamiemme neuvojen avulla. Voit myös käyttää retorisia kysymyksiä muuttaaksesi kysymyksen oppimisprosessiksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Stoppard, M. (1998). Las preguntas difíciles que hacen los niños. Ediciones Barataria.
- Elwin Harris, G. (2012). Las grandes preguntas de los niños y las sencillas respuestas de los grandes. Ediciones Paidot.