Kiintymyssuhdeteoria: Miksi lapsen halaaminen on niin tärkeää?

Kiintymyssuhdeteoria: Miksi lapsen halaaminen on niin tärkeää?

Viimeisin päivitys: 26 lokakuu, 2019

Tämän päiväinen aiheemme on kiintymyssuhdeteoria. Selvitämme, miksi halaaminen on tärkeää, ja minkä vuoksi lasta on halattava usein.

Tiedätkö, mitä etuja halaamisella on terveydelle? Tiedätkö, kuinka tärkeää fyysinen kontakti on lapsen emotionaaliselle kehitykselle?

Miksi halaaminen on tärkeää?

Halaamisella on suora positiivinen vaikutus terveyteemme. Ei ole väliä, kuinka nuori tai vanha olet; ihminen kaipaa kosketusta ja syleilyä läpi elämänsä syntymänsä hetkestä alkaen.

Fyysisellä kontaktilla on tärkeä rooli hermosolujen kehityksessä. Neuroneja on tärkeä stimuloida niiden kuolemisen estämiseksi.

Halaamisen avulla pystymme pienentämään moniin fyysisiin ja psyykkisiin sairauksiin sairastumisen riskiä. Halatessamme vähennämme stressiä, ahdistusta ja masennusta. Oksitosiini-hormonin eritys lisääntyy, mikä parantaa terveyttämme.

“Tapaan ystäviäni aina, kun mahdollista. Halaan ja tulen halatuksi.”
~ – Jorge Bucay ~

Kiintymyssuhdeteoria: Miksi lapsen halaaminen on niin tärkeää?


Halaamisen hyödyt

Serotoniini- ja dopamiinitasot nousevat

Halaaminen vähentää stressiä ja parantaa mielialaa.

Vastustuskyky paranee

Vastustuskyky paranee ja valkosolujen määrä kasvaa.

Verenpaine laskee

Halaaminen aktivoi tiettyjä painereseptoreita, mikä lähettää signaalin kiertäjähermolle, jonka monista tehtävistä yksi on hidastaa sydämen toimintaa ja hengitystä.

Sydän pysyy kunnossa

Halaaminen parantaa sydämensykettä.

Pelot lievittyvät

Halaaminen vähentää huolta, lievittää pelkoja ja tarjoaa rauhaa ja lohdutusta.

Keho nuortuu

Halaaminen parantaa kudosten hapettumista, pidentää solujen elämää ja hidastaa ennenaikaista ikääntymistä.

Mieliala paranee ja onnellisuus lisääntyy

Halaaminen lisää serotoniinin tuotantoa, mikä saa ihmisen tuntemaan olonsa onnelliseksi ja turvalliseksi, mikä puolestaan nostaa itsetuntoa.

Dementian riski pienenee

Halaaminen on tärkeää elämän alusta sen loppuun saakka. Halaukset jopa pienentävät dementian riskiä. Halaukset rauhoittavat ja tasapainottavat hermostoa.

Kiintymyssuhdeteoria: Miksi lapsen halaaminen on niin tärkeää?

Miksi lasta tulee halata usein?

Asiantuntijat pitävät kiintymystä tärkeimpänä vauvan terveeseen kehitykseen vaikuttavana tekijänä.

Kiintymyksellä viitataan positiiviseen fyysiseen kontaktiin, eli lapsen halaamiseen, suukotteluun ja hyvänä pitämiseen. Nämä teot herättävät aivoissa tiettyjä neurokemiallisia reaktioita ja johtavat aivojen kiintymyksestä vastaavien osien oikeanlaiseen kehittymiseen.

On yleisesti tunnettu fakta, että ihmisen aivot kehittyvät nopeiten ja eniten ensimmäisten kolmen elinvuoden aikana. Tänä aikana aivot järjestelevät suurimman osan emotionaalisista, käytökseen liittyvistä, sosiaalisista ja psykologisista toimista vastaavien osien rakenteista.

Lukemattomat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että lapset, joita halataan, ja jotka ovat kehittäneet terveitä siteitä muihin ihmisiin, kehittävät seuraavanlaisia ominaisuuksia:

  • Parempi stressinhallintakyky
  • Terveemmät ihmissuhteet
  • Erinomainen koulumenestys
  • Parempi itsetunto

Mikä on kiintymyssuhdeteoria?

Vauvat yrittävät luoda siteen heistä huolehtiviin ihmisiin – vaikka kyseessä olisi aikuinen, joka ei osoita kiintymystä. Tämä side perustuu muullekin kuin ravinnolle ja yltää huomattavasti syvemmälle kuin lapsen ruokituksi tulemisen tarpeelle.

Syntymänsä jälkeen lapsi haluaa olla äitinsä lähellä. Vauvan itku, sylissä olon tarve ja halu imeä rintaa ovat kaikki tekijöitä, jotka pitävät hänet lähellä äitiään. Lapsilla on synnynnäinen tarve tulla hyväksytyksi ja suojelluksi. Ja tämä on ihmisrodun jatkamisen perusta.

Kiintymyksellä on läpi elämän näkyviä seurauksia. Turvallisen ja terveen kiintymyssuhteen luovat lapset näkevät vanhempansa hyvinvoinnin ja lohdun lähteenä ja vakaana alustana, jonka avulla lapsi voi tutkia maailmaa.

Tämän luottamukselle rakentuvan emotionaalisen perustan johdosta lapsesta kasvaa itsevarma, huolehtivainen ja osaava aikuinen. Vanhempien ja lapsen välinen terve side syntyy päivittäisestä huolenpidosta ja kiintymyksen osoittamisesta.

Vaikka lapsesi onkin kaunein ja lumoavin olento, jonka olet koskaan nähnyt, hän on myös uusi ihminen elämässäsi, johon sinun täytyy tutustua.

Se saattaa kiinnostaa sinua ...
Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti
Eres MamáLeerlo en Eres Mamá
Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti

Kiintymysvanhemmuus tarkoittaa lapsen rakastamista kauniisti, eli lapsen rakastamista koko sydämellä. Vanhempien rakkaus on kaiverrettu lasten sydämiin ikuisiksi ajoiksi, ja tästä rakkaudesta syntyy perheen sormenjälki.  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.