Vauvan aivot yllättävät nopealla kehityksellään - Äitiyden ihme
 

Vauvan aivot yllättävät

Hermosolut kasvavat uskomatonta vauhtia vauvan ensimmäisten elintuntien aikana.
Vauvan aivot yllättävät
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan aivot ovat ihmeelliset ja ainutlaatuiset. Niin pieni asia kokee uskomattoman määrän muutoksia ja tapahtumia lyhyessä ajassa. Vauvojen aivojen kehitystä on alettu ymmärtää paremmin vasta viime vuosina.

Tänään kerromme tarkemmin vauvan aivojen kehittymisestä, aivoihin liittyvistä yllättävistä faktoista ja siitä, kuinka vanhemmat pystyvät vaikuttamaan lapsensa aivojen kehitykseen.

Vauvan aivojen fyysinen kehitys

Vauvan aivot kokevat suurimman kasvupyrähdyksensä heti synnytyksen jälkeisten ensimmäisten tuntien aikana. Yksi huomionarvoinen asia on, että poikavauvojen aivot vaikuttavat kehittyvän tässä vaiheessa tyttöjen aivoja nopeammin. Ensimmäisenä kehittyvät aivojen motoriikkaa ja aisteja hallitsevat alueet.

Tunneaistin kehitysvaiheet

Elämänsä alussa vauvat toimivat vaistojensa varassa. Monet vanhemmat haluavat uskoa, että heidän lapsensa ymmärtää puhetta. Välillä jopa näyttää siltä, kuin vauva yrittäisi hakea katsekontaktia tai hurmata tiettyjä henkilöitä.

Tutkimusten mukaan vastasyntyneillä ei kuitenkaan ole tällaisia taitoja, sillä näin pienet lapset eivät vielä ymmärrä tunteita. Vauvan tunneaisti on vasta alkanut kehittyä.

Kun vauva on nälkäinen tai sen vaippa on märkä, lapsi hakee vanhempansa huomiota ainoalla tuntemallaan tavalla, itkemällä. Sama metodi on käytössä, kun lasta väsyttää tai hän haluaa äidin sylin lämpöön.

Tässä aikaisessa kehityksen vaiheessa vauvat täyttävät tarvitsemansa tarpeet vaistonvaraisesti ja reagoivat tilanteisiin ilman päättelykykyä. Vauvat kuitenkin alkavat kerätä tietoa ympäristöstään hyvin aikaisessa vaiheessa. Näin vauvan aivot kehittyvät, ja lapsi alkaa oppii asioita.

Samalla tavalla kuin ravinto vaikuttaa lapsen kehitykseen ja terveyteen, tunteiden stimulointi vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen. Useat asiantuntijat sanovat vauvan kognitiivinen kehityksen riippuvan lähes täysin lapsen kasvuympäristöstä ja siitä, että vauvan aivot saavat tarvitsemiaan virikkeitä kehittyäkseen.

Vauvan halailu ja suukottelu, lapselle juttelu ja laulaminen sekä hänen imettämisensä ovat kaikki erinomaisia tapoja edistää vauvan aivoissa tapahtuvia muutoksia. Näillä keinoin autat vauvaa oppimaan ymmärtämään ympärillä olevaa maailmaa.

Vauvan aivot kehittyvät nopeasti

Vauvan aivot kehittyvät ällistyttävää vauhtia lapsen ensimmäisten kolmen elinkuukauden aikana. Samassa vaiheessa kehittyvät myös kognitiiviset kyvyt.

Syntymän jälkeen ja vauvan aivojen kehityksen käynnistyttyä, miljoonat ja miljoonat hermosolut tarvitsevat stimulaatiota kehittyäkseen ja yhdistyäkseen hermosoluverkoiksi. Näin lapsesta kasvaa toimiva, rationaalinen ja tehtäviä suorittava ihminen.

Jotkin hermosoluista on ohjelmoitu toimimaan automaattisesti, jotta vauvan peruselintoiminnot toimivat ja lapsi pysyy hengissä. Suurin osa soluista kuitenkin kasvaa ja kehittyy ympäristöstään saamansa tiedon avulla ja muodostaa lopulta synapseja. Näistä hermoliitoksista kehittyy lopulta hermosto, joka on vielä tässä ihmisen kehityksen vaiheessa jatkuvasti muutoksen alla.

Aivot ovat erityisen mukautuva elin, ja näin vauvan aivot pystyvät kehittymään ja kasvamaan.

Vauvan aivot yllättävät

Vauvan aivot yllättävät

Syntymän hetkellä ihmisen aivot eivät vielä ole juurikaan kehittyneet. Aivojen kasvu ja kehitys alkaa vasta kohdun ulkopuolella.

Sekä vanhempien että muiden perheenjäsenten suositellaan osallistuvan lapsen aivojen kehittämiseen luomalla vauvalle rakkauden täyteinen ja harmoninen kasvuympäristö. Täytä vauvasi tarpeet ja tee lapsestasi mahdollisimman onnellinen jo hänen aivojensa kehittyessä.

Äitinä opit ymmärtämään, että vauvasi ei vielä tässä vaiheessa osaa arvostaa niitä lukuisia uhrauksia, joita teet hänen eteensä jatkuvasti. Lapsi ei pysty muistamaan omistautumistasi hänelle, sillä hänen aivonsa eivät ole siihen vielä tarpeeksi kehittyneet.

Mutta loppujen lopuksi on hyvin vähän merkitystä, muistaako ja arvostaako vauvasi panostustasi häneen. Tarjoamasi hellyys ja positiiviset tunnetilat lastasi kohtaan auttavat vauvasi aivoja kehittymään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.