Kuinka opettaa lasta käsittelemään tylsistymistä? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka opettaa lasta käsittelemään tylsistymistä?

Kuinka opettaa lasta käsittelemään tylsistymistä?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 15 helmikuuta, 2021

Tutkimusten mukaan lapsen on tärkeää antaa tylsistyä toisinaan, sillä tämä stimuloi hänen synnynnäisiä luovia kykyjään. Vanhempien kannattaa siis opettaa lasta käsittelemään tylsistymistä, jotta tämä oppii käyttämään aikansa tuotteliaasti. Lasta täytyy motivoida keksimään dynaamisia tapoja tylsyyttä vastaan taistelemiseksi, sillä keksiessään positiivisia ja viihdyttäviä aktiviteetteja lapsi ajattelee itse ja haastaa mielikuvituksensa.

Vanhempien reaktio lapsen tylsistyneisyyteen

“Minulla on tylsää” ovat kolme sanaa, jotka saattavat huolestuttaa joitakin vanhempia, kun taas toisissa ne eivät aiheuta reaktioita suuntaan tai toiseen. Jotkut vanhemmat kiirehtivät etsimään lapselleen mitä tahansa viihdykettä, jotta itkuilta ja kiukkukohtauksilta voitaisiin välttyä, kun taas toiset vanhemmat ottavat rennommin.

On virhe yrittää miellyttää lasta tavoilla, jotka voivat koitua kalliiksi perheen taloudelle. Antamalla lapselle kaiken hänen vaatimansa, vanhemmat kasvattavat lapsen, josta tulee entistä riippuvaisempi vanhemmistaan. Saatat uupua, muuttua kireäksi ja vihaiseksi, kun huomaat etteivät tarjoamasi vaihtoehdot kelpaakaan lapsellesi.

Kuinka opettaa lasta käsittelemään tylsistymistä?

Kun lapsi sanoo olevansa tylsistynyt, kyse on ainoastaan siitä, että hän kaipaa vanhempansa huomiota. Todellisuudessa lapsella ei ole mitään todellista syytä tuntea itsensä tylsistyneeksi. Joskus vanhemmat voivat muuttaa tylsyyden erityiseksi tilanteeksi, jollaiseen ei normaalisti olisi tarpeeksi aikaa. Tällaisia erityisiä hetkiä voisivat olla esimerkiksi leivonnaisten tekeminen, auton peseminen tai lemmikkieläimen kylvettäminen lapsen kanssa. Muita yksinkertaisia ideoita ovat vaikkapa lapsen kanssa keskusteleminen, pelaaminen tai urheileminen.

Kuinka opettaa lasta käsittelemään tylsistymistä?

Myös näiden neljän vinkin avulla vanhemmat voivat auttaa lasta käsittelemään tylsistymistä:

  • Hauska virtuaalinen oppiminen. Internetin käyttäminen mahdollistaa hänen kehitykselleen kahden tärkeän elementin yhdistämisen: oppimisen ja teknologian käytön. Opeta lasta valitsemaan internetistä opettavaista, viihdyttävää sekä tuottavaa sisältöä. Lapsella tulee olemaan hauskaa samalla kun hän oppii uusia asioita.
  • Piirtäminen ja värittäminen. On todistettu, että värittäminen auttaa mieltä käsittelemään jännitteitä aiheuttavia tilanteita. Se myös mahdollistaa lapsen olemaan luova samalla parantaen hänen mielialaansa sekä rentouttaen mieltä.
  • Viihdyttävät pelit. Muita loistavia vaihtoehtoja ovat lautapelit, kuten patsisi, monopoli ja domino, sekä tanssiminen, erilaisten ryhmäkoreografien harjoitteleminen ja avoimessa tilassa leikkiminen. Näissä aktiviteeteissa lapsi saa olla aktiivinen niin henkisesti kuin fyysisestikin. Samalla lapsi saa kokea, millaista on työskennellä ja pitää hauskaa ryhmänä. Nämä aktiviteetit tarjoavat erityisen tilaisuuden nauttia läheistensä seurasta tai saada uusia ystäviä.
  • Kotoa poistuminen. Puistossa käyminen, ostoskeskuksessa kierteleminen, kaupungissa kävely tai muussa ympäristössä ulkoileminen auttavat lasta unohtamaan tylsyyden. Ulos lähteminen on aina loistava vaihtoehto ja se inspiroi joka kerta.
Kuinka opettaa lasta käsittelemään tylsistymistä?

Tylsistymisen hyödyt

Kun lapsi sanoo olevansa tylsistynyt, on parasta antaa lapsen itse tehdä aloite tilanteen muuttamiseksi. Tällä tavoin lapsi voi löytää jotain sellaista tekemistä, joka stimuloi häntä omilla ehdoillaan. Tämä tarjoaa lapselle mahdollisuuden ajatella itse sen sijaan, että lapsi odottaisi jonkun toisen ratkaisevan tilanteen hänen puolestaan. Lapsesta tulee avoimempi uusille ideoille, itsenäisempi sekä riippumattomampi muista ihmisistä. Tämä myös mahdollistaa sen, että lapsi voi tutkia omia luovia kykyjään sekä mielikuvitustaan. Se opettaa lasta järjestämään omaa vapaa-aikaansa, kun sellaista on käytettävissä.

Tylsistyneeksi itsensä tuntevalla lapsella on edessään uusi maailma täynnä mahdollisuuksia, jotka odottavat tulevansa löydetyksi. Kyse voi olla uudenlaisesta ajanvietteestä tai persoonallisuuden aspektista, tai jostain, mikä viihdyttää lasta, tekee hänet tyytyväiseksi ja kasvattaa hänen itsetuntoaan.

Tässä artikkelissa esittelemämme suositukset auttavat lasta oppimaan, kuinka käyttää vapaa-aikaa tuotteliaasti. On hyvä muistaa, että tylsistyminen aina silloin tällöin avaa mielen mielikuvituksen käytölle sekä johdattaa luovuuteen. Tylsyys myös motivoi lasta etsimään ratkaisuja sen käsittelemiseksi. Lapsi tarvitsee tylsyyttä unelmoidakseen ja pohdiskellakseen asioita rauhassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Antón, M. C. (2012). El aburrimiento. Perspectivas en Psicología: Revista de Psicología y Ciencias Afines, 9(3), 104-109. https://www.redalyc.org/pdf/4835/483549016015.pdf
  • Christian, M., & Roldán, P. Aburrimiento y Espacio.
  • Ovalle, J. (1993). Poemas divertidos para niños aburridos. Editorial Universitaria.
  • Salanova Soria, M. (2009). Organizaciones saludables, organizaciones resilientes. http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/73232
  • VELASCO, J. R. CURA CONTRA EL ABURRIMIENTO. LA FILOSOFÍA COMO RESISTENCIA ALES, 103.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.