Lapsen on tärkeä oppia, että aina ei saa haluamaansa - Äitiyden Ihme
 

Lapsen on tärkeä oppia, että aina ei saa haluamaansa

Jos annat lapselle kaiken, mitä hän haluaa, hänestä saattaa kasvaa suvaitsematon ja helposti turhautuva aikuinen, joka ei osaa kohdata vastoinkäymisiä. 
Lapsen on tärkeä oppia, että aina ei saa haluamaansa
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jokainen tuntee toisinaan turhautumista tai jopa kiukkua, kun ei saavuta asettamiaan tavoitteita tai asiat eivät suju toivotulla tavalla. Jos jo aikuisella on toisinaan vaikeuksia sulattaa näitä asioita, voimme arvata, kuinka vaikeaa se on lapselle. Siitä, että lapsi oppii, että aina ei saa haluamaansa, on hyötyä myös hänen elämänsä myöhemmissä vaiheissa.

Alentunut toleranssi turhautumiselle

Alentunut toleranssi turhautumiselle on keskeinen käsite, kun lapselle opetetaan, että aina ei saa haluamaansa. Turhautuneisuus on rykelmä surullisuuden ja pettymyksen tunteita, jotka syntyvät siitä, kun lapsi ei saa haluamaansa. Mutta miksi jotkut ihmiset käsittelevät paremmin edellä mainittuja tunteita? Tämä johtuu pääosin henkilön kokemuksista.

Lapsen on tärkeä oppia, että aina ei saa haluamaansa

Lapsuudesta lähtien ihminen tulee kohtaamaan ongelmia, ja hän käyttää siihen vanhemmiltaan opittuja välineitä. Jos lapsi ei saa vanhemmiltaan oikeanlaisia välineitä, hän ei tiedä, kuinka tällaisia ongelmia tulisi käsitellä.

Lapselle, jolla on alentunut toleranssi turhautumiselle, ei ole asetettu selkeitä ja tiiviitä elämänsääntöjä. Tällaiset lapset ovat aina saaneet haluamansa miltei välittömästi, eivätkä he ole joutuneet kokemaan epäonnistumisia tai rajoituksia. Tällainen lapsi on hyvin epävarma ja hänellä on heikko itsetunto. Vaikeuksien kohtaamiseen tarvitaan positiivinen minäkuva.

Lapsi, joka turhautuu helposti

  • Hänen on vaikea kontrolloida tunteitaan.
  • Hän on kärsimätön ja impulsiivinen.
  • Hän voi tuntea ikäiselleen kuulumatonta ahdistusta varsinkin konfliktitilanteissa.
  • Hän on itsekeskeinen, luulee maailman pyörivän hänen ympärillään ja ansaitsevansa saada kaiken haluamansa. Hänen mielestään hänelle asetetut rajat ovat epäreiluja.
  • Hän on vaativa ja haluaa, että hänen tarpeet tulevat välittömästi tyydytetyksi. Jos näin ei käy, lapsi saa kiukkukohtauksen.
  • Hän on joustamaton ja hänen on vaikea sopeutua muutokseen.

Lapsen on tärkeä oppia, että aina ei saa haluamaansa

Älä hemmottele lasta piloille

Monet vanhemmat haluavat hyvänä aikomuksenaan säästää lapsensa pettymyksiltä, turhautumisilta ja kivulta. Vanhemmat saattavat ajatella, että lapsella on tarpeeksi aikaa kärsiä aikuisena, tai että lapsen tulee nauttia lapsuudestaan niin paljon kuin mahdollista.

Helposti turhautuva lapsi saa helposti kiukkukohtauksen, jos ei saa haluamaansa

Vanhemmat saattavat haluta ratkaista lapsensa pienimmätkin pulmat. He kantavat lapsensa repun, tekee hänen kotitehtävänsä ja antaa hänelle kaiken, mitä lapsi vain haluaa.

On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että lopulta lapsi kasvaa isoksi, etkä voi olla tekemässä asioita hänen puolestaan loputtomiin. Parasta mitä voit opettaa lapselle on, että aina ei voi saada haluamaansa. Opeta lasta käsittelemään turhautumistaan ja näkemään asia osana elämää.

Jos aina ratkot kaikki ongelmat lapsen puolesta, lapsi ei opi käsittelemään kohtaamiaan vastoinkäymisiä.

Kannusta lasta autonomiaan

Vain omien kokemuksiemme kautta muokkaannumme omaksi itseksemme. Tämän vuoksi on tärkeää kannustaa lasta autonomiaan jokaisessa askareessa, joka on lapsen ikään sopiva.

Lapsi, joka on kokenut haasteita jo nuorena, ja tietää kuinka käsitellä niitä, tulee kehittämään itselleen paremmat ongelmanratkaisutaidot. Hänellä tulee olemaan myös selkeämpi käsitys itsestään sekä tarpeeksi itseluottamusta ratkomaan omat ongelmansa.

Opeta lasta olemaan pelkäämättä epäonnistumisia

Kun lapsi ei saa haluamaansa vaikein asia sen hyväksymisessä on epäonnistumisen tunne. Lapsen tulee oppia, että virheet kuuluvat oppimiseen, eikä hänen tule pelätä yrittämistä.

Lapsen on tärkeä oppia, että aina ei saa haluamaansa

Älä anna periksi lapsen kiukkukohtaukselle

Tärkein lahja, jonka voit antaa lapselle, on opetus siitä, että aina ei voi saada haluamaansa. Älä luovuta, vaikka lapsi ei hyväksyisikään asiaa heti – vaikka lapsi kuinka huutaisi ja riehuisi. Silloin ei saa antaa periksi ja vahvistaa tätä käyttäytymistä. Kiukuttelu on lapsen tapa ilmaista turhautumistaan ja vain ajan myötä lapsi oppii paremmin ilmaisemaan itseään.

Keskustele lapsen kanssa

Kun kiellät lapseltasi jotain, älä argumentoi sanomalla “koska sanon niin”. Puhu lapselle ja selitä hänelle, miksi aina ei voi saada haluamaansa. Saatat luulla, että lapsi ei ymmärrä, mutta lapsi kyllä tajuaa, että vanhemmat näkevät vaivaa, sekä rauhoittavat lasta ja pitävät hänestä huolta.

Kun kiellät lasta, ja esität kiellolle syyn, lapsen on helpompi ymmärtää ja hyväksyä asia. Lapsi ei tule kantamaan sinulle kaunaa siitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.