Kuinka auttaa lasta selviämään vanhempien erosta? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka auttaa lasta selviämään vanhempien erosta?

Kuinka auttaa lasta selviämään vanhempien erosta?
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhempien ero on aina lapselle iso asia ja potentiaalisesti traumaattinen kokemus. Tällaisessa tilanteessa perheen on tärkeä paitsi osata auttaa lasta selviämään vanhempien erosta, myös olla tämän tukena koko vaikean prosessin ajan.

Vanhemmat luonnollisesti haluavat vain parasta lapselleen ja myös pyrkivät pitämään tästä mahdollisimman hyvää huolta kaikissa tilanteissa. Toisinaan kokemuksen puute kuitenkin rajoittaa vanhempien kykyjä ja osaamista.

Ero on yksi vaikeimmista asioista, joita ihminen voi käydä läpi. Se vaikuttaa paitsi henkilön henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin, usein myös fyysiseen terveyteen. Jos tilanteeseen liittyy lapsia, tilanne on entistä vaikeampi ja raskaampi, sillä myös lapsen kärsivät vanhempiensa erosta.

Kuinka auttaa lasta selviämään vanhempien erosta?

Kuinka auttaa lasta selviämään vanhempien erosta?

Alla jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla vanhempi voi auttaa lasta selviämään vanhempien erosta. On tärkeää, että vanhemmat pyrkivät omilla toimillaan tekemään vaikeasta tilanteesta lapselle mahdollisimman helpon.

Vielä lapsen kanssa laatuaikaa

On normaalia tuntea uupumusta, hämmennystä ja surua eron keskellä, ja tarvitset todennäköisesti aikaa ja tilaa myös itsellesi. Yritä kuitenkin viettää mahdollisimman paljon laatuaikaa lapsen kanssa, sillä tässä tilanteessa hän tarvitsee sitä enemmän kuin koskaan, ja sinä olet paras henkilö täyttämään hänen tarpeensa.

Osoita lapselle rakkautta ja kiintymystä

Muistaa osoittaa rakkautesi lasta kohtaan. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi halauksia, läheisyyttä, käden laskemista lapsen olalle tai sitä, että kertoo lapselle, kuinka tärkeä tämä on. Älä oleta lapsen tietävän, kuinka paljon hänestä välität, vaan näytä rakkautesi joka päivä.

Kommunikoi avoimesti ja rehellisesti

Keskustele lapsen kanssa aina tarvittaessa. Ole sanoissasi selkeä, suora ja rehellinen, äläkä vääristele asioita. On totta kai tärkeää ottaa huomioon lapsen ikä ja kypsyys, mutta lapselle ei tule koskaan valehdelle.

Kun lapsi puhuu, kuuntele tarkkaan, äläkä vähättele hänen tunteitaan tai kokemuksiaan. Tämä saa lapsen tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi ja myös rohkaisee häntä olemaan avoin tunteidensa suhteen jatkossakin.

Pyri varmistamaan, ettei lapsi tunne syyllisyyttä

Ei ole epätavallista, että lapsi syyttää itseään vanhempiensa erosta. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä selväksi, että kukaan ei syytä lasta mistään. Lapsen tulee myös ymmärtää, että hän ei pysty tekemään mitään vanhempiensa takaisin yhteen saattamiseksi. Pyri ymmärtämään lapsen tunteita ja vakuuta hänelle, että aika parantaa haavat.

Tarkkaile lapsen käytöstä

On todennäköistä, että huomaat lapsesi käytöksen muuttuvan eroprosessin aikana. On tärkeää, että tarkkailet lastasi ja punnitset, onko hänen käytöksensä normaalia. Jos huomaat lapsen esimerkiksi muuttuvan apaattiseksi, menettävän kiinnostuksensa asioihin tai käyttäytyvän aggressiiviseksi, puutu välittömästi tilanteeseen.

Pidä kiinni rutiineista ja totutuista tavoista

Kuinka auttaa lasta selviämään vanhempien erosta?

Pitäydy mahdollisimman hyvin normaalissa rutiinissa ja pidä kotona yllä entisenlaista kuria. Vaikka koko perhe käykin läpi vaikeaa tilannetta, lapsi tarvitsee edelleen elämäänsä järjestystä, rajoja ja sääntöjä. Nämä tekijät tarjoavat lapselle vakautta, turvallisuutta ja rauhaa. Vältä tarpeettomia muutoksia ja pyri tekemään asiat samalla tavalla kuin ennen eroa.

Ole varovainen suhteessasi entiseen kumppaniisi

Hyvän suhteen ylläpitäminen entiseen kumppaniin on toisinaan vaikeaa, mutta siihen on tärkeä pyrkiä lapsen hyvinvoinnin vuoksi. Pyri pysymään rauhallisena kommunikoidessasi entisen puolisosi kanssa, äläkä missään nimessä sotke lasta vanhempien erimielisyyksiin. Yrittäkää päästä yksimielisyyteen ilman riitelyä ja valtataistelua.

Älä puhu pahaa lapsen toisesta vanhemmasta lapsen edessä. Sanojen ja tunteiden kurissa pitäminen ovat yksi tapa huolehtia lapsesta.

Älä estä lasta tapaamasta toista vanhempaansa

Rohkaise lasta pitämään yllä suhdettaan myös toiseen vanhempaansa ja tämän sukuun. Lapsi tarvitsee rakkaidensa ja perheensä tukea, ja tähän piiriin kuuluvat molempien vanhempien perheet. Muista pitää aina lapsen paras mielessäsi, henkilökohtaisista tunteistasi riippumatta.

Turvaudu läheisten apuu

On tärkeää, että saat myös itse tarvitsemaasi tukea, jotta voit puolestasi olla lapsesi tukeva. Keskustele ystäviesi, perheenjäsentesi tai ammattilaisen kanssa purkaaksesi tuntojasi ja saadaksesi tarvitsemaasi apua.

“Avioero on yksi stressaavimmista tilanteista, jonka ihminen voi käydä läpi. Ainoastaan rakkaan ihmisen menettäminen ja muutto ovat yhtä vaikeita tilanteita, ja yleensä eroon liittyvät molemmat näistä.”

– Emily Doskow

Ei ole helppoa auttaa lasta selviämään vanhempien erosta, mutta se on erittäin tärkeää. Vaikka vanhempien ero olisikin oikea valinta pariskunnan ja perheen terveyden ja onnellisuuden kannalta, se on joka tapauksessa lapsen maailmaa mullistava ja mahdollisesti traumaattinen tapahtuma. Lapsemme ansaitsevat vain parasta, joten on tärkeää, että autamme heidät tämän vaikean elämäntilanteen yli.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.