Kuinka rakentaa parempi äidin ja tyttären välinen suhde? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka rakentaa parempi äidin ja tyttären välinen suhde?

Kuinka rakentaa parempi äidin ja tyttären välinen suhde?
Pedro González Núñez

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvattaja Pedro González Núñez.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka vanhemman ja lapsen välinen side onkin vahva, yhteiselo ei aina ole helppoa. Jos sinun ja tyttäresi välinen suhde vaatii parannusta, ja kaipaat neuvoja siihen, miten lähteä muuttamaan tilannetta, jatka lukemista. Tänään kerromme, kuinka äidin ja tyttären välinen suhde voidaan muuttaa entistäkin vahvemmaksi.

Kuinka rakentaa parempi äidin ja tyttären välinen suhde?

Viettäkää aikaa yhdessä

On tärkeää tehdä yhdessä sellaisia asioita, joista molemmat nauttivat. Vaikka aikataulu olisikin kiireinen, tulee yrittää löytää aikaa – esimerkiksi viikonlopuilta – yhteisen laatuajan viettämiseksi. Aikaa voidaan hyvin viettää yksinkertaisesti kotona elokuvan parissa tai vaihtoehtoisesti voit keksiä vain teille kahdelle jotain erityistä tekemistä.

Opetelkaa tuntemaan toisenne paremmin

Tunsimmepa ihmisen kuinka hyvin tahansa, hän saattaa silti yllättää. Löytäkää toisistanne uusia puolia ja hyväksykää toistenne kaikki piirteet, sillä juuri ne tekevät sinusta sinut ja tyttärestäsi tyttäresi.

Äidin ja tyttären välinen suhde on voimakas, mutta aina yhteiselo ei ole helppoa

Tämä on avaintekijänä äidin ja tyttären välisen suhteen parantamisessa. Kun alatte tuntea toisenne entistä paremmin, teidän tulee kuunnella toisianne aktiivisesti. Usein toisen kuuntelu voi jäädä riitojen jalkoihin. Jos kuitenkin pysähdymme hetkeksi ja kuuntelemme tarkasti, mitä toisella on sanottavana, saatamme löytää yhteisymmärryksen.

Osoita tyttärellesi, että olet aina valmis kuuntelemaan häntä. Muutoin hän voi luulla, että sinua ei kiinnosta se, mitä hänellä on sanottavanaan.

Työstä itsevarmuutta

Itsevarmuus on tärkeää niin äidille kuin tyttärellekin. On tärkeää ymmärtää, että jokainen ihminen on erilainen, ja jokaisella on oma tapansa nähdä asioita.

Yritä asettua tyttäresi asemaan ja ymmärtää, kuinka hän asioista ajattelee. Vaikka hänen näkökantansa olisikin hyvin erilainen kuin sinun, empatiakyvyn kehittäminen auttaa vahvistamaan suhdettanne.

Kunnioita tyttären omaa tilaa

Yksi vanhempien tärkeimmistä taidoista on lapsen tarpeiden kunnioittaminen. Äidin onkin tärkeä ymmärtää, että tytär ei aina halua viettää aikaansa vanhempiensa kanssa. Muista, että myös ystävät ovat tärkeitä tyttärellesi, ja hän haluaa viettää aikaansa myös heidän kanssaan.

Osoita välittämistä

Tyttäresi varmasti tietää, että rakastat häntä. Mutta muista myös kiittää häntä kaikesta hänen vaivannäöstään. Hänen on tärkeä tietää, että kovasti yrittäminen ja epäonnistumisista selviäminen ovat tie menestykseen.

Sinun tuellasi hän säilyttää positiivisen asenteensa. Hymyile ja naura hänen kanssaan. Opeta hänelle rakkauden, luottamuksen ja turvallisuuden arvoja. Jakamanne hetket ovat korvaamattoman arvokkaita ja lähentävät teitä.

Ole rakentava

Kuinka rakentaa parempi äidin ja tyttären välinen suhde?

Ihmissuhteiden tulee olla rakentavia. Opeta siis tyttärellesi arvoja, jotka ovat tärkeimpiä elämässä. Selitä tyttärelle, miten asiat tehdään oikein. Tällä tavoin kehittää omaa arvostelukykyään. Tämä on epäilemättä paras perusta, jolle loppuelämän kestävä äidin ja tyttären välinen suhde luodaan.

Pidä mielessä, että luodessasi todellista yhteyttä tyttäreesi, rehellisyys on siihen tärkein väylä. Yritä siis aina kommunikoida tyttäresi kanssa aidosti. Tämä saa lapsesi luottamaan sinuun myös tulevaisuudessa.

Kun tytär on vielä pieni

Tyttäresi ollessa vielä pieni, kiinnitä huomiota siihen, kuinka kohtelet häntä. Lapsen ollessa vastasyntynyt voit harjoittaa kuuntelemisen ja keskustelemisen taitojasi. Tällä tavoin vältyt antamasta haitallisia viestejä, jotka voivat estää tytärtäsi saavuttamasta täyttä potentiaaliaan.

Monet äidin ja tyttären väliset konfliktit tapahtuvatkin itse asiassa varhaislapsuudessa. Lapsen luonteenpiirteet kehittyvät 3-5 vuoden iässä ja murrosiässä. Näiden vaiheiden aikana lapsi on erityisen haavoittuvainen, joten äidin antama tuki on korvaamattoman arvokasta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.