Fellom-metodi lupaa opettaa lapsen käymään potalla 3 päivässä
 

Fellom-metodi lupaa opettaa lapsen käymään potalla 3 päivässä

Fellom-metodin avulla lasta voidaan opettaa nopeasti ja tehokkaasti käymään potalla.
Fellom-metodi lupaa opettaa lapsen käymään potalla 3 päivässä
Mara Amor López

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Mara Amor López.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Potalle opettelu on yksi lapsen ensimmäisten elinvuosien tärkeimmistä haasteita ja saavutuksista. Vaipat tuovat lapselle turvaa, ja niistä luopuminen voi olla hänelle vaikeaa. Julie Fellomin mukaan hänen kehittämänsä Fellom-metodi auttaa lasta opettelemaan potalle vain kolmessa päivässä. Menetelmää kokeilleet vannovat kyseessä olevan erittäin tehokas tapa opettaa lasta pois vaippojen käytöstä.

Mikä on Fellom-metodi?

Fellom-metodi on nimetty kehittäjänsä, San Franciscosta kotoisin olevan esikoulun opettaja Julie Fellomin mukaan. Fellom kehitti metodin alun perin vähentääkseen käytettyjen kertakäyttövaippojen määrää. Todettuaan sen tehokkuuden hän päätti auttaa myös muita vanhempia opettamaan lapsiaan potalle. Paras aika Fellom-metodin soveltamiseen on kesä, sillä tarkoituksena on, että lapsi viettää aikaa ilman vaippaa ja housuja.

Valmistelu aloitetaan jo ennen varsinaisen potalle harjoittelun aloittamista:

  • Kuukausi ennen varsinaisen kolmipäiväisen harjoittelun aloittamista asiasta keskustellaan lapsen kanssa. Lapselle näytetään, miten pottaa käytetään.
  • Viikkoa ennen harjoittelun aloittamista lapselle kerrotaan, että vaippojen käyttäminen loppuu pian. Tämä kannattaa esittää lapselle leikkinä tai tarinana, jotta hänen on helpompi ymmärtää, mitä on tapahtumassa ja miksi.
  • Lapsen on oltava alasti vyötäröstä alaspäin kolmen päivän ajan harjoittelun alettua.
  • Jokaiseen kodin huoneeseen kannattaa mahdollisuuksien mukaan asettaa potta.
  • Harjoittelun aikana vanhempien on yritettävä saada lapsi juomaan tarpeeksi vettä tai syömään runsaasti nestettä sisältäviä ruokia, jotta hänellä on suurempi tarve pissata.
  • Vanhempien kannattaa pitää siivousliina tai moppi käden ulottuvilla, sillä he tulevat tarvitsemaan sitä harjoittelun aikana.
  • Ulos lähdettäessä lapsi täytyy luonnollisesti pukea, mutta hänen ei tulisi käyttää vaippaa tai alusvaatteita. Mukaan kannattaa pakata potta ja vaihtovaatteet.
  • Lapsi voi käyttää vaippaa ainoastaan yöllä, mutta sen pitäisi olla ohut, eikä kovin imukykyinen.
Fellom-metodi lupaa opettaa lapsen käymään potalla 3 päivässä

Fellom-metodi käytännössä

Fellom-metodi lupaa siis opettaa lapsen käymään potalla vain kolmessa päivässä. Alla esittelemme menetelmän vaiheet.

Päivä 1

Valmista lapselle runsaasti nesteitä sisältävä aamiainen, sillä tarkoitus on, että hänellä on normaalia suurempi tarve ja halu pissata. Tarkkaile lasta huolellisesti ja vie hänet välittömästi lähimmälle potalle, kun huomaat hänellä olevan tarve virtsata. Aluksi saattaa sattua muutamia vahinkoja, mutta tämä on osa oppimista, eikä niistä pidä moittia lasta. Ota lapsi mukaasi, kun käyt itse vessassa. Kuten tiedämme, vanhemmat ovat lapsen tärkeimpiä roolimalleja, ja lapsi matkii heitä kaikessa.

Kolmen päivän harjoittelu vaatii vanhemmilta kärsivällisyyttä ja omistautumista. Vie lapsi potalle istumaan noin 15 minuutin välein ja ennen päivä- ja yöunia. Myös pojat kannattaa opettaa pissaamaan ensin istualtaan. Muista juhlia jokaista lapsen saavutusta, sillä näin hän oppii, millaista käytöstä häneltä odotetaan.

Päivä 2

Toinen päivä noudattaa muuten samaa kaavaa kuin ensimmäinen, mutta sen aikana lapsen kanssa voi lähteä ulos. Tämä kannattaa tehdä heti sen jälkeen, kun lapsi on pissannut pottaan. Pue lapselle vaatteet ilman vaippaa ja alusvaatteita ja ota mukaan vaihtovaatteet ja potta. Jos lapsella tulee pissahätä, hänen täytyy käyttää mukaan otettua pottaa.

Päivä 3

Kolmas päivä eroaa ensimmäisestä ja toisesta siinä, että sen aikana lapsen kanssa voidaan mennä ulos kahdesti, aamulla ja iltapäivällä.

Fellom-metodi lupaa opettaa lapsen käymään potalla 3 päivässä

Mistä tietää, että lapsi on valmis lopettamaan vaippojen käytön?

Fellom-metodi toimii monissa perheissä, mutta ei kaikissa, sillä jokainen lapsi on oma yksilönsä, jolla on oma rytminsä ja kypsymisprosessinsa. Paras aika potalle opettelun aloittamiseen on yleensä 18–24 kuukauden ikä, kunhan lapsen kehityksessä ei ole havaittu biologisia tai fysiologisia epäsäännöllisyyksiä. Kaikkien lasten kohdalla tämä ei kuitenkaan päde. Jos Fellom-menetelmä ei toimi omassa perheessä, ei lasta saa pakottaa harjoittelemaan sen mukaan, vaan on parempi odottaa, että lapsi kehittyy ja kypsyy lisää.

Vanhemmat voivat arvioida seuraavista merkeistä, että lapsi on valmis lopettamaan vaippojen käytön:

  • Lapsi on saavuttanut neurologisen kypsyyden, mikä mahdollistaa itsensä kontrolloimisen. Hän kastelee vaippaansa vain 3–4 tunnin välein ja virtsaa kerralla runsaasti.
  • Lapsen tulisi pystyä tunnistamaan, onko vaippa märkä tai onko sen tekstuuri muuttunut.
  • Lapsen tulee pystyä huomaamaan, jos jokin aiheuttaa hänelle epämukavuutta. Hän voi ilmoittaa vanhemmalleen tuntevansa olonsa epämukavaksi märässä vaipassa tai jopa riisua vaipan.
  • Lapsi haluaa matkia vanhempiaan wc:n käytön suhteen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Orozco Villa, N. D. L. (2015). Control de esfínteres y su influencia en el desarrollo de autonomía en los niños de 2 a 3 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/12768
  • Ramírez Merchán, M. Z., & Rivera Reyes, G. C. (2015). Control de esfínteres como necesidad fisiológica básica en los niños de 2 a 3 años (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil Facultad de Filosofía, Letras y Ciencias de la Educación). Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/14363

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.