Älä pakota lasta suukottamaan tai halaamaan ihmisiä - Äitiyden Ihme
 

Älä pakota lasta suukottamaan tai halaamaan ihmisiä

Älä pakota lasta suukottamaan tai halaamaan ihmisiä
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monissa maissa poskelle suukottaminen on yleinen tapa, jolla osoitetaan kunnioitusta ja läheisyyttä. Suomessa on tavallista, että tuttuja ihmisiä halataan tervehdykseksi, ja usein vanhemmat ohjeistavat lastaan halaamaan tuttua sukulaista tai perheystävää.

Aina tämä ei tunnu lapsesta luontevalta tai mukavalta, eikä häntä koskaan tulisi pakottaa tekemään näin. Se, että lapsi ei halua halata tai suukottaa toista ihmistä, ei ole huonoa käytöstä, vaan lapsen oma valinta, jota tulisi kunnioittaa – vaikka vanhemmat kokisivat tämän jollain tapaa nolona tai epäkohteliaana käytöksenä.

Se, että lapsi pakotetaan halaamaan tai suukottamaan toista ihmistä, voi hämmentää häntä ja saada hänet miettimään, miten paljon hän voi kontrolloida omia tekojaan. Hän saattaa pähkäillä, tuleeko hänen päästää toinen ihminen lähelleen myös tilanteissa, joissa se tekee hänen olonsa epämukavaksi. Tämä voi olla todella vahingollista lapsen kehitykselle ja tulevaisuuden suhteille.

Lapsen tulee oppia sanomaan ei

Kaikille lapsille tulee opettaa muiden yksityisyyden ja tilan kunnioittamista ja tehdä selväksi, että myös lapsella itsellään on nämä samat oikeudet. Jokaisen lapsen täytyy tietää ja ymmärtää, että hän saa sanoa ei tai nyt riittää.

Lasten tulee osata näyttää avoimesti se, että jokin asia tekee olon epämukavaksi. Tulevaisuudessa tämä voi auttaa lasta tilanteissa, joissa hän on potentiaalinen emotionaalisen tai seksuaalisen hyväksikäytön uhri.

Pakottamalla lapsen osoittamaan kiintymystä toisia ihmisiä kohtaan vasten hänen tahtoaan – vaikka tämä tehtäisiinkin hyvin aikein – aikuiset luovat haitallisia käytöskuvioita.

“Kunnioitus alkaa omasta itsestämme.”

– Nathaniel Branden

Pakottamalla lapsen halaamaan tai suukottamaan toista henkilöä, aikuiset opettavat hänelle, että hänen kehonsa ei ole hänen omansa. Tämä saa lapsen uskomaan, että hänen tulee sivuuttaa negatiiviset tunteet tai epämukava olo muiden ihmisten miellyttämiseksi. Se myös vie lapselta mahdollisuuden sanoa ei ja estää kriittistä ajattelua ja kykyä pitää yllä tervettä etäisyyttä ympärillä oleviin henkilöihin.

Älä pakota lasta suukottamaan tai halaamaan ihmisiä

Vaara voi piillä missä tahansa

Kun vanhempi sanoo lapselle, että tämän täytyy halata tai suukottaa ystävää tai sukulaista – tai jopa lapselle tuntematonta ihmistä – hän asettaa tämän haavoittuvaiseen asemaan. Valitettavasti emme voi koskaan varmasti tietää, millaisia motiiveja ihmisillä on lasta kohtaan. Niin kamalalta kuin se kuulostaakin, hyväksikäyttäjät ovat usein uhrin lähipiiriä.

Vanhempina emme voi koskaan voi olla liian varovaisia. Lapsen tulee oppia sanomaan ei silloin, kun hän näin haluaa sanoa. Se, että lapsen ei tarvitse halata ihmisiä tervehdykseksi, ei tarkoita, että häntä hemmoteltaisiin liikaa. Sen sijaan lasta autetaan rakentamaan varma persoonallisuus, mikä auttaa häntä tulevaisuudessa.

Kun kunnioitamme lapsen tunteita, hän alkaa ymmärtää empatiaa. Hän myös oppii, että hänen kehonsa on hänen omaa omaisuuttaan ja että vain hän yksin päättää, mihin asettaa omat rajansa.

Älä pakota lasta suukottamaan tai halaamaan ihmisiä

Täten meidän ei koskaan tulisi pakottaa lapsia fyysiseen kontaktiin toisten kanssa silloin, kun lapsi kieltäytyy tai kun vaikuttaa siltä, että hänen olonsa on epämukava.

On tärkeää, että lapsi oppii, että hänellä on oikeutensa. Kenen tahansa, jolle hän päättää osoittaa kiintymystään, tulee olla hänen itsensä valitsema, ja ainoastaan hänen.

Näin pystytään suojelemaan lapsia kiusaamiselta, hyväksikäytöltä ja epäterveellisiltä suhteilta koko elämää ajatellen.

Kunnioitus on välttämätöntä

On erittäin tärkeää, että aikuiset oppivat kunnioittamaan lapsia ja ymmärtävät, että heidänkin päätöksensä ovat arvokkaita. Lasten taas tarvitsee oppia, että heidän kehonsa on vain heidän omaisuuttaan ja että muiden tulee kunnioittaa heidän vapauttaan valita.

Lapset ovat itsenäisiä ihmisiä. Kun vanhemmat opettavat lapsilleen oikeat arvot, nämä pystyvät kehittymään paremmin ja välttämään sellaisia tilanteita, jotka voivat olla heille vahingollisia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.