Se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa asiat, ei ole piloille hemmottelua
 

Se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa asiat, ei ole piloille hemmottelua

Se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa asiat, ei ole piloille hemmottelua
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Lähes jokainen vanhempi on joskus kuullut kommentteja siitä, kuinka hän hemmottelee lapsensa piloille, koska osti tälle jotain, koska kantaa tätä sylissään tai yksinkertaisesti, koska kuuntelee tätä ja tekee kompromisseja sen sijaan, että pelkästään käskyttäisi jatkuvasti. Liiallinen hemmottelu on asia erikseen, mutta on vanhempien tehtävä antaa lapselle se, mitä tämä tarvitsee. Se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa asiat, ei ole piloille hemmottelua.

Olet luultavasti saanut kuulla, että tulevaisuudessa tulet katumaan lapsesi hemmottelua, koska et enää pysty kontrolloimaan häntä. Todennäköisesti vihaat niiden ohjeiden kuulemista, joiden mukaan hemmottelet lapsesi pilalle ja teet kaiken väärin olemalla pehmeä. Vaikka ihmiset antavatkin tällaisia neuvoja hyvässä uskossa ja perheen parasta ajatellen, on sinun päätöksesi, kuinka toimit oman lapsesi kanssa. Kuuntele vaistoasi ja luota siihen.

Se, että vauva saa runsaasti huomiota vanhemmiltaan, ei vaikuta häneen negatiivisesti, vaan päinvastoin hyödyttää häntä. Lapsestasi ei kasva taitava manipuloija, joka hallitsee sinua vain, koska osoitat hänelle sen rakkauden, jota tunnet häntä kohtaan joka päivä.

Se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa asiat, ei ole piloille hemmottelua

Lapsen täytyy saada tuntea vanhempansa

Luodakseen tasapainoisen emotionaalisen siteen vanhempiinsa, lapsen on saatava tuntea heidät joka päivä ja tiedettävä, että vanhemmat suojelevat, tukevat ja lohduttavat häntä. Tämä auttaa lasta kehittymään ja kasvamaan terveellä tavalla, eikä se tee lapsesta pientä tyrannia, kuten moni ajattelee. Vauva tarvitsee vanhempiaan. Rajat ja säännöt tulevat kuvioihin myöhemmin, mutta lapsen rakastaminen ei ole piloille hemmottelua.

Vauva ei ole tottunut ulkomaailmaan. Hän tunsi olonsa turvalliseksi äitinsä vatsassa, mutta maailma kohdun ulkopuolella onkin täynnä ääniä, melua, valoja, hajuja ja ihmisiä. Ymmärrettävästi kaikki tämä on pienelle lapselle hämmentävää ja pelkoja nostattavaa. Hänen täytyy saada tuntea olonsa turvalliseksi, ja vanhemmat takaavat tämän tunteen.

Tämän vuoksi etenkin äidin ääni, tuoksu, iho, hymy ja rakkaus ovat vauvalle niin tärkeitä. Antamalla lapselle tämän tarvitsemaa rakkautta, äiti alkaa rakentaa erityistä sidettä, jonka avulla lapsen pelot ja epävarmuudet alkavat hälvetä. Vauva tietää, että hänen vanhempansa ovat hänen rinnallaan, pitämässä hänestä huolta kaikkina aikoina. Ja näin tämä outo maailma ei enää tunnukaan niin oudolta ja pelottavalta.

Se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa asiat, ei ole piloille hemmottelua

Se, että lapselle annetaan hänen tarvitsemansa asiat, ei ole piloille hemmottelua

Älä pelkää antaa lapselle kaikkea hänen tarvitsemaansa. Tämä ei ole piloille hemmottelua, vaan saat vain vauvan tuntemaan olonsa turvalliseksi ja onnelliseksi perheessä, joka rakastaa häntä. Elämän ensimmäiset kuukaudet ovat erityisen tärkeitä ihmisen kehitykselle, minkä vuoksi sinun on oltava läsnä lapsellesi ja annettava hänelle kaikki hänen tarvitsemansa rakkaus.

“Uskon rakkauteen ensisilmäyksellä, koska olen äiti.”

– Tuntematon

Vastasyntynyt on kaikin tavoin täysin riippuvainen vanhemmistaan. Tämä kuitenkin muuttuu, ja pikkuhiljaa kasvaessaan lapsi alkaa osoittaa itsenäistymistä, jota vanhempien tulee tukea, kunnioittaa ja ohjata. Lapsi ei ole pieni ikuisesti, minkä vuoksi onkin niin tärkeää nauttia vauva-ajasta täysillä.

Sinun ei tarvitse – tai kuulu – antaa vauvan itkeä pinnasängyssään itseään uneen. Tämän sijaan nosta lapsi syliisi ja rauhoittele häntä – osoita näin, että olet aina lapsen rinnalla ja kaikki sujuu hyvin. Kun vauva on käsivarsillasi, olette molemmat onnellisempia.

Tulevaisuus ei tule olemaan katastrofi, eikä lapsestasi kasva erinomainen manipuloija. Sen sijaan lapsi tietää, että hänellä on rakastavat vanhemmat, jotka myös osaavat näyttää rakkautensa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.