12 tapaa, joilla teet siivouksesta helpompaa - Äitiyden Ihme
 

12 tapaa, joilla teet siivouksesta helpompaa

12 tapaa, joilla teet siivouksesta helpompaa
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kodin pitäminen siistinä silloin, kun lapset ovat pieniä, on tietysti suuri haaste. Tulet yhä uudelleen kohtaamaan tämän tilanteen: leluja on ympäri lattioita, ja seinissä ja matoissa on lukuisia tahroja.

On kuitenkin monia hyvin käytännöllisiä vinkkejä, jotka ovat avuksi silloin, kun tarvitset ajansäästöä kodin pitämisessä siistinä.

Luonnollisestikin kannattaa opettaa pienillesi sen tavan arvostamista, että siivotaan, kuten myös velvollisuuden tunnetta siitä, että vastataan omista tavaroista. Varhaisesta vaiheesta lähtien kannattaa antaa lapsille yksinkertaisia tehtäviä iän mukaan, jotta he voisivat ylläpitää kodin järjestystä ja puhtautta.

Viestintä kotona on aivan äärimmäisen tärkeää. Sen tulee olla soljuvaa ja avointa, jotta aikataulut ja rutiinit voitaisiin luoda ja pitää. Vanhemmat vastaavat siitä, että lapset oppivat muun muassa syömisen, peseytymisen, opiskelun ja leikkimisen aikataulut. – Paola Rodríguez, lääkäri

Vinkkejä kiireisille äideille, jotka haluavat pitää kodin siistimpänä

Makuuhuoneessa

 • Sijaa sänkysi heti, kun nouset aamulla ylös. Kun sijaat sängyn heti ensimmäiseksi aamulla, tulet alitajuisesti parantamaan tuotteliaisuutasi. Tällä tavalla haluat vähemmän ryömiä takaisin sänkyyn.
 • Siivoa yöpöytäsi päivittäin. Pidä kosteuspyyyhkeitä saatavilla, jotta voit noustessasi aamulla siivota pöydän jo muutamassa sekunnissa. Näin pystyt välttämään yhden sellaisen urakan kasvamisen, joka viikonloppuun tultaessa usein muodostuu ärsyttävän suureksi asiaksi.
miten helpottaa siivoamista
 • Tarkista kaapit riittävän usein. Jokaiseen kaappiin kannattaa laittaa tilaa sellaisten asioiden varastoinnille, joita perheesi ei enää käytä. Sitten voit lahjoittaa nämä tavarat tai myydä ne kirppiksillä.
 • Lajittele vaatteet, joita käytät päivän aikana. Kun kasaat vaatteita jatkuvasti tuolille, pyykkipäivä tulee olemaan paljon pidempi. Ota siis tavaksi niiden vaatteiden lajitteleminen koreihin, joita käytät, tai laita kaikki tiettyyn kohtaan kaappissasi.
 • Anna pyykkikori jokaiselle henkilölle perheessäsi. Tällä tavalla jokainen voi ottaa vastuulleen omien likaisten vaatteiden lajittelemisen tehokkaasti. Laita ylimärääinen kori sellaisille kankaille kuten lakanat ja verhot.
 • Vältä sitä, että kasvatat viikkausta odottavien vaatteiden pinoa. Kun olet pessyt ja kuivannut vaatteet, älä antaudu sille houkutukselle, että heität kaiken nurkkaan ja unohdat. Pystyt optimoimaan aikasi, jos järjestät kuivat vaatteet heti sen jälkeen, kun ne ovat valmiit viikattaviksi pesun jälkeen.

Kylpyhuoneessa

 • Suihkuta pintoihin hiukan puhdistusainetta suihkussakäynnin jälkeen. Käytä muutama minuutti siihen, että puhdistat suihkua, sillä näin tahrat eivät ole yhtä hankalia poistaa. Suihkuta vain puhdistusainetta, anna sen vaikuttaa pinnoilla, ja sitten poista.
 • Puhdista vessanpönttö osana illan nukkumaanmenon rutiiniasi. Kun harjaat hampaasi ja peset kasvosi, käytä kangasta, jossa on desifiointiainetta, jotta voit nopeasti pyyhkiä vessanpöntön pitääksesi sen puhtaana.
 • Siisti lavuaari ennen kuin menet nukkumaan. Meikin, erilaisten muiden tuotteiden ja pudonneiden hiussuortuvien jälkeen lavuaarin pinta ei yleensä ole kauniissa kunnossa. Jotta voisit välttää tahrojen hankaloitumista, puhdista pesuallas joka ilta.

Keittiössä

 • Jokaisen tulisi pestä tai laittaa koneeseen itse käyttämänsä aterimet ja lautaset. Jos lapsesi ovat tarpeeksi vanhoja, heidän tulisi siis tehdä tämä omille astioilleen ainakin aamuisin. Tällä tavalla pystyt välttämään sitä tunnetta, että keittiö on kaaoksessa aina, kun tulet takaisin kotiin iltapäivällä.
lapsi tiskaa
 • Siivoa laittaessasi ruokaa. Ihanteellista olisi jakaa tämä tehtävä kumppanin ja lasten kanssa, jotta kenenkään ei tarvitse olla liiaksi rasitettu kotitöillä. Voit myös jakaa tehtäviä vuoroihin, jotta kaikki askareet tulevat reilusti jaetuiksi.
 • Puhdista uuni jokaisen käytön jälkeen. Uuni, jota on käytetty useiden aterioiden valmistukseen, on vaikeammin puhdistettavissa, joten tämä askare kannattaa hoitaa heti. Mitä vähemmän aikaa kuluu puhdistusten välillä, sitä helpompaa uunin pitäminen puhtaana tulee olemaan.

Toinen hyvä tapa pitää koti siistinä ja välttää sitä, että tavarat ovat ihan missä sattuu, on pitää kaikki jonkinlaisissa säilytyslaatikoissa tai -purkeissa. Käytä siis laatikoita muun muassa leluille, kolutarvikkeille, kylpärituoteillle ja meikeille.

Jos kotisi on valmiiksi organisoitu tavaroiden säilyttämisen kannalta, on helpompaa välttää epäjärjestyksen syntymistä.

Ota perheesi mukaan siivouksen rutiiniin, jotta jokainen oppii hoitamaan omat asiansa ja oman tilansa, ja jotta lapsesi voisivat oppia sen, kuinka tärkeää kodin pitäminen siistinä on.

Tiiminä teidän on hyvä kaikkien osallistua niihin aktiviteetteihin, jotka hyödyttävät koko perhettä. Kodin pitämisen siistinä ei tulisi olla tehtävä , joka on tylsä!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.