Millainen on super-isä? - Äitiyden Ihme
 

Millainen on super-isä?

Isänä olemisessa on omat haasteensa, ja saatat joskus kokea, ettet ole kovin tärkeä osa perhettäsi. Onkin tärkeä tietää, että se, mitä tuot perheeseesi, on mittaamattoman arvokasta. Sinä olet korvaamaton.
Millainen on super-isä?
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 23 syyskuuta, 2018

Tässä artikkelissa analysoimme niitä viittä supervoimaa, jotka voivat auttaa sinua saavuttamaan super-isän aseman. Ei ole tietenkään olemassa vain yhtä ainoaa tapaa olla hyvä isä, mutta on eräitä strategioita, jotka monet miehet ovat huomanneet toimiviksi, ja jotka ovat hyödyttäneet heitä ja heidän perheitään suuresti. Lue alhaalta vinkit siihen, kuinka olla super-isä!

1. Super-isä järjestää aikaa perheelleen

Teet jo paljon varmistamalla perheellesi katon pään päälle ja ruokaa pöytään. Mutta tästäkin huolimatta, jos et vietä perheesi kanssa tarpeeksi aikaa, he saattavat ajatella, että välität muista asioista – kuten töistä, ystävistä tai harrastuksistasi – enemmän kuin heistä.

Milloin super-isän tulisi alkaa viettää aikaa lapsen kanssa? Äidin ja vauvan välinen side alkaa kehittyä jo raskausaikana. Vauva alkaa kuulla asioita kuusitoista viikkoa hedelmöityksen jälkeen. Tässä vaiheessa myös super-isä voi aloittaa oman suhteensa vauvan kanssa.

Isä voi luoda suhteen lapseensa kuuntelemalla vauvan sydämenlyöntejä, tunnustelemalla hänen potkujaan sekä juttelemalla ja laulamalla hänelle. Yhteyden muodostaminen vauvaan, vauvan tunnusteleminen ja hänelle puhuminen luo syntymättömään lapseen varhaisen tunnesiteen.

2. Super-isä osaa kommunikoida

Taito kommunikoida lasten kanssa tarkoittaa sitä, että heitä osataan kuunnella, eikä heidän sanomiinsa asioihin ylireagoida.

Jos lapsesi pelkäävät sinun menettävän malttisi ja kritisoivan heitä ankarasti, he kokevat, etteivät ole vapaita ilmaisemaan ajatuksiaan ja tunteitaan. Jos taas kuuntelet heitä rauhallisesti ja osoitat heille välittäväsi heistä, he todennäköisemmin kertovat sinulle asioistaan.

3. Super-isä pitää lapsilleen kuria rakkaudella

Lapsille tulee pitää kuria siksi, että rakastat heitä ja haluat heidän menestyvän elämässään, ei siksi, että koet olosi pettyneeksi tai vihaiseksi. Kurinpito koostuu ohjaamisesta, oikaisemisesta, opettamisesta ja tarpeen tullen myös rankaisemisesta.

Kurinpito on tehokkaampaa, jos isällä on tapana kehua lapsiaan. Kehuminen rohkaisee ja rikastaa lapsen luonnetta, ja saa hänet tuntemaan olonsa huomatuksi ja arvostetuksi. Jos etsit aktiivisesti tilaisuuksia kehua lapsiasi, autat kohottamaan heidän itsetuntoaan ja kannustat heitä jatkamaan toivottua käytöstä.

4. Super-isä on kasvattajatiimin toinen puolisko

Vaimollesi antamasi tuki ja rakkaus ovat todennäköisesti yksi parhaita lahjoja, joita voit antaa lapsillesi. Totuus on, että kun vanhempien parisuhde perustuu keskinäiseen kunnioitukseen, tukeen ja rakkauteen, äiti ja isä ovat parempia vanhempia lapsilleen.

Toisin sanoen, kun pyrit tekemään parhaasi aviomiehenä, teet myös epäsuorasti valtavan hyvän työn isänä. Tätä ei voi tehdä kukaan muu kuin sinä. Olet lapsillesi super-isä ja sankari. On aika sisäistää viesti siitä, että teet hyvin tärkeää työtä. Sinä olet isä, eikä sinua voi kukaan korvata.

5. Super-isä leikkii lastensa kanssa ainutlaatuisella tavalla

Isät tapaavat leikkiä lastensa kanssa eri tavoin kuin äidit, mikä on hyvä asia, koska lapsesi tarvitsevat erilaisia aktiviteetteja. Isät leikkivät usein paljon fyysisemmin ja rohkaisevat lapsiaan käyttämään pieniä kehojaan enemmän. Äidit ovat usein varovaisempia, ja täten heidän leikkinsä lasten kanssa ovat rauhallisempia.

Tällainen yhteinen leikkiminen on hyvin tärkeää, sillä se viestittää sinun uskovan lapsiisi ja heidän kykyynsä tehdä paljon enemmän kuin he itse ehkä kuvittelevatkaan.

Kuinka olla super-isä?

Super-isän rooli on aivan varmasti paljon enemmänkin kuin nämä viisi asiaa, joista olemme tässä keskustelleet. On mahdotonta olla täydellinen isä, vaikka kuinka yrittäisit. Mutta jos käytät näitä viittä supervoimaa rakkaudella ja tasapainoisesti, voit kuitenkin olla super-isä!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.