7 yleistä virhettä lasten kasvatuksessa - Äitiyden Ihme
 

7 yleistä virhettä lasten kasvatuksessa

7 yleistä virhettä lasten kasvatuksessa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 12 kesäkuuta, 2019

Moni vanhempi kokee ahdistusta ja epävarmuutta lasten kasvatusta koskien. Tämä johtuu siitä, että he eivät välttämättä tiedä, kuinka opastaa lasta ja pitää tälle kuria parhaalla mahdollisella tavalla. Välttämällä tekemästä tässä artikkelissa esittelemiämme seitsemää yleistä virhettä lasten kasvatuksessa, voit tulla paremmaksi vanhemmaksi.

7 yleistä virhettä lasten kasvatuksessa

Vanhempien on hyvä osata lastaan kasvattaessaan välttää tiettyjä virheitä, jotka voivat pahimmillaan johtaa emotionaalisten haavojen syntymiseen. On pidettävä mielessä, että lapsen ei tule kasvaa ilman ohjausta tai roolimallia.

1. Erovaisuudet vanhempien auktoriteetissa

Yksi isoimmista virheistä on se, että vanhemmat eivät ole samalla linjalla lasten kasvatuksen suhteen. Saadessaan ristiriitaisia viestejä, lapsi ei tiedä, kuinka hänen odotetaan käyttäytyvän, mikä johtaa hämmennykseen.

Jos sinä ja kumppanisi olette tietystä asiasta eri mieltä, on aiheesta paras keskustella ensin rauhassa aikuisten kesken, minkä jälkeen yhteinen näkemys kommunikoidaan lapselle. Tämä myös auttaa kasvattamaan perheestä yhtenäisen yksikön, jonka osapuolet luottavat toisiinsa.

2. Jatkuvuuden puuttuminen

Vanhemmat eivät saisi antaa omien mielialojensa vaikuttaa lasten kasvatukseen. Olitpa sitten väsynyt, vihainen tai iloinen, sinun tulee vaatia lapselta johdonmukaisesti samanlaista käytöstä samoissa tilanteissa.

Lapsi saa sekavia viestejä, jos annat mielialojesi vaikuttaa kasvatukseen. Vanhempien on hyvä pitää mielessä, että kasvattaminen vaatii rationaalisuutta ja reiluutta lasta kohtaan, oli oma mieliala millainen tahansa.

7 yleistä virhettä lasten kasvatuksessa

3. Lapselle suunnatut alentavat kommentit

On valitettavan yleistä, että vanhemmat puhuvat lapselleen epäkunnioittavasti. Tästä esimerkkejä ovat esimerkiksi “Tiesin, että rikot sen” – tai “Joudun aina pettymään sinuun” -tyyppiset lausahdukset. Vanhemman tulee aina pysyä roolissaan ja hallita omaa käytöstään, vaikka lapsi provosoisikin häntä.

4. Rikotut lupaukset

Moni lapsi tuntee itsensä lannistuneeksi ja pettyneeksi, kun vanhempi lupaa hänen ansaitsevan palkinnon tai lahjan, mutta ei lopulta pidäkään lupaustaan. Vanhemmat saattavat esimerkiksi lahjoa lapsen tekemään koulutehtäviä tai kotitöitä tai käyttäytymään hyvin. Aikuisten tulisi aina olla realistisia palkintojen suhteen ja muistaa pitää lupauksensa.

5. Selkeiden rajojen puuttuminen

Monessa kodissa iso ongelma on selkeiden rajojen puuttuminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että vanhemmat eivät ole vakiinnuttaneet selkeitä rajoja tai eivät noudata ja vaadi lapsia noudattamaan näitä sääntöjä johdonmukaisesti.

Lasten ollessa pieniä ongelmat ovat tyypillisesti helposti ratkaistavissa, mutta heidän kasvaessaan vanhempien kontrolli ja auktoriteetti voivat olla kateissa. Sääntöihin tottumattomattoman esi-teini- tai teini-ikäisen voi olla vaikea taipua uusiin rajoituksiin, joten säännöt kannattaa asettaa jo lapsen ollessa pieni.

Vanhemmat eivät saisi antaa omien mielialojensa vaikuttaa lasten kasvatukseen. Olitpa sitten väsynyt, vihainen tai iloinen, sinun tulee vaatia lapselta johdonmukaisesti samanlaista käytöstä samoissa tilanteissa.

6. Vanhempi on lapsen kaveri

On virhe kohdella lasta kuin kaveria. Lapsi tarvitsee vanhempia ja auktoriteettihahmoja. Vanhempien tulee tietysti toimia lastaan kohtaan reilusti, ja kotona tulee vallita molemminpuolinen kunnioitus.

7. Huonona esimerkkinä toimiminen

Jokainen vanhempi käskee jossain vaiheessa lastansa olemaan kiltti ja käyttäytymään hyvin. Lapsi saattaa kuitenkin nähdä vanhempiensa tekevän niitä asioita, joita häntä itseään on kielletty tekemästä. Sillä, että vanhempi ei toimi johdonmukaisesti, on epäsuotuisa vaikutus lapseen. Huonon esimerkin antaminen heikentää myös vanhemman auktoriteettia ja moraalista vahvuutta.

Huonon esimerkin antaminen on yksi yleisimmistä virheistä lasten kasvatuksessa

Ehdotuksia lasten kasvatuksen tueksi

Jaamme lopuksi vielä muutaman vinkin, joiden avulla vältyt tekemästä edellä mainitsemiamme seitsemää yleistä virhettä lasten kasvatuksessa:

  • Aseta lapselle selkeät ja kohtuulliset rajat.
  • Lapsi tarvitsee järjestystä ja kohtuullisesti joustavia sääntöjä.
  • Anna lapsen kokea toimintansa seuraukset, sillä se vahvistaa lapsen itsenäisyyttä ja autonomiaa.
  • Anna lapselle kotitöitä, jotka sopivat hänen ikäänsä.
  • Älä salli sopimatonta käytöstä, joka tuottaa huonoa käytöstä pitkällä aikavälillä.

Yleisimmät virheet lasten kasvatuksessa voivat johtaa siihen, että lapsen huono käytös jatkuu aikuisuudessakin. Tunnistamalla nämä yleiset virheet, voit välttää niiden tekemistä ja tarjota lapselle paremman kasvatuksen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.