3 vähärasvaista reseptiä synnytyksen jälkeiseen aikaan - Äitiyden Ihme
 

3 vähärasvaista reseptiä synnytyksen jälkeiseen aikaan

3 vähärasvaista reseptiä synnytyksen jälkeiseen aikaan
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 20 lokakuuta, 2022

Synnytyksen jälkeen tuoreen äidin tulee syödä ravitsevaa ruokaa, joka pitää kylläisenä ja ennen kaikkea tarjoaa energiaa, jonka avulla nainen jaksaa hoitaa päivittäiset velvollisuutensa. Jos äiti edelleen imettää lasta, tulee myös lapsen tarpeet ja tälle mahdollisesti haitalliset ruoka-aineet ottaa huomioon. Tänään kerromme muutamia vinkkejä siihen, kuinka terveellinen ruokavalio koostetaan synnytyksen jälkeen ja jaamme kolme vähärasvaista reseptiä ruokavalion tueksi.

Suosittelemme tuoretta äitiä syömään runsaasti vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja vähärasvaista lihaa. Myöskään maitotuotteita ei tarvitse jättää ruokavaliosta kokonaan pois. Yksi hyvä tapa sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon tarpeeksi hedelmiä, on valmistaa herkullisia mehuja tai smoothieita.

Mitä ruokavalion tulee sisältää?

Synnytyksen jälkeiseen ruokavalioon tulee sisällyttää erityisesti proteiini- ja vitamiinipitoisia ruokia, jotka auttavat vahvistamaan immuunijärjestelmää ja tukevat niin lyhyt- kuin pitkäkestoistakin hyvinvointia.

Myöskään kuiturikkaita ruokia ja tärkeitä hivenaineita, kuten kalsiumia, rautaa, fosforia, magnesiumia ja sinkkiä, ei sovi unohtaa.

1. Tuoreet hedelmät

Kauden hedelmät ovat erinomainen tapa nauttia kuituja, joita keho tarvitsee toimiakseen kunnolla. Hedelmät myös sisältävät runsaasti vitamiineja ja ovat raakana raikas välipalavaihtoehto.

2. Vihannekset

Lähes kaikki vihannekset sisältävät runsaasti kuitua, vitamiineja ja hivenaineita. Vihannekset ovat erittäin tärkeä osa synnytyksen jälkeistä ruokavaliota. Vihanneksia on valtava määrä laidasta laitaan, minkä johdosta erilaisten aterioiden tai lisukkeiden valmistaminen on helppoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alberta Health Services. Nutrition while breastfeeding. Government of Alberta. Junio 2021.
  • Arulselvan P., Fard MT., Tan WS., Gothai S., et al., Role of antioxidants and natural products in inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2016.
  • Better Health Chanel. Breastfeeding and your diet. Victoria State Government. Abril 2022.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Food and Drug Administration. Advice about eating fish. Octubre 2021.
  • Mayo Clinic. Breastfeeding nutrition. Tips for mums. Abril 2022.
  • U. S. Department of Health and Human Services. U. S. Department of Agriculture. 2105-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th edition. Diciembre 2015.

Äitiyden Ihme -sivuston sisältö on laadittu ainoastaan opetus- ja informatiivisiin tarkoituksiin. Se ei missään tilanteessa korvaa ammattilaisen diagnoosia, neuvoja tai hoitoa. Askarruttavissa asioissa kannattaa kääntyä luotetun asiantuntijan puoleen.