12 tapaa motivoida kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta - Äitiyden Ihme
 

12 tapaa motivoida kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta

Lukeminen ja kirjoittaminen ovat aktiviteettaja, joista jokaisen lapsen olisi hyvä nauttia. Tänään annamme vanhemmille vinkkejä, joiden avulla rohkaista kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta.
12 tapaa motivoida kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kirjoittamisesta kiinnostuneet lapset ovat yleensä heitä, jotka innostuvat myös lukemisesta hyvin varhaisessa vaiheessa. Juuri kirjojen sivuilta he löytävät kiinnostuksen omien tarinoiden kertomiseen. Näin ollen yksi parhaista tavoista motivoida kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta, on tukea hänen rakkauttaan kirjallisuutta kohtaan.

Lapsen pää on usein täynnä mielikuvituksesta kumpuavia ideoita, ajatuksia ja anekdootteja. Nämä ovat juuri sitä raakamateriaalia, jota on tärkeä hyödyntää, jotta ajatukset opitaan siirtämään paperille.

Alla jaamme vanhemmille vinkkejä, joiden avulla rohkaista kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta ja olla osa tämän luovaa prosessia.

12 tapaa motivoida kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta

1. Hanki erilaisia tarvikkeita

Valitse eri tyyppisiä ja värisiä kyniä, erilaisia papereita, vihkoja ja kirjoitustauluja. Tämä saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta hyvät ja houkuttelevat materiaalit ovat erinomainen ja helppo tapa motivoida kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta.

2. Varaa lapselle tila, jossa keskittyä

Lapsella on hyvä olla oma työpiste tai muu rauhallinen tila, jossa keskittyä omiin ajatuksiin ja kirjoittamiseen.

3. Auta lasta laajentamaan sanavarastoon

12 tapaa motivoida kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta

Ensimmäisten elinvuosiensa aikana lapset tarvitsevat yksinkertaisia ja suoria ohjeita. Lapsen kasvaessa vanhemmat voivat kuitenkin alkaa käyttää monimutkaisempia termejä ja tapoja kommunikoidessaan. Käytä siis puhuessasi esimerkiksi lapselle uusia sanoja ja sanojen synonyymeja. Myös tämä antaa lapselle lisää työkaluja ideoidensa ilmaisuun

4. Integroi kirjoittaminen muihin aiheisiin

Kuvaile matemaattisia ongelmia tai tiedeaineiden kotitehtäviä kirjoitettuja sanoja käyttäen. Tämä auttaa lasta näkemään, että kaikki on mahdollista kirjoittaa auki. Kirjoittamisesta kiinnostunut lapsi voi myös pitää päiväkirjaa ja kirjata siihen päivän tapahtumat ja kokemukset.

5. Rohkaise lasta sisällyttämään kirjoittaminen jokapäiväiseen elämään

Pyydä lasta esimerkiksi kirjoittamaan lyhyitä viestejä perheenjäsenille ja ystäville tai auttamaan ostoslistan kokoamisessa tai sähköpostin kirjoittamisessa. Näin lapsi oppii näkemään, kuinka paljon hyötyä kirjoittamisesta on, ja miten tärkeä ja tarpeellinen taito se on.

6. Opeta lasta nauttimaan eri tyyppisistä teksteistä

Esittele lapselle aikakausi- ja sanomalehtiä, satukirjoja, artikkeleita, sarjakuvia sekä hieroglyfejä ja muita erilaisia kirjaimistoja. Lapselle tuntemattomat tavat kirjoittaa opettavat tälle kielen universaalisuudesta ja kommunikaation intention arvosta.

7. Jaa lapsen kirjoitukset perheen kanssa

Omista kerran kuukaudessa ilta open mic -sessiolle, jossa sekä lapsi että vanhemmat saavat jakaa jotain itse kirjoittamaansa, oli kyse sitten tarinasta, vitsistä, runosta tai laulusta.

8. Muista huomioida lapsen kiinnostuksen kohteet

Rohkaise lasta ottamaan selvää omista kiinnostuksen kohteistaan. Jos lapsi pitää esimerkiksi urheilusta, auta häntä löytämään luettavaa materiaalia hänen lempiurheilijastaan tai -urheilulajistaan.

9. Altista lapsi klassiselle kirjallisuudelle hauskalla tavalla

Moni lapsi ja nuori näkee kirjallisuuden klassikot, kuten Don Quijoten tai Odysseian, raskaslukuisina ja tylsinä kirjoina. Monista klassisista tarinoista on luotu lapsille sopivia versioita, jotka esittelevät kuuluisia kirjoja kevyemmällä ja hauskemmalla tavalla.

10. Keskity stimuloimaan luovuutta tekniikan parantamisen sijaan

Etenkin lapsen vasta harjoitellessa kirjoittamista, idea ja sisältö on tärkeämpää kuin kielioppi ja viestin muoto.

11. Etsi tapa saada lapsen töitä näytille

Olipa lapsen teos sitten näkyvillä pienilevikkisessä ilmaisjakelulehdessä tai vanhemman blogissa tai liimattu oman kodin jääkaapinoveen, lapsi iloitsee tietäessään muiden lukevan hänen aikaansaannoksiaan. Aluksi lasta on rohkaistava kirjoittamaan, ja vasta myöhemmin on aika keskittyä kielioppiin, kirjoitusvirheisiin ja lauserakenteisiin.

12. Kehitä sanapelejä

Keksi uusia sanoja ja mielikuvituksellisia tilanteita ja pyydä lasta reagoimaan niihin tai laajentamaan annettua tarinaa ja keksimään siihen lisää yksityiskohtia. Muista lopuksi tunnustaa lapsen taidot ja kehua hänen luovuuttaan.

Yhteenvetona mainittakoon, kirjoittamisesta kiinnostunutta lasta kannattaa tukea ja motivoida, jotta tämä jaksaa harjoittaa ja kehittää taitoaan. Vanhemman on hyvä tukea lasta prosessissa ja kannustaa häntä harjoittelemaan päivittäin kirjoittamista, joka on erittäin tärkeä taito niin arki-, koulu- kuin työelämässäkin. Kun kirjoittamisesta tehdään hauskaa, se ei tunnu lapsesta tylsältä velvollisuudelta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Miras, M. (2000) La escritura reflexiva. Aprender a escribir y aprender acerca de lo que se escribe.
    Infancia y aprendizaje, n. 89, 65-80.
  • The National Curriculum. (2010). What your child will learn. The new approach will focus on
    providing students with the necessary writing skills. The Courier Mail.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.