Vinkit vastasyntyneen lapsen tapaamiseen - Äitiyden Ihme
 

Vinkit vastasyntyneen lapsen tapaamiseen

Vinkit vastasyntyneen lapsen tapaamiseen

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On normaalia, että sukulaiset ja ystävät palavat halusta tavata vastasyntyneen lapsen yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen. Jokaisen vastasyntyneen lapsen tapaamiseen valmistautuvan on kuitenkin pidettävä mielessä muutamia asioita aina käsihygieniasta huolehtimisesta perheen rauhan kunnioittamiseen. Vauvan lähellä tulee käyttäytyä kuin muidenkin tuntemattomien ihmisten seurassa, eli kohteliaasti ja varovaisesti.

Hygieniasta huolehtiminen on avainasemassa

Jokainen vastasyntynyttä tapaamaan saapuva on lapselle ulkopuolinen uhka, joka tuo mukanaan joukon taudinaiheuttajia. Ulkomaailma on täynnä erilaisia mikrobeja, jotka voivat hyökätä lapsen vastustuskykyä vastaan. Pienen lapsen immuunijärjestelmä ei ole vielä kehittynyt, eikä se pysty kunnolla suojaamaan elimistöä.

Vauva saa äidinmaidosta ravinteita ja vasta-aineita, mikä auttaa hänen elimistöään puolustautumaan tiettyjä taudinaiheuttajia vastaan, mutta rintamaitokaan ei ole riittävä apu kaikkia mikro-organismeja vastaan.

Vinkit vastasyntyneen lapsen tapaamiseen

Elämänsä ensimmäisinä päivinä vauva tarvitsee mahdollisimman hygieenisen ja taudinaiheuttajista vapaan ympäristön pysyäkseen terveenä. Tämän vuoksi on tärkeää, että kaikki lapsen tapaavat henkilöt huolehtivat hygieniasta ja pesevät kätensä kyynärpäihin asti ennen huoneeseen saapumista.

Ennen pienen vauvan tapaamista ei myöskään tule tupakoida, ja jokaisen flunssaa tai muuta tarttuvaa tautia sairastavan on hyvä lykätä vierailua. Tämän lisäksi on muistettava, että vastasyntynyt on todella herkkiä hajuille, minkä johdosta hajuvesien ja muiden hajustettujen tuotteiden käyttämistä on syytä välttää. Kannattaa myös miettiä, onko vauvan sylissä pitäminen ja suukotteleminen tarpeen.

Muut vinkit vastasyntyneen lapsen tapaamiseen

Ilmoita perheelle tulostasi

Älä ilmaannu sairaalaan yllättäen. Selvitä tuoreilta vanhemmilta etukäteen, voiko sairaalassa ylipäätään vierailla ja sopiiko vierailu perheelle. Jotkut vanhemmat päättävät ottaa vieraita vastaan vasta kotona, ja tätä päätöstä tulee kunnioittaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että myöskään perheen kotioven taakse voisi ilmestyä koska tahansa ilmoittamatta.

Vierailun sopiva ajoitus

Älä mene sairaalaan ensimmäisen synnytyksen jälkeisen vuorokauden aikana, ellet kuulu lähimpiin perheenjäseniin. Ensimmäisen päivän aikana äiti tarvitsee lepoa ja vastasyntynyt aikaa oppiakseen imemään rintamaitoa. Tässä vaiheessa vanhemmat luultavasti haluavat rauhassa tutustua uuteen tulokkaaseen.

“Rintamaito on paljon enemmän kuin ruokaa. Se on fyysisen kiintymyksen muoto, joka luo yhteyden yksinäisyyden hetkinä, mukavuutta surun aikana, varmuutta maailman löytämiseen ja lääkitystä kipuun.”

– Julio Basulto

Vaikka vierailu sijoittuisi myöhempään ajankohtaan ja perheen kotiin, on sille tärkeä valita sopiva kellonaika. Liian aikainen aamu ja myöhäinen ilta on yleensä huono vaihtoehto, sillä lapsen terveiden unirutiinien luominen pyritään aloittamaan jo varhaisessa vaiheessa.

Vanhemmat saattavat toivoa, että myöskään ruokailu- ja päiväunihetkiä ei häiritä, joten sopiva ajankohta on aina paras varmistaa perheeltä itseltään. Vierailua ei kannata venyttää liian pitkäksi. Puoli tuntia on riittävä aika vauvan tapaamiseen ja onnitteluiden jakamiseen.

Muista käytöstavat

Vinkit vastasyntyneen lapsen tapaamiseen

Yllä mainittujen asioiden lisäksi pidä mielessäsi myös seuraavat vinkit:

  • Vältä kovaan ääneen puhumista ja käyttäydy muutenkin rauhallisesti.
  • Älä vaadi nähdä nukkuvaa vauvaa, vaan muista levon olevan pienelle lapselle elintärkeää. On myös vanhempia, jotka eivät halua päästää kaikkia vieraita vauvan huoneeseen.
  • Älä yritä väkisin olla avuksi vastasyntyneeseen liittyvissä asioissa – edes vaatteiden viikkaamisessa ja niiden laittamisessa kaappiin. Voit kuitenkin aina kysyä vanhemmilta, voitko auttaa jossain lapseen tai kodinhoitoon liittyvässä asiassa.
  • Vältä mielipiteidesi kertomista, ellei sinulta niitä kysytä. Ennen kaikkea, älä kritisoi vauvaan tai äitiin liittyviä asioita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.