Vauvan toinen elinkuukausi tuo mukanaan monia muutoksia - Äitiyden Ihme
 

Vauvan toinen elinkuukausi tuo mukanaan monia muutoksia

Vauva käy läpi monia muutoksia ensimmäisten kahden elinkuukautensa aikana. Kahden kuukauden iässä lapsi on entistä aktiivisempi ja sosiaalisempi.
Vauvan toinen elinkuukausi tuo mukanaan monia muutoksia
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 04 joulukuuta, 2018

Vauvan toinen elinkuukausi on ihanaa aikaa, jolloin lapsen aistit alkavat toimia entistä paremmin ja vauva on huomattavasti aikaisempaa aktiivisempi, eikä vietä kaikkea aikaansa nukkuen. Tämä on mainio aika aloittaa vuorovaikutus ja lapsen stimulointi.

Nämä jännittävät muutokset ja oman lapsen kehityksen seuraaminen kasvattavat vanhempien innostusta entisestään. Lapsi alkaa äännellä ja huomata myös ympärillään kuuluvia ääniä. Vauva alkaa kiinnittää entistä enemmän huomiota ympärillään tapahtuviin asioihin, mutta hän ei vielä tunnista äänten ja valon lähdettä.

Vauvan toinen elinkuukausi tuo mukanaan monia muutoksia

Toinen elinkuukausi tarkoittaa suuria muutoksia lapsen elämässä. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Lapsi pystyy pitämään päätään ylhäällä jonkin aikaa.
  • Vauva liikuttaa silmiään ja päätään seuratakseen esineen tai toisen ihmisen liikettä.
  • Lapsi hymyilee ensimmäistä kertaa.
  • Lapsi pystyy liikuttamaan raajojaan, mutta hänen koordinaatiokykynsä ei ole tarpeeksi kehittynyt esineisiin tarttumista varten.
  • Vauvaa suositellaan täysimetettävän kuuden kuukauden ikään asti, eli tässä iässä lapsen ainoan ravinnonlähteen tulisi olla rintamaito. Jos äiti ei pysty tai halua imettää, vauvalle tarjotaan äidinmaidonkorviketta.
  • Lapsen ulostusrytmi muuttuu hieman, ja vaippa voi pysyä puhtaana jopa 5 päivää. Tästä ei tarvitse huolestua. Tämä johtuu siitä, että lapsen keho käyttää äidinmaidon tehokkaasti hyväkseen. Korviketta juova lapsi todennäköisesti ulostaa useammin.
Vauvan toinen elinkuukausi

Muutokset vauvan kehossa

Vauva voi juoda maitoa toisena elinkuukautenaan 5-6 kertaa päivässä ja 140-180 ml kerrallaan.

Lapsen painoon ja kokoon vaikuttaa useampi tekijä, kuten syntymähetken koko ja paino, sukupuoli sekä vauvan syntymähetki verrattuna laskettuun aikaan. Suurin osa tämän ikäisistä vauvoista painaa 4-6,5 kiloa, kun taas pituus vaihtelee 53 ja 60 senttimetrin välillä.

Vauva oppii uusia liikkeitä koordinaatiokykynsä kehittyessä ja saadessaan lisää lihasvoimaa. Lapsi on vasta opettelemassa kehonhallintaa. Jos hänet asetetaan vatsalleen, hän saattaa pystyä nostamaan päätään hieman käsiinsä tukien. Lapsi osaa myös pitää päänsä suorassa, kun hänet nostetaan käsivarsista vetäen selinmakuulta istumaan.

Koska vauvan näkökyky alkaa kohentua, hän pystyy tunnistamaan vanhempansa. Tämä voi jopa saada lapsen hymyilemään silloin tällöin. Samoihin aikoihin lapsi alkaa reagoida nähdessään äitinsä rinnat tai tuttipullon.

Lapsen imemiskyky on kehittynyt huomattavasti ensimmäisten elinviikkojen kokemuksen perusteella. Imetyshetket muuttuvat lyhyemmiksi ja tehokkaammiksi.

On hyvä pitää mielessä, että jokainen vauva kehittyy ja edistyy omaan tahtiinsa ja kunkin lapsen toinen elinkuukausi on hieman erilainen.

Vinkkejä kahden kuukauden ikäisen lapsen vanhemmille

  1. Noudata aina virallista lasten ja nuorten rokotusohjelmaaLapsen vastustuskyky on vielä puutteellinen, ja rokotukset auttavat pitämään vauvan turvassa. Lapsi saa ensimmäiset rokotuksensa kahden ja kolmen kuukauden iässä.
  2. Pysy tarkkaavaisena. Vauvaa tulee pitää jatkuvasti silmällä, jopa hänen maatessaan sängyssä tai hoitopöydällä. Vauvat voivat olla hyvin levottomia, ja vaikka tämän ikäinen lapsi ei vielä osaakaan nousta istumaan, hän osaa kieriä ja siirtyillä makuuasennossa.
  3. Vaihda vaippa tarpeeksi usein vaippaihottuman estämiseksi. Tehokkain tapa ehkäistä ihottuman syntymistä on riittävän tiheä vaipanvaihto ja eritteiden pesu vedellä. Saippuaa tulee välttää erityisesti ihon ollessa ärtynyt. Myös ilmakylvyt ovat keskeinen osa vaippaihottuman hoitoa.
Vauvan toinen elinkuukausi

Vauvan toinen elinkuukausi ja virikkeet

Vauvan elämän toinen kuukausi on hedelmällistä aikaa erilaisille virikkeille. Tämä johtuu siitä, että lapsi on enenevissä määrin kontaktissa ympäristönsä kanssa ja reagoi muihin ihmisiin entistä enemmän.

Vauvan valveillaoloajat on tärkeä hyödyntää puhumalla lapselle, halailemalla häntä ja esittelemällä hänelle ympäröivää maailmaa. Lapsen kannattaa antaa kosketella sekä vanhempaansa että omaa kehoaan.

Vauva kannattaa asettaa selinmakuulle niin, että hänen yläpuolellaan roikkuu jonkinlainen esine, esimerkiksi mobile. Tämä opettaa lasta kohdistamaan katseensa sekä tunnistamaan värejä, ääniä ja liikkeitä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.