Vauvan hygienia - 7 yleisintä kysymystä - Äitiyden Ihme
 

Vauvan hygienia - 7 yleisintä kysymystä

Vauvan hygienia - 7 yleisintä kysymystä

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Vauvan hygienia on yleinen kysymysten ja huolten aihe, ja vanhempien onkin hyvä tietää mahdolliset ongelma-alueet.

Vauvan iho esimerkiksi on hyvin herkkä ja hento. Ihoa puhdistettaessa onkin noudatettava erityistä varovaisuutta käyttäen sopivia tuotteita, jotka sopivat vauvan ihon pH-tasolle.

On myös hyvä tietää, kuinka kylvettää vauvat oikein ja välttäen virheitä, joista voi olla haittaa heidän terveydelleen ja hygienialleen.

Vauvan hygienia – 7 yleisintä kysymystä

Alla on listattu yleisimmät vauvan hygianiaa koskevat kysymykset ja huolenaiheet:

1. Pitäisikö vauva kylvettää joka päivä?

Vauvaa ei tarvitse kylvettää joka päivä. Yleisesti ottaen vauvat eivät likaannu, joten heidän päivittäinen kylvettäminen ei siksi ole tarpeen. 

On myös hyvä tietää, että kylvettäminen voi auttaa rakentamaan vahvan siteen lasten ja vanhempien välille.

Vauvan hygienia - 7 yleisintä kysymystä

3. Miten voi ehkäistä vaippaihottuman syntymistä?

Vaippa tulee vaihtaa usein ja vaipan alue on pidettävä puhtaana vaippaihottuman välttämiseksi. 

On tärkeää käyttää riittävästi vettä. Jos matkustat vauvan kanssa, varaa mukaan riittävästi kosteuspyyhkeitä. Jos huomaat, että vauvan iho alkaa punoittaa, ryhdy varotoimenpiteisiin.

Käytä suojaavaa voidetta, anna vaipan alueen hengittää tarpeeksi, vaihda vaippa tarpeen vaatiessa välittömästi ja varmista, ettei alue pääse kostumaan – nämä keinot suojaavat vaippaihottumalta.

Jokaisen kylvyn jälkeen on hyvä kuivata vauva hyvin.

2. Miten pitkään kylvyn tulisi kestää?

Vauvan iho on paljon ohuempi kuin aikuisen iho. Siksi vauvan kylvyn ei tulisi kestää 10 minuuttia kauemmin kunnes vauva on saavuttanut ensimmäisen ikävuotensa.

Veden lämpötilan tulisi olla alle 36 Celsiusastetta. Vauvaa ei ole tarpeen kylvettää useammin kuin kerran tai kaksi viikossa.

4. Miten välttää maitorupi?

Maitorupi puhkeaa vauvan päähän, ja se voi näyttää hurjalta. Se ei kuitenkaan ole iso murhe, eikä siitä ole syytä huolestua.

Maitoruven välttämiseksi on hyvä hieroa vauvan päänahkaa erittäin pehmeällä hiusharjalla. Jos rupi ei häviä, ota yhteyttä lastenlääkäriin.

5. Miksi vauvalla on finnejä?

Finnit syntyvät äidin hormonitoiminnan seurauksena. Ne ovat täysin normaaleja. Älä purista finnejä, vaan anna niiden hävitä itsestään.

6. Miten hoitaa vauvan hiuksia?

Vauva ei tarvitse sampoota. Vauvan hiukset ovat hyvin hennot, eikä niitä tarvitse pestä millään aineella. Kun hiukset kasvavat ja muuttuvat vahvemmiksi, vauvalle voi ostaa erityistä vauvojen sampoota.

7. Miten lämmin kylpyhuoneen tulisi olla?

Sopiva lämpötila kylpyhuoneelle on noin 25 Celsiusastetta.

Vauvan hygienia - 7 yleisintä kysymystä

Vauvan silmien ja korvien hoito

  • Vauvan silmiä ei tarvitse erityisesti hoitaa hänen ollessa vielä pieni. Vauvan silmäluomia voi pyyhkiä puuvillapalalla tai vedellä kostutetulla harsolla ilman saippuaa ja hankaamista.
  • Vauvan silmät voi kuivattaa varovasti pienellä harson palalla. Käytä puhdasta harso- tai puuvillapalaa kumpaankin silmään.
  • Putsaa vain näkyvissä oleva lika korvista. Käytä kostutettua harsopalaa putsaamaan korvan ulko-osat edestä ja takaa. Kuivaa korvat hyvin.
  • Jos huomaat pinnalla olevaa korvavahaa, voit pyyhkäistä sen vanupuikolla. Älä laita mitään korvan sisälle, koska se saattaa vain työntää vahaa syvemmälle korvaan.

Vauvan sormenkynsien leikkaaminen

Toinen vauvan hygieniaa koskeva huolenaihe ovat sormenkynnet. On tärkeää odottaa viikko ennen kynsien leikkaamista ensimmäistä kertaa. Jos ne ovat hyvin pitkät ja raapivat ihoa paljon, ne voi leikata jo ensimmäisenä päivänä.

On tärkeää käyttää erityisiä vauvojen kynsien leikkaamiseen tarkoitettuja kynsisaksia, jotka ovat pienet ja pyöreäreunaiset.

Vauvan kynnet tulee leikata silloin kun vauva on rauhallinen. Hyvä aika on esimerkiksi juuri kylvyn jälkeen, jolloin kynnet ovat pehmeämmät. Jos kynsien leikkaaminen hermostuttaa sinua, leikkaa ne vauvan nukkuessa.

Ensin lapset rakastavat vanhempiaan. Kasvaessaan he alkavat arvostella näitä ja joskus he antavat näille anteeksi.

– Oscar Wilde-

On tärkeää pitää yllämainitut suositukset mielessä ja noudattaa niitä vauvan hygienian ja hyvän terveyden ylläpitämiseksi.

Muista että vauvat ovat hyvin herkässä iässä, ja vanhempien onkin hyvä tietää hygieniaan liittyvät asiat hyvin virheiden välttämiseksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.