Vauvan elämän yhdeksäs kuukausi - Äitiyden Ihme
 

Vauvan elämän yhdeksäs kuukausi

Vauvan elämän yhdeksäs kuukausi
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2019

Vauvan elämän yhdeksäs kuukausi on yleensä täynnä rakkauden osoituksia lapsen taholta. Suukkoja, silitystä, halauksia ja muita helliä eleitä ei kerta kaikkiaan voi olla liikaa tässä vaiheessa vauvan elämää.

Onkin selvää, että näinä aikoina vanhemmat saavat äärettömän paljon iloa vauvansa käytöksestä. Vanhemman sydän suorastaan pakahtuu rakkaudesta, kun hän saa kokea tällaisia kiintymyksen osoituksia lapseltaan.

Seuraavaksi kerromme tarkemmin niistä muutoksista, joita vauvan käytöksessä usein havaitaan yhdeksännen elinkuukauden aikana. Jatka lukemista valmistautuaksesi siihen, mitä on edessä tähän vaiheeseen saavuttaessa.

Vauvan elämän yhdeksäs kuukausi

Vauva alkaa mukautua vanhempien luomiin rutiineihin

Jos olet ollut jämäkkä ja pitänyt rutiineista kiinni tunnollisesti, voit nyt huomata lapsen alkavan mukautua niihin. Saatat siis kokea miellyttävän yllätyksen, kun kerrot vauvalle, että on aika syödä tai mennä kylpyyn.

Jatka samaa rataa, sillä rutiinit voivat hyödyttää lasta erittäin paljon esimerkiksi varmistamalla hänelle varmuuden ja turvallisuuden tunteen.

Vauvasta on tullut varsinainen konsonanttien jakelija

On jännittävää ja myös hauskaa kuulla, kuinka lapsi yrittää matkia keskusteluja ääntelemällä.  Stimuloidaksesi hänen kielellistä kehitystään, lue hänelle ääneen säännöllisesti. Kerro jokin lyhyt tarina selkeällä äänellä, jotta lapsi muistaisi tämän. Ja ennemmin tai myöhemmin tulet kuulemaan hänen ensimmäiset sanansa – aivan yllättäen.

Paino ja koko

Vuoden kahden ensimmäisen kolmanneksen aikana lapsi kasvaa todella nopeasti. Iän myötä hänen kasvunsa kuitenkin hidastuu hiukan. Yhdeksän kuukauden ikäisen vauvan normaali paino on noin 9 kg ja pituus noin 72,4 cm.

Hampaiden puhkeaminen

Hampaiden puhkeaminen alkaa yleensä noin puolen vuoden iässä, mutta sääntöön on kuitenkin poikkeuksia. Joidenkin vauvojen hampaat alkavat kasvaa hyvin aikaisin, jo 2-3 kuukauden iässä, kun taas toiset lapset pysyvät hampaattomina jopa vuoden ikäisiksi asti. Useimmilla lapsilla kaikki maitohampaat ovat ilmaantuneet ennen 3-vuotissyntymäpäivää.

Jos huomaat, että lapsen maitohampaat ovat puhkeamassa, voit lievittää ienten epämukavuutta esimerkiksi puruleluilla ja kylmillä hedelmillä tai kasviksilla.

Mitä vauvan tulisi tässä vaiheessa syödä?

Kun vauva on yhdeksän kuukauden ikäinen, voit antaa hänelle hedelmiä ja vihanneksia, kuten tomaattia, siemenettömiä viinirypäleitä, mandariinia, melonia, kiiviä, ananasta ja niin edelleen.

Jos perheessä syödään lihaa, lasta voidaan alkaa totuttaa esimerkiksi lampaan-, kanin-, kanan- tai vasikanlihaan. Myös keitot riisin ja kasvisten kera ovat hyvä valinta tässä vaiheessa.

Suosituksia yhdeksänkuisen vauvan hoitoon

Kun lapsesi kasvaa, hän tulee tarvitsemaan yhä enemmän fyysistä aktiivisuutta. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että vanhempienkin tulee olla energisiä ja terveitä.

On tärkeää, että vanhemmat opettelevat pitämään taukoja vanhemmuudesta ja antamaan askareita muidenkin hoidettavaksi aina silloin tällöin. Tämän ikäinen lapsi voidaan jo hyvin jättää jonkun muun kuin vanhempien hoitoon hetkeksi, jotta vanhemmat saavat kaivattua lepoa ja omaa aikaa.

Vietä siis muutama tunti tapaamalla vanhoja ystäviäsi, urheilemalla tai vaikka käymällä hieronnassa. Nämä ovat esimerkkejä asioista, jotka eivät vaadi paljon aikaa, mutta jotka kuitenkin hyödyttävät sekä sinua että lastasi.

Vauvan elämän yhdeksäs kuukausi

Asioita, jotka tulee muistaa vauvan yhdeksännen kuukauden koittaessa

  • Kun vauvasi alkaa tunnistaa itsensä yksilönä, on tärkeää hyödyntää tätä kykyä, jotta voisit vahvistaa hänen tietoaan omasta itsestään. Opeta siis vauvallesi hänen kehonsa osien nimet – tämä voidaan tehdä kylvyn yhteydessä: “nyt pestään maha”, “sitten pestään naama” ja niin edelleen.
  • Pidä leluja saatavilla kylvetystä varten – tämä tekee kokemuksesta hauskan vauvallesi.
  • Unihäiriöt ovat tavallisia seitsemännen ja kymmenennen kuukauden välisenä aikana, ja joskus tähän viitataan “eroahdistuksena”.
  • Nyt on aika sille, että vauva oppii jakamaan esineitä ja muita vastaavia muiden kanssa. Usein ajattelemme, että pieni vauva ei vielä pysty oppimaan arvoja, mutta nyt on oikea aika aloittaa – tulet hämmästymään, kuinka hyvin tämä tuottaa hyötyjä tulevaisuudessa. Pyydä siis vauvaltasi hiukan ruokaa tai leluja, ja ylistä häntä kiltteydestä, kun hän näin tekee.
  • Tulet huomaamaan tässä vaiheessa, että vauva alkaa vastata yksinkertaisiin käskyihin (kuten “tule tänne”, “älä koske sitä” tai “anna äidille suukko”).
  • Menkää yhdessä kävelyille vaikkapa puistoon tai käykää kaupoissa – tämä voi olla hyväksi vauvan sosiaaliselle kehitykselle.

Vauvan yhdeksäs kuukausi on muiden ensimmäisten kuukausien lailla aikaa, johon sisältyy paljon muutoksia, ja tämä on asia, jota vanhemman kannattaisi hyödyntää. Vaikka onkin totta, että jokainen lapsuuden vaihe on kaunis ja ikimuistoinen vanhemmille, ensimmäiset ihmisen elämän kuukaudet ovat oikeaa kultaa.

Yritä siis ottaa mahdollisimman paljon kuvia tämän vaiheen tallentaaksesi – tulet vielä olemaan kiitollinen, että saat elää nämä ihanat hetket uudelleen milloin vain haluat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.