Vauvan ensimmäinen hammas - 6 merkkiä puhkeamisesta - Äitiyden Ihme
 

Vauvan ensimmäinen hammas - 6 merkkiä puhkeamisesta

Vauvan ensimmäinen hammas - 6 merkkiä puhkeamisesta

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan ensimmäisen hampaan puhkeaminen on varsin jännittävä hetki vanhemmille. Hampaan puhkeaminen voi kuitenkin olla lapselle kivuliasta ja stressaavaa. Vauvan ensimmäinen hammas antaa yleensä ennusmerkkejä ennen puhkeamistaan. Prosessin helpottamiseksi on myös olemassa lukuisia vinkkejä.

Kun ensimmäinen hammas on puhjennut, loppu sujuu helposti – muut hampaat ilmestyvät kuin taikaiskusta. Hampaiden puhkeaminen alkaa yleensä noin puolen vuoden iässä, mutta sääntöön on kuitenkin poikkeuksia.

Joidenkin vauvojen hampaat alkavat kasvaa hyvin aikaisin, jo 2-3 kuukauden iässä, kun taas toiset lapset pysyvät hampaattomina jopa vuoden ikäisiksi asti. Useimmilla lapsilla kaikki maitohampaat ovat ilmaantuneet ennen 3-vuotissyntymäpäivää.

Lapsen ensimmäisen hampaan puhkeaminen

Vauvan ensimmäinen hammas – 6 merkkiä puhkeamisesta

Epäiletkö, että pieni soma helmi koristaa pian vauvasi hymyä? Useat merkit varoittavat kuuluisan ensimmäisen hampaan puhkeamisesta. Alla on 6 tällaista merkkiä.

  • Lisääntynyt syljeneritys ja kuolaaminen. Tämä on yksi aikaisimmista merkeistä, joka ennustaa hampaiden puhkeamisen alkamista. Kuolaaminen ei kuitenkaan tarkoita, että hammas puhkeaisi välittömästi. On hyvä käyttää runsaasti kosteuspyyhkeitä ja liinoja, kun ylimääräinen syljeneritys alkaa.
  • Ihottuma ja yskä. Vilkastuneen syljenerityksen seurauksena vauvalla voi esiintyä ihoärsytystä käsien ja kasvojen alueella. Onkin hyvä pitää nämä alueet kuivina. Vauva voi myös alkaa yskiä vähän.
  • Ärtyneisyys ja unettomuus. Epämukavuuden tunne, jonka syljeneritys ja ienten ärsytys aiheuttavat, on hyvin yleinen merkki hampaiden puhkeamisesta. On tärkeä pysyä kärsivällisenä, kun hampaiden puhkeaminen alkaa, sillä ensimmäiset hampaat voivat saada iloisimmankin vauvan todella huonolle tuulelle.
  • Vauva laittaa kaiken suuhunsa. Onko vauva alkanut purra imettäessä? Tämä kertoo siitä, että vauva kaipaa ikeniinsä paineentunnetta, joka helpottaa ienten kipua tai epämukavuutta. Jos huomaat lapsen vievän kaiken käsiin saamansa suuta kohti, ensimmäinen hammas on puhkeamaisillaan. Vauva puree käsiään, vaatteitaan ja kaikenlaisia esineitä helpottaakseen kipua. Tänä aikana lasta on valvottava tarkasti, jotta hän ei pääse puremaan esineitä, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen, myrkytyksen tai tukehtumisen.
  • Ripuli. Ripuli on huomattavasti yleisempää kuin voisi kuvitella. Jos ripuli jatkuu pitkään, on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa mahdollisimman pian, sillä tämä voi olla oire jostain muusta ongelmasta tai taudista.
  • Mielialan vaihtelut. Muutokset lapsen käytöksessä ja mielialassa voivat olla pelottavia. Vauva saattaa muuttua veltoksi ja apaattiseksi kivun ja epämukavan olon vuoksi. Toisista lapsista taas tulee aktiivisempia ja herkempiä, kun hampaat alkavat puhjeta. He alkavat etsiä itselleen tekemistä harhauttaakseen mielensä kivun tunteesta. He saattavat jopa alkaa vetää omia korviaan ja hiuksiaan.
Vauvan ensimmäisen hampaan tulo

Vauvan ensimmäinen hammas – kuinka toimia?

Kaikki yllä mainitut merkit voivat edeltää hampaiden puhkeamista ja viittaavat vauvan ensimmäisen hampaan tuloon. Miten vanhempien tulisi toimia tässä tilanteessa? Mitä voidaan tehdä lapsen tunteman kivun ja epämukavuuden rauhoittamiseksi ja lieventämiseksi?

Kuten aina, mikään ei voita lääkärillä käyntiä. Lääkäri voi vahvistaa todeksi oletuksesi hampaiden puhkeamisesta tai kertoa, jos kyseessä on jokin muu vaiva. Asiantuntijalta saatu tieto on tärkeää mielenrauhan ylläpitämiseksi, minkä lisäksi lääkäri osaa neuvoa parhaat keinot lapsen tunteman kivun lievittämiseksi.

Jos oireet liittyvät ensimmäisten maitohampaiden puhkeamiseen, lääkäri saattaa määrätä lapselle särkylääkkeitä, jotka toimivat tehokkaasti ienkipuun. Lääkärit kuitenkin suosittelevat, että lääkkeitä käytetään vain kohtuullisesti sivuvaikutusten välttämiseksi. Suurimmassa osassa tapauksia lapset pärjäävät ilman lääkitystä.

Toisinaan lääkärit suosittelevat geeliä tai kumituttia lievittämään vauvan kipua. Usein tehokkain tapa rauhoittaa lapsen suu, on hieroa vauvan ikeniä hellästi puhtaalla sormella tai liinalla ja antaa lapsen pureskella jotain turvallista esinettä.

Näiden vinkkien avulla hampaiden puhkeaminen on miellyttävämpi kokemus kaikille osapuolille. Ei ole mitään kauniimpaa kuin vauvan hymy uusilla helmenvalkoisilla hampailla koristettuna.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.