Rutiinien tärkeys vauvoille - Äitiyden Ihme
 

Rutiinien tärkeys vauvoille

Rutiinien tärkeys vauvoille
María Alejandra Castro Arbeláez

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Kirjoittanut Equipo Editorial

Viimeisin päivitys: 29 huhtikuuta, 2019

Rutiinien tärkeys käy ennemmin tai myöhemmin selväksi jokaiselle pienen lapsen vanhemmalle. Vauvat tarvitsevat rutiineja tunteakseen olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi uudessa ympäristössään. Sen lisäksi, että päivittäisten rutiinien vakiinnuttaminen saa lapsen tuntemaan olonsa hyväksi, ne myös helpottavat koko perheen elämää.

On tärkeä pitää mielessä, että lapsen ensimmäisten elinkuukausien aikana vanhempien täytyy edetä asioissa rauhallisesti ja käyttää aikaa lapseen tutustumiseen. Näin lapselle pystytään luomaan hyviä tapoja ja hänelle sopivia rutiineja.

Rutiinien tärkeys vauvoille

Elämänsä alkutaipaleella lapsi ei ymmärrä ympärillään tapahtuvia asioita, minkä vuoksi hänet täytyy totuttaa tekemään samoja asioita samaan aikaan joka päivä.

Alla on esitelty muutamia vinkkejä, joiden avulla perheeseen luodaan rutiini, joka toimii sekä vanhemmille että lapselle.

1. Osoita lapselle päivän ja yön ero

Pienet lapset eivät vielä tiedosta päivän ja yön eroa. Vastasyntynyt voi nukkua pitkiä pätkiä päivän aikana, mikä johtaa siihen, että yöllä uni on katkonaista. Se, että lapselle opetetaan päivän ja yön ero, on tärkeä askel kohti käytännöllistä rutiinia.

Yksi hyvä tapa aloittaa opettelu, on vaihtaa vauvan vaatteet illalla ennen nukkumaanmenoa ja jälleen aamulla heräämisen jälkeen. Tämä osoittaa lapselle, milloin uusi päivä alkaa ja milloin edessä on yö.

Koti kannattaa pitää päiväsaikaan valoisana ja jossain määrin äänekkäänä ja yöllä päinvastoin pimeänä ja hiljaisena. Tämä auttaa lasta oppimaan yön olevan nukkumisen ja päivän leikkimisen ja kanssakäymisen aikaa.

Rutiinien tärkeys vauvoille

2. Lapsen rutiini on tärkein prioriteetti

Rutiini kannattaa pitää mahdollisimman johdonmukaisena, etenkin lapsen vasta totutellessa siihen. Lapsen rutiinin täytyy olla vanhempien tärkein prioriteetti, jotta tämä oppii ymmärtämään tiettyjen asioiden tapahtuvan tiettyyn aikaan. Tavat ja rutiinit auttavat myös vanhempaa keskittymään ja huolehtimaan järjestyksestä päivän aikana lapsen tarpeiden täyttämisen ja huomioimisen lomassa.

On selvää, että vauvan saapuminen perheeseen muuttaa vanhempien päivät entistä kiireisemmiksi, eikä jokaista takaiskua ole mahdollista ennustaa. Suosittelemme, että jokaiseen päivään mahdutetaan silti ulkoilua, joka voi haluttaessa sisältää esimerkiksi ystävien tapaamista. Vauvan on hyvä paitsi saada raitista ilmaa, myös tottua kodin ulkopuoliseen maailmaan.

Rutiinista tiukasti kiinni pitäminen voi kuulostaa haastavalta, etenkin esikoistaan odottaville vanhemmille. Asiasta kannattaakin keskustella muiden vanhempien ja asiantuntijoiden kanssa.

3. Opettele tulkitsemaan lapsen lähettämiä signaaleja

Pieni lapsi ei osaa vielä puhua, mutta hänellä on muita tapoja kertoa olostaan ja tarpeistaan. Vanhempien täytyy opetella ymmärtämään lapsen lähettämiä signaaleja ja oppia reagoimaan niihin.

Vauvan kannattaa antaa ohjata perhettä sellaiseen rutiiniin, joka sopii hänelle parhaiten. Lapsii kertoo signaalein, mitä hän tarvitsee.

Vauvan ymmärtämään oppiminen ei tapahdu yhdessä yössä, vaan vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Aluksi vanhempien täytyy tarkkailla lasta tarkkaan ja pyrkiä ymmärtämään, kun tällä on nälkä tai tämä on väsynyt. Kaikki kerätty tieto auttaa luomaan tehokkaan rutiinin, jonka avulla lapsen tarpeiden ennakointi on mahdollista.

“Ennen kuin opetat lapsia lukemaan, sinun täytyy auttaa heitä ymmärtämään, mitä rakkaus ja totuus ovat.”

– Mahatma Gandhi

4. Sopeuta rutiini lapsen iän mukaan

Kun kodissa on otettu käyttöön jokseenkin ennustettavissa oleva rutiini, voi sen muuttaminen tuntua vaikealta. Monet asiat kuitenkin muuttuvat lapsen kasvaessa, ja samalla myös rutiinien on muututtava.

Kasvaessaan lapsi tarvitsee vähemmän päiväunia ja enemmän leikkiaikaa. Noin puolen vuoden iässä hän alkaa harjoitella kiinteiden ruokien syömistä, jolloin vanhemmat joutuvat käyttämään entistä enemmän aikaa ruoan valmistukseen. Vanhempien oppiessa lapsensa tarpeet, rutiinien muutoksetkin tapahtuvat onneksi luonnollisesti.

Rutiinien tärkeys lapsille

5. Älä odota täydellisyyttä

Lapsen ja perheen rutiini ei aina toimi kellon tarkkuudella. Vaikka pieni lapsi nauttiikin johdonmukaisuudesta ja säännöllisyydestä, muutoksilta ja yllätyksiltä on mahdoton välttyä lapsen kasvaessa.

Jonain päivänä lapsi ei välttämättä haluakaan ottaa päiväunia, syödä tavalliseen tapaan tai nousta sängystä samaan aikaan kuin muina aamuina. Vanhempien kärsivällisyys on tässäkin avainasemassa, ja odottamattomiin käänteisiin on syytä varautua.

Kun kodin rutiini on vakiinnutettu, lapsen kanssa kotona olevan vanhemman kannattaa hyödyntää aikatauluja varaamalla myös itselleen aikaa levätä ja huolehtia itsestään. Kyse voi olla niin yksinkertaisesta asiasta kuin kuumasta kylvystä tai lempitelevisio-ohjelmasta nauttimisesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.