Vauvan nukuttaminen: mikä on Ferber-metodi? - Äitiyden Ihme
 

Vauvan nukuttaminen: mikä on Ferber-metodi?

Vauvan nukuttaminen: mikä on Ferber-metodi?

Viimeisin päivitys: 06 elokuuta, 2018

Ferber-metodi auttaa vauvoja saamaan unenpäästä kiinni omillaan. Tässä artikkelissa katsommme tämän menetelmän plussia ja miinuksia sekä kerromme, kuinka sitä voidaan hyödyntää kotona.

Yksi suurimmmista huolista uusilla vanhemmilla on se, että lapset eivät nuku hyvin. Yksi ratkaisu tähän ongelmaan voi olla Ferber-metodi, jonka luoja on Richard Ferber, Bostonin lastensairaalan unikeskuksen perustaja.

Menetelmä muodostaa perustan Feberin kirjalle, joka on nimeltään Solve Your Child’s Sleep Problems.

Mikä Ferber-metodi siis on?

Tämä metodi auttaa vauvoja muodostamaan unirutiinin. Osa menetelmästä koostuu siitä, että lapselle mahdollistetaan sen oppiminen, kuinka hän voi nukahtaa omin avuin.

Yksi metodin suosituksista on se, että vanhempien tulisi jättää vauva yksin sänkyynsä. Vaikka vauva itkisikin, vanhempien ei tulisi mennä sen luokse heti, jotta vältettäisiin se, että vauvan uudet unta koskevat tavat häiriintyvät.

Richard Ferber on tutkinut unitottumuksia lapsilla yli 20:n vuoden ajan. Hänen päätavoitteenaan on ollut ottaa käytäntöön tekniikka, jolla voidaan hoitaa lasten unihäiriöitä.

Feber-metodin mukaan 3-5 kuukauden iässä vauvat ovat fyysisesti ja tunnetasolla valmiita aloittamaan yksin nukkumisen.

Ensinnäkin vanhempien tulisi auttaa pikkuisia saamaan unta koskeva rutiini. Rentouttava kylpy tai hellävarainen hieronta ennen nukkumaamenoa on esimerkiksi ihanteellinen apu.

vauvan nukuttaminen

Ferber kuvaa tämän menetelmän tehokkaaksi, mutta myöntää, että se ei ole ihan helppo toteuttaa. Tulokset voidaan nähdä muutamasta päivästä viikkoon, vaikka menetelmä ei kuitenkaan toimi ihan kaikille lapsille.

Vanhemmille, jotka ovat kiinnostuneita tämän menetelmän kokeilemisesta, Richard Ferberin kirja toimii hyödyllisenä neuvokokoelmana.

Hyödyt ja haitat Ferber-metodin käytöstä

Moni pitää Ferber-metodia jossakin määrin julmana, ja monille vanhemmille ei ole ollenkaan helppoa jättää itkeva vauva itkemään.

Toiset perheet taas pitävät näitä neuvoja hyödyllisinä siinä, kun yritetään saada aikaan terveellisiä unitottumuksia lapselle varhaisessa vaiheessa.

On vaikea sanoa, mikä on paras tapa saada vauva nukahtamaan. Seuraavassa katsomme eräitä hyötyjä ja haittoja tämän menetelmän käytöstä.

Hyödyt

 • Ferber-metodi saattaa auttaa vauvaasi saamaan enemmän unta.
 • Lapset omaksuvat menetelmää käytettäessä jo nuorella iällä tavan mennä nukkumaan omin avuin.
 • Kun vauvasi on saanut muodostettua tämän rutiinin, hän ei vaadi sinulta yhtä paljon nukkumaanmenon aikaan. Tämä antaa vanhemmille hiukan lisää hyvin ansaittua vapaa-aikaa iltaisin.
 • Tämä menetelmä auttaa lapsia oppimaan rauhoittamaan itse itseään, ilman ulkopuolista apua.

Haitat

 • Joidenkin ihmisten mielestä tämän tyyppinen mentelmä voi aiheuttaa vahinkoa vanhempien ja lapsen välisessä siteessä.
 • Lapsen itsetunto saattaa kärsiä.

Muita tapoja saada vauva nukkumaan

Jotkut lapsen kehityksen asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet Ferber-metodin.  Itkeminen pidempiä aikoja saattaa olla stressaavaa vauvoille, kuten myös vaikeaa vanhemmille sivuttaa.

vauvan nukuttaminen

Useat vanhemmat haluavat vähemmän jäykkiä menetelmiä vauvan unensaannin varmistamiseksi. Tässä tulee eräitä muita hyviä vinkkejä, jotta nukahtaminen helpottuisi:

 • Pidä vauvasi viihdytettynä ja aktiivisena päivän ajan, jotta hän ei nukahda. Tämä tarkoittaa, että hän tulee olemaan tarpeeksi väsynyt nukkumaanmenon aikana päästäkseen helpommin uneen.
 • Kun syötät vauvaasi tai vaihdat hänen vaippansa yöllä, yritä olla stimuloimatta häntä. Älä herätä häntä, jos voit välttää sitä.
 • Jos vauvasi on väsynyt, laita hänet nukkumaan sänkyynsä tai koriinsa, vaikka hän olisikin vielä hereillä. Näin tekemällä voit auttaa lastasi tottumaan siihen paikkaan, jossa hän nukkuu. Tämä varmistaa, että hän ei tarvitse sinua keinuttamaan häntä käsivarsillasi joka ikinen ilta.
 • Jos vauvasi herää itkien, odota muutama minuutti ennen kuin nostat hänet syliisi. Mene hänen luokseen ja tutki, onko mitään sellaista joka voisi häiritä häntä, mutta vältä liikaa melua tai valon laittamista päälle.
 • Anna vauvallesi kylpy lämpimässä vedessä ennen nukkumaanmenoa. Tämä auttaa häntä rentoutumaan.
 • Vauvasi keinuttaminen ja hänelle laulaminen ennen kuin laitat hänet nukumaan, auttaa myös. Kun vauva kuulee sinun laulavan tuutulaulua, tämä edistää oksitosiinin vapautumista. Kyseinen hormoni lisää hyvinvoinnin ja rauhallisuuden kokemista.

Se, päätätkö itse kokeilla Ferberin metodia vauvasi nukuttamiseksi, riippuu vauvastasi ja perheestänne. Tämä tekniikka voi auttaa pikkuistasi oppimaan saamaan unta ilman, että joku muu auttaa häntä siinä, mutta se voi myös olla melkoisen vaikea menetelmä vanhempien näkökulmasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.