Miten vauvalle kannattaa antaa uusia ruokia? - Äitiyden Ihme
 

Miten vauvalle kannattaa antaa uusia ruokia?

Kun vauva tulee puolen vuoden ikään, on häntä aika alkaa tutustuttaa uusiin ruokiin. Kaikki on tällöin uutta ja ihmeellistä, niin maut kuin koostumuksetkin. Toisinaan lapsi ei pidä saamastaan uudesta ruoasta, ja tällöin tietyt vinkit ovat avuksi.
Miten vauvalle kannattaa antaa uusia ruokia?

Viimeisin päivitys: 17 helmikuuta, 2020

Ensimmäisten elinkuukausien aikana äidinmaito tarjoaa vauvalle kaikki hänen tarvitsemansa ravinteet. Lapsen tullessa noin puolen vuoden ikään, on aika alkaa laajentaa hänen ruokavaliotaan esittelemällä hänelle uusia ruokia. Tällöin kannattaa ottaa avuksi seuraavat vinkit, jotta tutustuminen uusiin makuihin ja koostumuksiin sujuisi mutkattomasti.

Miksi vauva torjuu uudet ruoat?

Ennemmin tai myöhemmin – tyypillisti lapsen ollessa noin puolen vuoden ikäinen – on aika alkaa laajentaa vauva ruokavalikoimaa, mikä tarkoittaa uusiin ruokiin totuttelua kokeilun avulla. Tämä prosessi ei kuitenkaan aina ole aivan yksinkertainen.

Siinä missä jotkut lapset rakastavat uusien makujen testaamista, toiset eivät tästä pidä, ja pysyttelevät mieluummin vanhoissa tutuissa ruoissa. Tällöin on tärkeää, että vanhemmat säilyttävät kärsivällisyytensä ja muistavat, että keskimäärin vauvan täytyy saada kokeilla uutta ruokaa 15 kertaa ennen kuin hän alkaa pitää siitä.

Lisäksi on muistettava, että kyseessä ei ole vain vauvojen ja pienten lasten ongelma, sillä neofobia eli uusien asioiden pelko on myös aikuisilla ilmenevä ongelma – itse asiassa myös uudet ruoat voivat joissakin tapauksissa olla aikuiselle pelottavia. Pieni lapsi pääsee yleensä tästä pelosta yli noin viiden vuoden iässä.

Miten vauvalle kannattaa antaa uusia ruokia?

Ruokaan tutustuminen ja matkimisen kautta oppiminen

Vanhemmat ovat lastensa roolimalleja, ja perheen tottumuksilla on hyvin suuri merkitys lapsen käytöksen kannalta. Jos aikuiset ovat aina halukkaita kokeilemaan uusia ruokia ja uusia asioita yleisesti ottaen, lapsetkin suhtautuvat elämään samalla tavalla.

Paras tapa auttaa lasta kokeilemaan uusia ruokia on siis syödä niitä ensin itse. Matkiminen liittyy itsevarmuuteen ja turvallisuuteen, jota perheen vanhemmat tarjoavat. Itse asiassa tämä pätee myös vanhempien sisarusten osalta.

Miten vauvalle kannattaa antaa uusia ruokia?

Aterioiden tulisi olla vauvalle aina positiivinen ja iloinen kokemus, johon ei liity rangaistusta. Lapselle kannattaa opettaa jo nuorella iällä, että terveellisten ruokien nauttiminen on myös hauskaa. Se, että vauva pakotetaan syömään tiettyjä ruokia, saa hänet inhoamaan kyseisiä tuotteita. On myös hyvä muistaa, että toisinaan lapsi vain yksinkertaisesti pitää toisista mauista enemmän kuin toisista.

Lasta voidaan yrittää houkutella syömään uusia ruokia yhdistämällä niitä hänen suosikkiruokiinsa. Tärkeintä on varmistaa, että lapsen ruokavalioon kuuluu vain sellaisia ruokia, jotka ovat lapselle erittäin ravitsevia.

Vaihtele tapaa, jolla esittelet ruoat

Värit ovat aina loistava apu, jotta vauva suostuisi paremmin kokeilemaan uusia ruokia. Älä unohda, että ruoka luo vaikutelman näköaistin kautta – jos sen ulkonäkö ei ole vauvan mielestä miellyttävä, hän on luultavasti haluton kokeilemaan sitä.

Joskus se, että pieni ei pidä tietysti uudesta ruoasta, ei liity mitenkään tämän makuun. Syynä haluttomuuteen kokeilla voi olla ruoan ulkonäkö tai se, miltä se tuntuu.

Mitä on lapsentahtinen sormiruokailu?

Monet hedelmät ovat hyvin hauskan tai kauniin näköisiä, ja ne voidaan paloitella pieniin osiin tai antaa vauvalle luonnollisessa muodossaan. Vauvan voi kuitenkin olla melko vaikeaa pureskella hedelmiä, kun hampaita on vain muutama.

Jos vauvasi ei pidä hedelmistä soseen muodossa – nehän eivät ole kovin kauniita – on pidettävä mielessä, että hyötynä on aina se, että pienen on hyvin helppo syödä soseutettuja ruokia.

Anna vauvan leikkiä ja kokeilla ruoalla

Uusien ruokien torjuminen ei välttämättä liitty mitenkään juuri siihen hedelmään tai kasvikseen, jota yrität vauvasi saada syömäänTässä tulee huomioida myös sekin seikka, että joskus aterimet voivat olla vauvaa kovasti pelottavia. Hyvä menetelmä saada lapsi kokeilemaan uusia ruokia on se, että hän saa laittaa niitä suuhunsa omin käsin.

Mitä tulee välttää, jotta vauva suostuisi kokeilemaan tiettyä ruokaa?

Jotkut vanhemmat yrittävät saada vauvansa suostumaan syöntiin sellaisilla keinoilla, jotka tilannetta helpottamisen sijaan tekevät uusista ruoista pitämisen vielä vaikeammaksi. Tämä johtuu usein vanhempien tietämättömyydestä, mutta toisaalta syynä voi olla epäonnistumisen tuoma turhautuminen.

Yksi tavallisimmista virheistä on se, että vauvaa yritetään saada kiinnittämään huomionsa johonkin muuhun kuin ruokaan. Esimerkiksi vanhemmat saattavat käyttää tähän tarkoitukseen televisiota tai YouTube-videoita, mutta aterioiden tulisi aina olla vain syömistä varten. Ne ovat perheelle tilaisuus viettää aikaa yhdessä ja nauttia pöydässä olevasta ruoasta.

Pahin virhe vauvan yrittämisessä saada maistamaan uutta ruokaa on kuitenkin pakottaminen. On vanhempia, jotka käytännössä katsoen tunkevat lusikan vauvansa suuhun ilman, että he edes antavat tälle riittäväsiti aikaa jo saadun ruoan nielemiseen.

Vauvalle tällainen voi olla ensinnäkin kivuliasta, mutta myös traumaattista. Lisäksi ei ole ollenkaan hyväksi lapselle kasvattaa häntä rangaistusten ja palkintojen järjestelmän kautta – tällaisen tuloksena on usein traumaa sekä monia muita epäterveellisiä ilmiöitä lapsen kehityksessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.