Milloin vauvan runsaasta kuolaamisesta on syytä huolestua?
 

Milloin vauvan runsaasta kuolaamisesta on syytä huolestua?

Mietitkö, onko vauvan runsas kuolaaminen normaalia? Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen vauvojen syljenerityksestä.
Milloin vauvan runsaasta kuolaamisesta on syytä huolestua?
Vanesa Evangelina Buffa

Kirjoittanut ja tarkastanut hammaslääkäri Vanesa Evangelina Buffa.

Viimeisin päivitys: 17 tammikuuta, 2023

Jos kuolalaput ja pyyhkeet eivät tunnu riittävän kaiken vauvan syljen kuivaamiseen, saatat miettiä, onko vauvan kuolaaminen enää normaalia. Milloin vauvan runsaasta kuolaamisesta on syytä huolestua?

Tässä artikkelissa kerromme kaiken oleellisen vauvan syljenerityksestä, jotta tiedät, kuinka kauan runsas kuolaaminen kestää ja milloin asialle on syytä tehdä jotain.

Miksi vauvat kuolaavat?

Kuolaaminen ei yleensä ole ongelma heti syntyessä, sillä vastasyntyneet vauvat erittävät hyvin vähän sylkeä. Ajan myötä sylkirauhasten kehittyminen kuitenkin lisää nesteen tuotantoa suussa.

Kuolaaminen voimistuu yleensä 2–4 kuukauden iässä, jolloin sylkirauhaset alkavat toimia täysin. Runsas kuolaaminen johtuu pääosin korvasylkirauhasten kehittymisestä, jotka sijaitsevat kasvojen kummallakin puolella korvien alapuolella.

Selitys ilmiöön on yksinkertainen: lisääntynyt syljeneritys ja kyvyttömyys niellä sitä kaikkea aiheuttaa ylimääräisen syljen valumisen ulos suusta. Useimmiten sylkeä valuu suupielistä lapsen kasvoille, kaulalle, vaatteisiin tai kuolalappuun.

Saatat nyt ihmetellä, miksi lapsi ei pysty nielemään kaikkea sylkeä, mutta maidon nieleminen sujuu hyvin syöttämisen aikana. Syynä on se, että jälkimmäisessä tapauksessa nielemisrefleksi käynnistyy suulihasten ponnistelujen vuoksi imemisen aikana.

Tämä refleksi ei sen sijaan aktivoidu pelkän syljenerityksen vaikutuksesta, koska sitä erittyy tahdosta riippumattomasti. Tästä syystä sylkeä kertyy suuhun, kunnes se ylittää suun kapasiteetin ja valuu ulos. Ajan myötä automaattinen nielemisrefleksi kehittyy täysin ja kuolaaminen vähenee huomattavasti.

Yleisiä selityksiä vauvan runsaaseen kuolaamiseen

Vauva itkee sormi suussa.

Vauvan runsas kuolaaminen liittyy usein hampaiden puhkeamiseen, mutta aina näin ei ole. Nämä ovat itsenäisiä ilmiöitä, jotka voivat joskus esiintyä yhtä aikaa.

Hampaiden puhkeaminen alkaa yleensä muutaman kuukauden kuluttua sylkirauhasten kehittymisestä, noin kuusikuukautisena. Tässä vaiheessa sylki voi auttaa vähentämään hampaiden puhkeamisen aiheuttamaa epämukavuutta, ja myös pienten lasten tarve laittaa kaikki suuhunsa voi tehdä kuolaamisesta näkyvämpää.

Runsasta kuolaamista esiintyy usein myös tarjottaessa vauvalle ensimmäisiä kiinteitä ruokia, sillä makunystyröiden aistimat uudet maut stimuloivat sylkirauhasia. Sylkirauhasten tuottama erite on erittäin tarpeellista ruoan pureskelun ja nielemisen kannalta.

Milloin vauvan runsaasta kuolaamisesta on syytä huolestua?

Runsasta kuolaamista pidetään normaalina 2-vuotiaaksi asti, joskin kaikkien lasten tahti on erilainen ja kuolaaminen voi jatkua jopa 3. ikävuoteen asti. Kuten jo todettiin, automaattinen nielemisrefleksi kehittyy vähitellen, ja tämä pitää kuolaamisen kurissa.

Tämän ajanjakson aikana syljeneritystä lisäävät tietyt olosuhteet:

  • Hampaiden puhkeaminen
  • Käsien ja esineiden laittaminen suuhun
  • Hengitystieinfektioiden oireet (kuten flunssa tai herpangiina)
  • Suun sammas
  • Uusien elintarvikkeiden sisällyttäminen ruokavalioon
  • Jotkut allergiat

Nämä tilanteet ovat ohimeneviä ja niistä johtuvaa kuolaamista pidetään normaalina, mutta jos runsas syljeneritys jatkuu paljon odotettua pidempään, on otettava yhteyttä lastenlääkäriin. Näin tulee toimia myös silloin, jos kuolaaminen ilmaantuu äkillisesti uudestaan jo loputtuaan tai jos sitä ilmenee vanhemmilla lapsilla.

Jotkut hermoston sairaudet ovat yhteydessä kyvyttömyyteen niellä sylkeä tai lisääntyneeseen syljeneritykseen (hypersalivaatio). Tästä syystä on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen, kun ongelmaan liittyy muitakin oireita, kuten alla mainittuja:

  • Hengitysvaikeudet
  • Ruoan regurgitaatio
  • Vaikeudet pitää päätä pystyssä
  • Suuhengitys eli jatkuva suun auki pitäminen
  • Kuume
  • Syljen outo haju tai väri

Kuinka vauvan runsasta kuolaamista hoidetaan?

Vauvan runsas kuolaaminen on yleensä normaalia eikä vaadi hoitoa. Sinun tulee vain odottaa, että vauva kasvaa isommaksi ja hänen kykynsä niellä erittyvää sylkeä kehittyy.

Voit joka tapauksessa auttaa vauvaa, jotta vaihe sujuu mukavammin. Voit esimerkiksi pukea hänelle kuolalapun ja vaihtaa sen riittävän usein, jotta alla olevat vaatteet ja iho eivät kastu. Pitkällä aikavälillä tämä saattaisi johtaa ihoärsytykseen ja altistaa vauvan hiivatulehduksille.

Kun vauva alkaa syödä kiinteää ruokaa, on erittäin tärkeää motivoida häntä pureskelemaan ja nielemään. Suun lihasten harjoittaminen ja suun herkkyyden lisääminen ovat hyviä ärsykkeitä nielemisen opettelemiseksi. Koostumukseltaan, maultaan ja lämpötiloiltaan erilaisten ruokien tarjoaminen helpottaa oppimista.

Kuolaava vauva.

Vauvan runsaasta kuolaamisesta voidaan sanoa…

Jokainen lapsi on erilainen, ja jotkut kuolaavat enemmän kuin toiset. Jos runsas kuolaaminen ei jatku liian pitkään, yleensä se ei ole syy huoleen. Se kuuluu ensimmäisen elinvuoden kehitykseen. Jos jokin askarruttaa mieltäsi tai pelkäät jonkin olevan pielessä, on parasta viedä lapsi lääkäriin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.