7 vinkkiä, joiden avulla vauva nukkuu paremmin kesällä
 

7 vinkkiä, joiden avulla vauva nukkuu paremmin kesällä

Kesällä helle, valoisat yöt ja rutiinien muuttuminen voivat häiritä yöunia. Näiden vinkkien avulla vauva nukkuu paremmin kesällä.
7 vinkkiä, joiden avulla vauva nukkuu paremmin kesällä
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 19 toukokuuta, 2023

Kesä tekee tuloaan ja sää lämpenee. Joskus ilma on niin kuuma, että se haittaa nukkumista. Eikä tämä koske vain aikuisia, vaan myös lapsia. Vauvat kärsivät erityisen herkästi helteellä, ja siksi haluamme antaa vinkkejä, joiden avulla vauva nukkuu paremmin kesällä.

Jos meidän aikuisten on vaikea saada nukutuksi helteellä, kuvittele millaista on vain muutaman kuukauden ikäisellä vauvalla. Tämänikäinen vauva ole tietoinen mistä on kyse; hän tietää vain, että olo on epämukava. Hän ei myöskään kykene vaikuttamaan vaatteidensa määrään tai nousemaan ylös laittaakseen tuulettimen päälle. Tästä syystä meidän vanhempien on oltava erittäin tarkkaavaisia auttaaksemme vauvaa nukkumaan yöllä ja varmistettava, että hänen olonsa on mahdollisimman mukava.

7 vinkkiä, joiden avulla vauva nukkuu paremmin kesällä

1. Ihanteellinen lämpötila

Täydellinen lämpötila makuuhuoneessa on 20-24 °C, vaikka se saattaakin tuntua hieman viileältä. Kesäyönä siihen voi olla vaikea päästä, mutta voimme turvautua useisiin konsteihin.

Tärkeintä on, että huone jäähtyy ennen lapsen laittamista nukkumaan. Pidä kaihtimet alhaalla ja ikkunat kiinni päiväsaikaan, jotta lämpöä ei pääse sisään. Illalla, kun ilma alkaa viiletä, avaa ikkunat ja tuuleta huonetta hieman.

Voit myös hyvin käyttää tuuletinta tai ilmastointia. Ne kannattaa pitää päällä jonkin aikaa ennen vauvan laittamista nukkumaan ja sammuttaa, kun vauva laitetaan sänkyyn. Voit myös käyttää ilmankostutinta estääksesi huoneilmaa kuivumasta ja vaikuttamasta vauvan limakalvoihin.

Nainen pitelee vauvaa ja käynnistää ilmastointilaitteen.
Jos päätät pitää ilmastointilaitteen päällä yön aikana, vältä suoraa vauvaan kohdistuvaa ilmavirtaa ja pyri asettamaan se mahdollisimman pienelle teholle. Muista, että ihanteellinen lämpötila on noin 22 °C.

2. Valitse hyvä yöasu ja oikeanlaiset vuodevaatteet

Sekä vauvanvaatteiden että vuodevaatteiden tulisi olla materiaaliltaan kevyitä ja hengittäviä. Valitse mieluiten puuvillaa tai hienoa villaa ja vältä keinokuituja. Älä myöskään pue vauvalle liikaa vaatetta, sillä runsas vaatetus voi tuntua tukahduttavalta ja epämukavalta. Muista, että vastasyntyneitä lukuun ottamatta lapsilla on yhtä kuuma tai kylmä kuin sinullakin.

Body on yleensä riittävä asu tähän vuodenaikaan. Jos vauvalla on hyvin kuuma ja yö on erityisen lämmin, pelkässä vaipassa nukkuminen voi olla kannattavaa. Älä myöskään laita vauvalle peittoa, sillä se voi olla tukahduttava ja estää unensaannin.

3. Nesteytä vauva hyvin päivän aikana

Riittävä nesteytys on välttämätöntä kuumalla säällä, joten muista tarjota vauvalle tarpeeksi rintamaitoa tai runsaasti vettä, jos hän jo juo sitä.

Yöllä vauva saattaa herätä janoissaan, joten tarjoa hänelle nestettä, vaikka hän ei sitä pyytäisikään. Jos kyseessä on vanhempi ja itsenäisempi lapsi, voit jättää pullon sängyn viereen, jotta hän voi juoda siitä itse tarvittaessa.

4. Ylläpidä rutiineja

Kuumuuden lisäksi rutiinien muuttuminen voi haitata nukkumista kesällä. Kesällä aikataulu on väistämättä joustavampi ja päivittäiset rutiinit muuttuvat. Tämä voi vaikuttaa haitallisesti lasten uneen. Siksi on tärkeää ylläpitää tiettyä järjestystä päivittäisessä elämässä.

Kunnioita lasten rytmiä ja rutiineja ja varmista, että he menevät nukkumaan aina samaan aikaan. Älä myöskään hylkää iltarutiineja, sillä ne auttavat vauvaa rauhoittumaan ja valmistautumaan nukkumaanmenoon. Lämmin kylpy ennen sänkyyn menoa voi olla erinomainen idea.

5. Unihygienia

On tiettyjä unihygieniatottumuksia, joita tulee noudattaa ympäri vuoden, mutta jotka ovat erityisen tärkeitä kesällä. Säännöllisen aikataulun ylläpitämisen lisäksi vältä altistumista näytöille tai voimakkaille valoärsykkeille ennen nukkumaanmenoa ja auta vauvaa ymmärtämään, että on aika käydä levolle.

Voit tehdä tämän laskemalla kaihtimet ja vähentämällä ympäristön valoa ennen kuin laitat vauvan sänkyyn. Valoisat kesäillat voivat hämmentää vauvaa ja pitää hänet virkeänä tavallista myöhempään.

6. Hyödynnä imetystä

Eräissä mielenkiintoisissa tutkimuksissa on havaittu, että imetys voi auttaa vauvaa nukahtamaan ja saamaan paremmat yöunet. Tämä johtuu muun muassa siitä, että illempana erittyvä äidinmaito sisältää enemmän melatoniinia (unta edistävää hormonia). Tämän vaikutuksen hyödyntämiseksi vauvan on saatava illalla ilta-aikaan erittyvää maitoa.

Äiti imettää vauvaa yöllä.
Liimaa illalla lypsetyn maidon pulloon etiketti ja tarjota vauvalle sopivaa maitoa ennen nukkumaanmenoa.

7. Säädä lämpötilaa yöllä

On tärkeää pitää mielessä, että lämpötila voi vaihdella yön aikana. Siksi on suositeltavaa aina välillä tarkistaa, onko vauvalla kuuma tai kylmä, jotta voit tehdä tarvittavat säädöt. Laita esimerkiksi tuuletin takaisin päälle tai vauvalle peitto.

Tarkista vauvan lämpötila kokeilemalla kädellä niskaa tai rintakehää. Jos vauvan iho on hikinen tai kovin kuuma, tee yllä olevia toimenpiteitä viilentääksesi hänet.

Hyvin nukkuva vauva voi päivällä paremmin

Kesällä kuumuus, valoisat yöt ja muutokset rutiineissa voivat vaikuttaa haitallisesti vauvan uneen. Ja vaikka voimmekin vaikuttaa asiaan jossain määrin, on mahdollista, että vauva ei nuku kesällä yhtä hyvin kuin normaalisti. Ole siis kärsivällinen ja ymmärtäväinen. Saatatte molemmat olla tavallista väsyneempiä ja ärtyneempiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cohen Engler, A., Hadash, A., Shehadeh, N., & Pillar, G. (2012). Breastfeeding may improve nocturnal sleep and reduce infantile colic: potential role of breast milk melatonin. European journal of pediatrics171(4), 729-732.
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.