Ilmankostuttimen hyödyt vauvalle - Äitiyden Ihme
 

Ilmankostuttimen hyödyt vauvalle

Ilmankostuttimen hyödyt vauvalle

Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2020

Jokainen vanhempi haluaa tarjota lapselleen mahdollisimman turvallisen ja terveellisen elinympäristön tämän ensimmäisestä elinpäivästä lähtien. Vauvoille on nykypäivänä tarjolla niin paljon erilaisia välineitä ja laitteita, että vanhemmat saattavat hämmentyä tavaroita pursuavien hyllyjen edessä. Yksi esine, joka monien tuoreiden vanhempien ostoslistalta kuitenkin puuttuu, on ilmankostutin, josta voi olla huomattavaakin apua etenkin talvella, jolloin huoneilma on hyvin kuivaa. Tässä artikkelissa esittelemme tärkeimmät ilmankostuttimen hyödyt vauvan terveyden kannalta.

Ilmankostuttimen hyödyt vauvalle

Monet vanhemmat pohtivat, mitä ovat ilmankostuttimen hyödyt, ja kannattaako laite ostaa kotiin

Ilmankostutin on laite, joka ylläpitää huoneilman optimaalista kosteustasoa. Sen tarkoituksena on lisätä sisäilman kosteutta yksittäisessä huoneessa tai koko kodissa.

Suomessa sisäilma on kuivaa talvella, jolloin ilma on ulkona kylmää ja sisätiloja lämmitetään voimakkaasti. Sisäilman kosteuttamiselle voi olla tarvetta etenkin joulukuusta helmikuuhun. Kuiva huoneilma paitsi lisää pölyisyyttä ja sähköisyyttä, myös ärsyttää ihoa, limakalvoja ja hengitysteitä. Sopiva ilmankosteus on tärkeintä makuuhuoneessa, jossa vietetään paljon aikaa.

Ilmankostuttimen toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen. Siihen kuuluu vedellä täytettävä säiliö, josta vesi haihtuu ilmaan vapauttaen vesihöyryä, joka lisää ilman kosteutta. Monien mielestä ilmankostutin on ihanteellinen apuväline luomaan vauvalle mahdollisimman terveellinen elinympäristö hänen ensimmäisten elinviikkojensa ja -kuukausiensa aikana.

On hyvä muistaa, että huoneilman kosteutta tulee seurata kosteusmittarilla, jotta ilman kosteus ei pääse nousemaan liian korkeaksi. Liiallinen kosteus voi nimittäin vahingoittaa rakennuksen rakenteita ja mahdollistaa esimerkiksi homeiden lisääntymisen. Suositeltava ilman kosteus on talvella 30-40 %.

Ilmankostuttimen valinta

Hyvä ilmankostutin on hygieeninen, helppokäyttöinen, riittävän tehokas ja hiljainen. Ilmankostutin on valittava huoneen tai kodin pinta-alan mukaan ja sijoitettava valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Markkinoilla on pääasiassa kahden tyyppisiä ilmankostuttimia:

  • Kuumahöyrystävä ilmankostutin on asiantuntijoiden mukaan hygieenisin vaihtoehto. Se lämmittää veden höyryävän kuumaksi, jolloin suurin osa mikrobeista kuolee.
  • Ultraääni-ilmankostuttimessa vesi siirtyy säiliöstä ultaäänitaajuudella toimivaan värähtelijään, jossa se muuntuu hienoksi sumuksi. Ultraäänikostutin on taloudellinen ja hiljainen vaihtoehto, mutta mikrobikasvun vaara on suurempi kuin höyrystävässä kostuttimessa.
Ilmankostuttimen hyödyt vauvalle

Vinkkejä ilmankostuttimen valintaan

Ennen ostoa:

  • Vertaile ilmankostuttimien säiliön kapasiteettia, sen toimintatapaa ja tyyppiä. Vaporisaattori on ekologisin vaihtoehto, mutta se saattaa olla vaaraksi lapselle ilman varotoimenpiteitä.
  • Ota selvää, onko ilmankostuttimessa kosteusmittari sisäänrakennettuna.

Käytettäessä:

  • Pidä ilmankostutin lapsen ulottumattomissa.
  • Puhdista kostutin huolellisesti käytön jälkeen.

Kotona:

  • Kontrolloi kosteusasetuksia.
  • Muista tuulettaa kotia, jotta huoneilma pysyy raikkaana.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.