Miten vauva näkee värit? - Äitiyden Ihme
 

Miten vauva näkee värit?

Miten vauva näkee värit?
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Tiesitkö, että vauva näkee värit eri tavalla kuin aikuinen? Sussexin yliopiston tekemä tutkimus paljastaa, miksi näin on, ja selittää, mitkä kehityksen eri vaiheet johtavat siihen, että lapsi oppii erottamaan värit toisistaan.

Pienen lapsen on vielä vaikea havainnoida maailmaa. Aihetta on tutkittu Sussexin yliopiston toimesta Baby Lab -laitoksen The Rainbow Project -projektissa. Kyseinen projekti pyrkii etsimään ratkaisua muun muassa siihen, miten vauva näkee värit.

Toisin kuin monet luulevat, vauva ei näe maailmaa musta-valkoisena. Vastasyntynyt lapsi näkee kaiken sumeana, ja hänen visuaalinen tarkkuutensa on vain 5 % aikuisen visuaalisesta tarkkuudesta.

Se, että vauva pystyy näkemään, ei tosiaankaan tarkoita, että hänellä olisi jo täydellinen näkökyky. Ensimmäisten kuukausien ajan vauvan näkökyky on hyvin rajallinen, mutta ajan kuluessa lapsi kykenee erottamaan enemmän värejä ja keskittämään katsettaan paremmin.

Vastasyntynyt näkee tarkasti vain 30 cm päähän, eikä pysty tarkentamaan katsettaan kauempana oleviin objekteihin tai ihmisiin. Tämän takia vastasyntyneen voi nähdä katsovan kieroon.

Vauva näkee värit eri tavalla kuin aikuinen

Stereoskooppinen näkö on mekanismi, jonka avulla on mahdollista kerätä visuaalista 3D-informaatiota, eikä tämä mekanismi ole vielä täysin kehittynyt vastasyntyneelle. Vastasyntynyt näkee kaiken kaksiuloitteisena, eikä hänen syvyysnäkönsä ole vielä kehittynyt. On mielenkiintoista, että useiden kuukausien ajan vauva pystyy erottamaan kasvoja 30 cm etäisyydeltä, joka on keskimääräinen etäisyys äidin rinnalta äidin kasvoihin.

Miten vauva näkee värit?

Näkökyky kehittyy ajan myötä

Näemme maailman värillisenä verkkokalvon kolmen tyyppisten erikoistuneiden tappisolujen ansiosta. Vaikka vauvan silmissä on jo hänen syntyessään kaikkia kolmen tyyppisiä tappisoluja, niiden kypsyminen ja niiden aivoille lähettämien signaalien ymmärtäminen vie kuitenkin aikaa.

Kahden kuukauden iässä vauva alkaa erottaa punaisen ja vihreän sävyjä ja myöhemmin sinisen ja keltaisen värin. Lapsi täytyy kuitenkin altistaa kirkkaille väreille, sillä hän ei pysty erottamaan esimerkiksi vaaleanvihreää, mutta havaitsee kyllä kirkkaan vihreän.

Kolme vuotta kestänyt tutkimus, johon osallistui 400 4-6 kuukauden ikäistä vauvaa, osoittaa, että neljän kuukauden ikäinen lapsi näkee vihreän eri sävyt samana värinä, kun taas aikuinen pystyy erottamaan esimerkiksi haalistuneen vihreän ja tumman vihreän toisistaan.

Muutaman kuukauden ikäinen vauva ei vielä pysty erottamaan värien eri sävyjä toisistaan

Teknologia värien tunnistamisessa

Tämän informaation saaminen ei olisi ollut helppoa ilman teknologisia apukeinoja. Tutkimuksessa käytettiin apuna visuaalista rekisteröintiä, jossa lapselle näytettiin ruudulla ympyrä, joka oli eri värinen taustavärin kanssa. Tällöin tutkijat pystyivät tallentamaan lapsen pupillien asennon ja heijastumat lapsen sarveiskalvolla.

Tutkijat yrittivät nähdä, ohjautuuko vauvan katse uudelleen ruudun keskelle kirkkaampien vai haaleampien värien kohdalla. Tuloksena oli, että kirkkaammat värit veivät lapsen huomion. Väri vaihtui heti, kun lapsi ei kiinnittänyt huomiota ruudun keskellä olevaan ympyrään.

Kun huomattiin, että pieni koehenkilö ei enää ollut kiinnostunut toimenpiteestä, ruudulla esitettiin pätkä piirrossarjasta, jolloin vauva oli jälleen kiinnostunut siitä, mitä ruudulla tapahtuu.

Lapsen värinäköön erikoistuneet tutkijat kertovat, että heidän tekemänsä tutkimus on edistänyt myös lapsille suunnattujen lelujen, leikkien ja televisiosarjojen kehitystä. Tutkimus on auttanut myös kehittämään testejä, joilla voidaan selvittää värinäköön liittyviä puutteita ja ongelmia.

Vauvan kyky erottaa toisistaan myös haaleampia värejä kehittyy ajan myötä, mutta erimielisyyttä ilmenee siitä, tulisiko vauvaa altistaa kaikille väreille yhtä paljon, jotta tämä oppii havaitsemaan eri sävyjä. Toistaiseksi ei esimerkiksi tiedetä, pystyykö vauva näkemään taivaansinisen paremmin kuin vaikkapa ruusunpunaisen tai toisinpäin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.