Kuinka valita vauvalle pinnasänky? - Äitiyden Ihme
 

Kuinka valita vauvalle pinnasänky?

Kuinka valita vauvalle pinnasänky?
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yksi tärkeimmistä hankinnoista uutta perheenjäsentä varten on sänky. Kaupat ovat täynnä erilaisia malleja ja tyylejä, joten minkä ominaisuuksien perusteella vanhempien kannattaa valita vauvalle pinnasänky?

Kuinka valita vauvalle pinnasänky?

Koska pinnasänky kannattaa hankkia?

Useimmat vanhemmat haluavat hankkia lapselle sängyn jo hyvissä ajoin raskauden aikana ja aivan viimeistään viimeisellä raskauskolmanneksella. Näin sänky on valmiina, kun lapsen kanssa saavutaan kotiin synnytyslaitokselta. Joissain pinnasängyissä on myös pitkä toimitusaika, jolloin sänky on syytä tilata ajoissa.

Eri tyyppiset pinnasängyt

Kuinka valita vauvalle pinnasänky?

Vanhempien on tärkeä miettiä etukäteen, minkä tyyppinen pinnasänky lapselle halutaan ja tarvitaan. Markkinoilla on tarjolla valtava määrä eri näköisiä ja kokoisia sänkyjä.

  • Perinteinen pinnasänky. Lapset käyttävät pinnasänkyä tyypillisesti 1,5-3-vuotiaaksi saakka. Mitä isompi pinnasänky on, sitä pidempään sitä voidaan hyödyntää. Kannattaa siis valita sänky, jossa on liikuteltava pohja.
  • Vanhempien sänkyyn kiinnitettävä sänky. Monessa perheessä valitaan tämä vaihtoehto, jotta saadaan rakennettua perhepeti, jossa lapsi on lähellä vanhempiaan.
  • Matkasänky. Kasaan taittuva matkasänky on kätevä valinta paljon liikkuville perheille. Tällaiset pedit ovat perinteisiä pinnasänkyjä pienempiä ja kevyempiä, ja niitä voidaan käyttää nukkumisen lisäksi leikkikehänä. Jos matkasänkyä käytetään pysyvänä nukkumispaikkana, siihen täytyy hankkia kunnollinen patja.

Tärkeintä on turvallisuus

Asiantuntijoiden mukaan hyvä pinnasänky on turvallinen, tukeva, leveä ja mukava. Sen mallilla ei ole väliä, kunhan se on lapselle turvallinen ja miellyttävä käyttää. Turvallinen pinnasänky on tukeva ja suunniteltu niin, että vauva ei pääse putoamaan siitä, eivätkä hänen päänsä tai raajansa voi jäädä kiinni sen rakenteisiin.

Hyvä valinta on pinnasänky, jossa on liikuteltava pohja, jolla kaukalon korkeutta pystytään säätelemään. Pieni vauva ei vielä juurikaan liiku, joten aluksi pohja voidaan pitää yläasennossa, jolloin vanhempien on helppo nostaa lapsi sängystä ja laskea hänet takaisin sänkyyn. Ajan myötä pohjaa lasketaan, jotta istumaan ja seisomaan opetteleva lapsi ei pääse putoamaan sängynlaidan yli. Pinnasängyn korkeuden tulee olla vähintään 60 senttimetriä pohjasta sängynlaidan yläosaan ja 50 senttimetriä patjasta sängynlaidan yläosaan.

Kuinka valita vauvalle pinnasänky?

Jos pinnasängyssä on pinnat, niiden välin tulee olla 4-6 senttimetriä, jotta lapsen pää ei mahdu läpi niiden välistä. Mikäli sängyssä on renkaat, niistä vähintään kahden täytyy olla lukittavissa.

On tärkeää valita turvallisesta materiaalista valmistettu pinnasänky, sillä lapsi saattaa imeä tai pureskella sängynlaitoja, mikä voi aiheuttaa allergiaa tai jopa myrkytysoireita. Sängystä ei siis saa irrota esimerkiksi maalia tai lakkaa. Kun käytössä on puinen huonekalu, on varmistettava, että siitä ei irtoa tikkuja, jotka voivat vahingoittaa lasta.

Myös patjan valintaan on kiinnitettävä huomiota. Patjan tulee olla pehmeä, jämäkkä, hengittävä ja noin 10 senttimetrin paksuinen. Patjan täytyy olla oikean kokoinen käytettävään sänkyyn, mikä tarkoittaa, että patjan ja sängynlaidan väliin ei saa jäädä yli kahta sormenleveyttä tyhjää tilaa. Tällä varmistetaan, ettei vauvan pää jää kiinni patjan ja sängyn väliin. Patjan sijoitetaan kestävälle pohjalle, jotta se tukee lapsen selkärangan kehitystä.

Tyynyjä, pehmoleluja, pinnasängyn reunapehmusteita ja muita vastaavia pehmeitä esineitä ei suositella säilytettävän sängyn sisällä lapsen oleillessa sängyssä. Kaikki mainitut esineet aiheuttavat nukkuvalle vauvalle tukehtumisvaaran, minkä lisäksi ne saattavat aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita.

Mihin pinnasänky kannattaa sijoittaa?

Jokaiset vanhemmat päättävät itse, mihin huoneeseen haluavat lapsen sängyn sijoittaa. Ensimmäisten kuukausien aikana paras vaihtoehto sekä lapselle että vanhemmille on yleensä se, että vauva nukkuu vanhempiensa makuuhuoneessa.

Nukkuipa lapsi sitten omassa tai vanhempiensa huoneessa, sänkyä ei saa sijoittaa vetoisaan paikkaan esimerkiksi ikkunan alle. Pinnasänkyä ei tule myöskään koskaan sijoittaa lähelle esineitä, jotka voivat kaatua tai pudota sängyn päälle tai joihin lapsi voi kuristua. Sänkyä ei myöskään saa koristella nauhoilla tai muilla esineillä, jotka voivat olla lapselle vaaraksi. Jos käytössä on itkuhälytin, sen on parasta olla johdoton, jotta vauva ei vahingossakaan pääse käsiksi hänelle mahdollisesti vaaralliseen johtoon.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.