Vastasyntyneen kanssa matkustaminen - Äitiyden Ihme
 

Vastasyntyneen kanssa matkustaminen

Vastasyntyneen kanssa matkustaminen
María José Roldán

Kirjoittanut ja tarkastanut kasvatuspsykologi María José Roldán.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Liikenneturvallisuus on asia, joka jokaisen tulisi pitää mielessään aina tiellä liikkuessaan, ja raskaana ollessaan naisen täytyy miettiä myös sellaisia asioita kuin, mikä on oikea tapa käyttää turvavyötä. Vastasyntyneen kanssa matkustaminen sen sijaan tuo mukanaan aivan erityisiä varotoimia. Kiinnittämällä huomiota tiettyihin yksityiskohtiin, voit olla varma, että lapsesi on turvassa matkustaessanne.

On tärkeää tuntea kaikki varotoimet, jotta pystyt turvaamaan vastasyntyneen terveyden tien päällä. Sinulla tulee olla varattuna kaikki lapsen perustarpeiden täyttämiseen tarvittavat välineet.

Lapsi tulee aina sijoittaa autoon virallisten turvallisuusohjeiden mukaisesti ja turvakaukalon tai -istuimen täytyy olla sopiva lapsen ikä, pituus ja paino huomioon ottaen. Tämä on tärkein asia lapsen turvallisuuden varmistamiseksi.

Vastasyntyneen kanssa matkustaminen

On muutamia tärkeitä asioita, jotka tulee pitää mielessä matkustettaessa autolla pienen lapsen kanssa. Lapsen turvallisuuden ja mukavuuden varmistaminen on ehdottoman tärkeää.

Muista, että turvallisuuteen liittyvistä toimista ei saa laistaa edes lyhyen matkan aikana.

 • Älä matkusta lapsi sylissäsi. Se, että näet muiden ihmisten toimivan näin, ei tarkoita, ettäkö tämä olisi oikea ja turvallinen tapa matkustaa.
 • Valitse turvakaukalo viisaasti. Käytettävän turvakaukalon tulee olla suunniteltu varta vasten vastasyntyneille vauvoille.
 • Asenna turvakaukalo oikein. Vauva matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan asennetussa turvakaukalossa. Näin lapsen painava pää ja herkkä niska saavat parhaan tuen mahdollisessa törmäystilanteessa.
Vastasyntyneen kanssa matkustaminen
 • Riisu lapsen takki autossa ollessa. Käytä auton lämmitysjärjestelmää ajoneuvon sisälämpötilan säätelyssä.
 • Älä katsele vauvaa ajaessasi, sillä tämä vie huomiosi tiestä. Tarkasta lapsen tilanne ollessanne parkissa tai pysähtyessänne punaisiin valoisin. Jos mahdollista, älä matkusta yksin lapsen kanssa.
 • On tärkeää, että tunnet olosi turvalliseksi autossa. Käytä modernia teknologiaa, joka tekee ajosta turvallisempaa. Esimerkiksi navigaattori auttaa löytämään määränpään helposti ja turvallisesti.
 • Pidä vauvan laukku lähettyvillä ja varmista sen sisältävän kaikki lapsen mahdollisesti tarvitsema. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vaippoja, kosteuspyyhkeitä, tuttipulloa, peittoa ja puhtaita vaatteita.

Hyödynnä auton teknologiaa

Teknologian käyttö takaa usein turvallisemman ajokokemuksen. Mitä turvallisemmaksi tunnet olosi, sitä rauhallisemmin ajat lapsi takapenkillä.

Mutta kuinka teknologia tekee matkustamisesta turvallisempaa? Etenkin uudet autot ovat varustettu teknologialla, joka tekee kuskin elämästä huomattavasti helpompaa. Esimerkkejä tällaisista innovaatioista ovat:

 • Paikannus ja sijaintitiedot. Tämän teknologian avulla voit valita tietyn alueen ja vastaanottaa ilmoituksia, kun ajoneuvo siirtyy pois alueelta tai alueen sisään. Voit myös etsiä vaarallisia alueita, joita haluat välttää, minkä avulla sinä ja perheesi pysytte poissa ei-toivotuista naapurustoista.
 • GPS. GPS:n, eli maailmanlaajuisen paikallistamisjärjestelmän, avulla näet autosi tarkan sijainnin kartalla. Voit näyttää kartan navigaattorissa, älypuhelimessasi tai auton tietokoneella. Jos joudutte hätätilanteeseen, pystyt käyttämään GPS:n tietoja kertoaksesi apuun saapuville tarkan olinpaikkanne. Tämä ominaisuus tulee tarpeeseen esimerkiksi auton jäädessä tien varteen syystä tai toisesta.
 • Hätäpainike. Joissain autoissa on hätäpainike, jota painamalla saat suoran yhteyden hätäpäivystykseen, missä ajoneuvo pystytään paikantamaan GPS:n avulla. Koulutettu henkilökunta avustaa sinua tilanteessa ja lähettää tarpeen mukaan apua paikalle.
 • Kolari-ilmoitus. Jos joudutte kolariin, järjestelmä lähettää automaattisesti hälytyksen keskukseen, ja pelastushenkilökunta lähetetään onnettomuuspaikalle.
Vastasyntyneen kanssa matkustaminen

Jokaisen vanhemman tulisi tutustua liikenneturvaohjeisiin pitääkseen pienen lapsensa ja muut perheenjäsenet turvassa matkustettaessa. Toivomme tietysti, että et koskaan joudu sellaiseen hätätilanteeseen, että joutuisit kutsumaan apua.

Pidä perheesi turvassa suorittamalla tarvittavat varotoimet niin auton sisällä kuin ratin takanakin.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.