Kraniosakraaliterapia vauvoille - Äitiyden Ihme
 

Kraniosakraaliterapia vauvoille

Kraniosakraaliterapia vauvoille
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 13 syyskuuta, 2019

Kraniosakraaliterapia on mielipiteitä jakava terapiamuoto. Se on manuaalista fysioterapiaa, jossa manipuloidaan kehon kraniosakraalijärjestelmää ja vapautetaan jännitystiloja. Joidenkin lähteiden mukaan kraniosakraaliterapia voi olla hyväksi keskosille ja vaikean syntymän kokeneille lapsille.

Tämä terapiamuoto ottaa huomioon koko kehon, ja sitä voidaan hyödyntää myös raskauden aikana. Sanotaan, että paras hetki kraniosakraaliterapian aloittamiseksi on 48 tuntia vauvan syntymän jälkeen.

Suosittelemme, että kraniosakraaliterapiasta kiinnostuneet vanhemmat keskustelevat aina lääkärin kanssa ennen hoidon aloittamista.

Mitä kraniosakraaliterapia on ja miten se suoritetaan?

Kraniosakraaliterapia on siis on manuaalista fysioterapiaa, jossa manipuloidaan kehon kraniosakraalijärjestelmää ja vapautetaan näin erilaisia jännitystiloja. Kraniosakraalijärjestelmä on aivokopan ja selkärangan muodostama toiminnallinen kokonaisuus, jonka tehtävänä on tuottaa, kierrättää ja uudelleenimeyttää aivo-selkäydinnestettä.

Aivo-selkäydinnesteen pulssiliike on yksi tärkeimmistä vauvan terveydestä kertovista tekijöistä. Hermoston ja kehon erilaisten elinten kunnollinen toiminta riippuu tästä tärkeästä liikkeestä. Kraniosakraaliterapia on kehitetty juuri tämän rytmin säätelemiseen hellävaraisen pään, niskan ja selkärangan alueen hieronnan avulla.

Hoidon aikana vauvan tulee olla äidin sylissä, ja se voidaan suorittaa myös imetyksen aikana. Terapeutti kuljettaa käsiään vauvan keholla ja pysähtyy selkärangan ja kallon kohdalle vapauttaakseen kertynyttä jännitettä.

Normaaleissa olosuhteissa kraniosakraaliterapiasessio voi kestää jopa tunnin. Hoitokertojen määrä riippuu ongelman vakavuudesta.

Kraniosakraaliterapian hyödyt vauvalle

Jotta kraniosakraaliterapiasta saadaan maksimaalinen hyöty, se on tärkeää toteuttaa juuri oikein. Toteutustapa on erityisen tärkeä, jos vastasyntynyt on kokenut vaikean syntymän.

Kraniosakraaliterapian hyötyjä vauvalle ovat seuraavat:

  • Vauvan olo on turvallisempi, jos kokemus asiantuntijan kanssa on positiivinen.
  • Keskosena syntynyt vauva on herkempi, ja näissä hoitosessioissa asiantuntija selvittää lapsen fyysisen ja tunne-elämän tilan.
Mitä kraniosakraaliterapia on ja miten se suoritetaan?
  • Kraniosakraaliterapian avulla voidaan selvittää, onko vauvalla trauman oireita, kuten dissosiaatiota, stressiä, itkua tai ärtyneisyyttä. Ääritapauksissa häiriöt kuten hypotonia tai kudosten velttous voivat tulla huomatuiksi.
  • Kraniosakraaliterapia auttaa palauttamaan kehoon tasapainon ja järjestyksen, mikä helpottaa kehon liikkumista. On todistettu, että tämä terapiamuoto parantaa imunesteen virtaamista, mikä edistää luiden ja elintärkeiden elinten kehitystä. Kraniosakraaliterapialla pystytään poistamaan monet hermoston ärtymisen aiheuttajat.
  • Kraniosakraaliterapia voi auttaa monissa terveysongelmissa – kuten koliikissa, ADHD:ssa, autismissa, oppimisvaikeuksissa, koordinaatio-ongelmissa, luuston häiriöissä ja korvatulehduksissa.

Kraniosakraaliterapian riskit ja rajoitteet

Pätevän asiantuntijan valitseminen on erittäin tärkeää. Huono toteutus voi aiheuttaa hyvin negatiivisia vaikutuksia vauvan terveydelle ja ääritapauksissa seurauksena voi olla jopa vakavia vammoja tai kuolema.

Jos vauvalla ei ole kipuja tai sairauksia, kraniosakraaliterapia ei ole tarpeen. Jos lapsella on terveysongelmia, on niistä tärkeää keskustella aivan ensimmäiseksi lääkärin kanssa.

Mitä kraniosakraaliterapia on ja miten se suoritetaan?

Kuinka monta hoitakertaa tarvitaan?

Kraniosakraaliterapiaa suositellaan vauvoille, joilla on tiettyjä terveysongelmia, ja useimmissa tapauksissa jo yksi hoitokerta riittää vauvan aivojen ja selkärangan erilaisten alueiden hoitamiseksi. Hoitoa voidaan kuitenkin antaa niin monta kertaa kuin on tarpeen, jos lapsella on selkä- tai lihaskipuja. Myös kallon epämuodostumien kohdalla hoitokertojen määrää voidaan lisätä.

Vanhempien tulee olla aina läsnä hoitojen aikana, jotta lapsen olo on turvallinen. Kuten jo mainitsimme, jotkut lapset reagoivat jo ensimmäiseen hoitokertaan, kun taas toiset tarvitsevat useampia hoitoja – tämä riippuu aina yksilöstä ja tilanteen vakavuudesta.

Lisäksi on hyvin tärkeää, että lapselle annetaan riittävästi aikaa hoitokerroilla. Näin hänen olonsa on mukavampi, ja mukavuus on aivan välttämätön tekijä hyvien tulosten saavuttamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.