Mitä on vinokalloisuus ja miten se vaikuttaa lapsen elämään?
 

Mitä on vinokalloisuus ja miten se vaikuttaa lapsen elämään?

Mitä on vinokalloisuus ja miten se vaikuttaa lapsen elämään?

Viimeisin päivitys: 22 toukokuuta, 2019

Joka kymmenes vauva kärsii plagiokefaliasta, eli vinokalloisuudesta. Hyvä uutinen on se, että vinokalloisuus on estettävissä ja hoidettavissa.

Vinokalloisuus tarkoittaa kallon epäsymmetristä litistymää tai painaumaa, joka voi esiintyä takaraivossa tai otsan alueella. Kumpikin tyyppi voi aiheutua ulkoisten voimien aiheuttamasta paineesta kohdussa tai syntymän jälkeen tai epämuodostumaan johtaneesta synostoosista, eli epänormaalista yhteenluutumisesta.

Vinokalloisuuden estämiseksi lääkärit suosittelevat vauvoille tiettyjä nukkuma-asentoja. Aikaisemmin suositeltiin, että vauvat nukkuisivat mahallaan, mutta tämä asento on myöhemmin yhdistetty kätkytkuolemiin. Tämän vuoksi asiantuntijat alkoivat suositella, että vastasyntyneet nukkuisivat selällään.

Vaikka osa ihmisistä yhdistää plagiokefaliaan pahoja kehitysvaikeuksia, se ei itse asiassa aiheuta varsinaisia riskejä. Selkeä ja oikea-aikainen diagnoosi voi peruuttaa plagiokefalian vaikutuksen. Vaivan hoito on myös yksinkertaista.

Paikallinen plagiokefalia on pieni painauma kallon takaosassa. Plagiokefalia voi esiintyä myös pään sivuilla tai päälaen ympärillä.

Miten vinokalloisuus muodostuu?

Paikalliselle plagiokefalialle on kolme yleistä syytä ja ne kaikki liittyvät ulkoisiin olosuhteisiin: se ei siis ole synnynnäinen sairaus.

  • Staattinen asento. Ensimmäisinä elinkuukausinaan vauvan liikkuminen on rajallista. Tästä johtuen vauva voi viettää pitkiä aikoja samassa asennossa, ellei joku muu puutu asiaan. Vauvan jättäminen samaan asentoon pitkäksi aikaa voi aiheuttaa paikallisen plagiokefalian. Sama voi tapahtua rattaissa ollessa. Tällöin paikallinen plagiokefalia johtuu paineesta, jonka pohjan pinta aiheuttaa vauvan päälle.
Mitä on vinokalloisuus ja miten se vaikuttaa lapsen elämään?
  • Kohdun paine. On olemassa plagiokefalian tapauksia joita esiintyy vauvoilla, jotka kasvoivat liian pienissä kohduissa tai vauvoille, jotka olivat osa monisikiöraskautta. Sitä esiintyy myös vauvoille, joilla on lihas tortikollis tilanpuutteen vuoksi. Tämän sairauden syy voi johtua siitä, että kohdussa on joitain muodonmuutoksia tai ongelmia lapsivedessä. Se voi myös tapahtua, jos vauvaa kasvaa liikaa tilaansa nähden.
  • Välineellinen syntymä. Joillekin vauvoille muodostuu plagikefaliaa sellaisen syntymän jälkeen, jossa on käytetty pihtejä tai imukuppeja. Joissakin tapauksissa nämä välineet voivat aiheuttaa kallon epämuodostumia. Toinen syy paikalliselle plagiokefalialle on ennenaikainen syntymä. Mahdollinen selitys tälle tapahtumalle on se, että vauvan kallo ei ole vielä ehtinyt kehittyä tarpeeksi.

Paikallisen vinokalloisuuden diagnosointi

Noin 10% vastasyntyneistä kärsii paikallisesta plagiokefaliasta. Tämän tilan välittömät seuraukset ovat puhtaasti esteettisiä.

Useimmat asiantuntijat vaativat, että epämuodostuman aiheuttamien neurologisten ongelmien mahdollisuus poissuljetaan.

Päämenetelmä paikallisen plagiokefalian diagnosoinnissa on havainnointi. Säännöllisissä lastenlääkärin tarkastuksissa lääkärin pitäisi mitata vauvan päätä ja tarkastella sitä kaikista suunnista. Plagiokefalia esiintyy ilmeisenä kuoppana pään takana tai sivuilla.

Toinen tapa vahvistaa tämä tila on koskettamalla, käyttäen “sormi, käsi, peukalo” -mittausta. Aikuisen tulee hyvin varovaisesti asettaa pikkurillinsä kunkin vauvan korvan taakse. Kämmenen tulisi olla sivulla ja peukaloiden tulisi kohdata pään päällä, muodostaen täydellisen puoliympyrän.

Mitä on vinokalloisuus?

Miten vinokalloisuus estetään?

  • Säännöllinen asennon vaihtaminen. Voit kääntää vauvaa kyljeltä toiselle vauvan nukkuessa, jotta vältetään se, että sama asento pysyisi koko ajan.
  • Aseta vauva kasvot alaspäin silloin, kun vauva on hereillä. Tätä asentoa suositellaan sen jälkeen, kun vauva on saavuttanut kolmen kuukauden iän.
  • Käytä erityisiä tyynyjä. On olemassa erityisiä tyynyjä, joissa on raka, jossa vauvan pää on tuettu.
  • Nosta vauva ylös. Tehokkain tapa estää tämä sairaus on pitää vauvaa sylissä. Voit käyttää erityisiä välineitä, kuten kenguruita ja reppuja.

Plagiokefalian hoitamiseksi lääkärit suosittelevat fysioterapiaharjoituksia. Vanhemmat voivat olla suureksi avuksi lapselleen diagnoosin jälkeen.

Vakavammissa tapauksissa erityisen kypärän käyttäminen on suositeltavaa. Kypärässä on tilaa sillä alueella, jossa plagiokefalia esiintyy. Vauvan pitää käyttää kypärää koko päivän noin neljän kuukauden ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.